Sezon na truskawki

Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne potrawy, które z pewnością posmakują dzieciom i dorosłym.

Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w 512. odcinku swojego programu do wspólnego gotowania zaprosiła Małgorzatę Sochę, aktorkę znaną z serialu Przyjaciółki, w którym wciela się w postać rezolutnej Ingi. Serial jest emitowany na antenie Polsatu w czwartki o godzinie 21:10. 

Małgorzata Socha jest mamą trójki dzieci, w związku z tym często mierzy się z koniecznością przygotowania szybkiego, ale treściwego i zdrowego posiłku dla swoich latorośli. Ewa zaproponowała aktorce zrobienie podpłomyka na chlebowym cieście wraz z sezonowymi dodatkami. Wypiek przypomina pizzę, którą uwielbiają najmłodsi.

1. Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz

 Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do miski Małgosia przesiała mąkę orkiszową i pełnoziarnistą. Następnie wkruszyła drożdże, wlała ciepłą wodę i wsypała odrobinę cukru. Ponieważ artystka uwielbia czarnuszkę, dodała jej szczyptę do zaczynu. Następnie do miski trafiła łyżeczka soli i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszała i wyrobiła elastyczne ciasto. 

Gdy masa podwoiła swoją objętość, aktorka uformowała ją na kształt okrągłego placka. Wierzch posmarowała kwaśną śmietaną, posypała posiekanym czosnkiem. Dodała również bób, szparagi i ser pleśniowy. Podpłomyk piekł się w piecu przez 15 minut w 230 stopniach.

Na jeszcze ciepłym wypieku Ewa rozłożyła rukolę, wszystko polała oliwą i doprawiła do smaku pieprzem.

2. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz

 Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po składniki do drugiej potrawy panie wybrały się do ogrodu Ewy, gdzie nazbierały czosnek niedźwiedzi. Sałatkę z kuskusu zaczęły od umycia liści i pokrojenia gruntowych ogórków. 

Do dużej salaterki gospodyni przełożyła wcześniej przygotowaną kaszę kuskus, posiekany czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki. Następnie pokrojone przez Małgosię ogórki gruntowe i pomidorki. Ewa pokazała również, jak w prosty sposób obrać owoc granatu, który także trafił do miski. 

Sałatka została doprawiona błyskawicznym dressingiem na bazie sosu sojowego i oliwy. Aby nadać chrupiącego akcentu potrawie, gospodyni dodała prażone płatki migdałów.

3. Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz

 Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po gotowaniu, wraz z Małgosią Sochą, prowadząca zabrała się za pieczenie muffinek z nutką pomarańczy.

W misce ubiła jajka z cukrem na puszystą masę, po czym porcjami dosypywała mąkę i wlewała mleko oraz olej z pestek winogron. W połowie ucierania wsypała proszek do pieczenia i sodę. Gdy wszystkie składniki się połączyły, do miski trafiła otarta skórka i sok z pomarańczy. Gotowe ciasto gospodyni przełożyła do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami i z wierzchu posypała cukrem trzcinowym.

Babeczki piekła w 180 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 512. odcinek

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 997

60 min
4
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 25

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3