Ewa Wachowicz w 512. odcinku swojego programu do wspólnego gotowania zaprosiła Małgorzatę Sochę, aktorkę znaną z serialu Przyjaciółki, w którym wciela się w postać rezolutnej Ingi. Serial jest emitowany na antenie Polsatu w czwartki o godzinie 21:10.
Małgorzata Socha jest mamą trójki dzieci, w związku z tym często mierzy się z koniecznością przygotowania szybkiego, ale treściwego i zdrowego posiłku dla swoich latorośli. Ewa zaproponowała aktorce zrobienie podpłomyka na chlebowym cieście wraz z sezonowymi dodatkami. Wypiek przypomina pizzę, którą uwielbiają najmłodsi.
1. Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPodpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do miski Małgosia przesiała mąkę orkiszową i pełnoziarnistą. Następnie wkruszyła drożdże, wlała ciepłą wodę i wsypała odrobinę cukru. Ponieważ artystka uwielbia czarnuszkę, dodała jej szczyptę do zaczynu. Następnie do miski trafiła łyżeczka soli i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszała i wyrobiła elastyczne ciasto.
Gdy masa podwoiła swoją objętość, aktorka uformowała ją na kształt okrągłego placka. Wierzch posmarowała kwaśną śmietaną, posypała posiekanym czosnkiem. Dodała również bób, szparagi i ser pleśniowy. Podpłomyk piekł się w piecu przez 15 minut w 230 stopniach.
Na jeszcze ciepłym wypieku Ewa rozłożyła rukolę, wszystko polała oliwą i doprawiła do smaku pieprzem.
2. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po składniki do drugiej potrawy panie wybrały się do ogrodu Ewy, gdzie nazbierały czosnek niedźwiedzi. Sałatkę z kuskusu zaczęły od umycia liści i pokrojenia gruntowych ogórków.
Do dużej salaterki gospodyni przełożyła wcześniej przygotowaną kaszę kuskus, posiekany czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki. Następnie pokrojone przez Małgosię ogórki gruntowe i pomidorki. Ewa pokazała również, jak w prosty sposób obrać owoc granatu, który także trafił do miski.
Sałatka została doprawiona błyskawicznym dressingiem na bazie sosu sojowego i oliwy. Aby nadać chrupiącego akcentu potrawie, gospodyni dodała prażone płatki migdałów.
3. Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMuffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po gotowaniu, wraz z Małgosią Sochą, prowadząca zabrała się za pieczenie muffinek z nutką pomarańczy.
W misce ubiła jajka z cukrem na puszystą masę, po czym porcjami dosypywała mąkę i wlewała mleko oraz olej z pestek winogron. W połowie ucierania wsypała proszek do pieczenia i sodę. Gdy wszystkie składniki się połączyły, do miski trafiła otarta skórka i sok z pomarańczy. Gotowe ciasto gospodyni przełożyła do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami i z wierzchu posypała cukrem trzcinowym.
Babeczki piekła w 180 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 512. odcinek
Opracowała: Joanna Jagodzińska