Ciasta na Boże Narodzenie

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne potrawy, które z pewnością posmakują dzieciom i dorosłym.

Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w 512. odcinku swojego programu do wspólnego gotowania zaprosiła Małgorzatę Sochę, aktorkę znaną z serialu Przyjaciółki, w którym wciela się w postać rezolutnej Ingi. Serial jest emitowany na antenie Polsatu w czwartki o godzinie 21:10. 

Małgorzata Socha jest mamą trójki dzieci, w związku z tym często mierzy się z koniecznością przygotowania szybkiego, ale treściwego i zdrowego posiłku dla swoich latorośli. Ewa zaproponowała aktorce zrobienie podpłomyka na chlebowym cieście wraz z sezonowymi dodatkami. Wypiek przypomina pizzę, którą uwielbiają najmłodsi.

1. Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz

 Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do miski Małgosia przesiała mąkę orkiszową i pełnoziarnistą. Następnie wkruszyła drożdże, wlała ciepłą wodę i wsypała odrobinę cukru. Ponieważ artystka uwielbia czarnuszkę, dodała jej szczyptę do zaczynu. Następnie do miski trafiła łyżeczka soli i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszała i wyrobiła elastyczne ciasto. 

Gdy masa podwoiła swoją objętość, aktorka uformowała ją na kształt okrągłego placka. Wierzch posmarowała kwaśną śmietaną, posypała posiekanym czosnkiem. Dodała również bób, szparagi i ser pleśniowy. Podpłomyk piekł się w piecu przez 15 minut w 230 stopniach.

Na jeszcze ciepłym wypieku Ewa rozłożyła rukolę, wszystko polała oliwą i doprawiła do smaku pieprzem.

2. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz

 Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po składniki do drugiej potrawy panie wybrały się do ogrodu Ewy, gdzie nazbierały czosnek niedźwiedzi. Sałatkę z kuskusu zaczęły od umycia liści i pokrojenia gruntowych ogórków. 

Do dużej salaterki gospodyni przełożyła wcześniej przygotowaną kaszę kuskus, posiekany czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki. Następnie pokrojone przez Małgosię ogórki gruntowe i pomidorki. Ewa pokazała również, jak w prosty sposób obrać owoc granatu, który także trafił do miski. 

Sałatka została doprawiona błyskawicznym dressingiem na bazie sosu sojowego i oliwy. Aby nadać chrupiącego akcentu potrawie, gospodyni dodała prażone płatki migdałów.

3. Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz

 Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po gotowaniu, wraz z Małgosią Sochą, prowadząca zabrała się za pieczenie muffinek z nutką pomarańczy.

W misce ubiła jajka z cukrem na puszystą masę, po czym porcjami dosypywała mąkę i wlewała mleko oraz olej z pestek winogron. W połowie ucierania wsypała proszek do pieczenia i sodę. Gdy wszystkie składniki się połączyły, do miski trafiła otarta skórka i sok z pomarańczy. Gotowe ciasto gospodyni przełożyła do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami i z wierzchu posypała cukrem trzcinowym.

Babeczki piekła w 180 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 512. odcinek

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Krem śmietankowy z mascarpone i brzoskwinią

Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...

Odsłon: 4394

30 min
15
60 min
3
Sałatki Śledź po góralsku

Doskonała sałatka śledziowa. Możemy ją podać i w wigilię i następnego dnia, w...

Odsłon: 13320

30 min
21
Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 17469

15 min
70
Sałatki Sałatka ziemniaczana na kolację

Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cies...

Odsłon: 14076

15 min
22

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

1
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

3