Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czasu na gotowanie, jesteśmy skazani na niesmaczne gotowce i zupki w proszku?

Ewa Wachowicz udowadnia, że szybki obiad nie musi być nudny / Fot. materiały prasowe/Polsat

W najnowszym odcinku swojego programu, Ewa Wachowicz zafundowała widzom krótką, kulinarną podróż dookoła świata. Nasza ulubiona gospodyni tym razem postawiła na proste i szybkie w przygotowaniu dania, inspirowane międzynarodowymi klasykami, które powinny przypaść do gustu wszystkim, zabieganym kucharzom. Okazuje się bowiem, że przygotowanie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni i na zakupach. Oto przepisy, które zdecydowanie warto zapisać sobie w ulubionym notesie.

Orientalna zupa z kurczakiem

 Orientalna zupa z kurczakiem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy temperatury zaczynają spadać, a dni stają się coraz krótsze, jednym z najlepszych pomysłów na obiad będzie pożywna i sycąca zupa curry. Już sam jej smak przywodzi na myśl słoneczne miesiące i egzotyczne podróże. Dodatkowo, orientalne przyprawy doskonale wzmocnią oraz rozgrzeją wasz organizm.

Szybkie risotto z warzywami

 Szybkie risotto z warzywami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie tradycyjnego, włoskiego ristotto to wyzwanie dla cierpliwych kucharzy, którzy mogą poświęcić sporo czasu na stopniowe dolewanie płynu i nieustanne mieszanie dania. Jeśli jednak skorzystacie z szybkiego przepisu Ewy Wachowicz, zaoszczędzicie mnóstwo czasu bez pójścia na kompromis w kwestii smaku. W tym wypadku lepiej od razu przygotować większą porcję, bo prośby o dokładkę są więcej niż pewne.

Skubaniec ze śliwkami

 Skubaniec ze śliwkami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec programu, Ewa Wachowicz zaproponowała nam podróż w przeszłość. Jako deser zaserwowała jedno z najsłynniejszych ciast PRL-u czyli Skubańca. Ten prosty placek sprawdzi się zarówno w roli dodatku do popołudniowej kawy, jak i jako przekąska dla gości na różnego rodzaju przyjęciach. Jeśli chcesz zamienić go w bardziej jesienny wypiek, tak jak Ewa Wachowicz, możesz dodać do ciasta sezonowe owoce.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 521. odcinek

Autorka: Sylwia Cisowska





Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34162

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 488

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4824

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1364

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113600

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11729

60 min
29