Boże Narodzenie na słono

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czasu na gotowanie, jesteśmy skazani na niesmaczne gotowce i zupki w proszku?

Ewa Wachowicz udowadnia, że szybki obiad nie musi być nudny / Fot. materiały prasowe/Polsat

W najnowszym odcinku swojego programu, Ewa Wachowicz zafundowała widzom krótką, kulinarną podróż dookoła świata. Nasza ulubiona gospodyni tym razem postawiła na proste i szybkie w przygotowaniu dania, inspirowane międzynarodowymi klasykami, które powinny przypaść do gustu wszystkim, zabieganym kucharzom. Okazuje się bowiem, że przygotowanie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni i na zakupach. Oto przepisy, które zdecydowanie warto zapisać sobie w ulubionym notesie.

Orientalna zupa z kurczakiem

 Orientalna zupa z kurczakiem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy temperatury zaczynają spadać, a dni stają się coraz krótsze, jednym z najlepszych pomysłów na obiad będzie pożywna i sycąca zupa curry. Już sam jej smak przywodzi na myśl słoneczne miesiące i egzotyczne podróże. Dodatkowo, orientalne przyprawy doskonale wzmocnią oraz rozgrzeją wasz organizm.

Szybkie risotto z warzywami

 Szybkie risotto z warzywami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie tradycyjnego, włoskiego ristotto to wyzwanie dla cierpliwych kucharzy, którzy mogą poświęcić sporo czasu na stopniowe dolewanie płynu i nieustanne mieszanie dania. Jeśli jednak skorzystacie z szybkiego przepisu Ewy Wachowicz, zaoszczędzicie mnóstwo czasu bez pójścia na kompromis w kwestii smaku. W tym wypadku lepiej od razu przygotować większą porcję, bo prośby o dokładkę są więcej niż pewne.

Skubaniec ze śliwkami

 Skubaniec ze śliwkami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec programu, Ewa Wachowicz zaproponowała nam podróż w przeszłość. Jako deser zaserwowała jedno z najsłynniejszych ciast PRL-u czyli Skubańca. Ten prosty placek sprawdzi się zarówno w roli dodatku do popołudniowej kawy, jak i jako przekąska dla gości na różnego rodzaju przyjęciach. Jeśli chcesz zamienić go w bardziej jesienny wypiek, tak jak Ewa Wachowicz, możesz dodać do ciasta sezonowe owoce.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 521. odcinek

Autorka: Sylwia Cisowska





Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 5991

>60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5314

>60 min
29
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 12840

60 min
13
Przekąski Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...

Odsłon: 4585

30 min
6

Przepis dnia

Desery Wilgotny piernik

Piernik nieodłącznie kojarzy się z powidłami śliwkowymi. W wielu klasycznych...

Odsłon: 40380

30 min
97