W najnowszym odcinku swojego programu, Ewa Wachowicz zafundowała widzom krótką, kulinarną podróż dookoła świata. Nasza ulubiona gospodyni tym razem postawiła na proste i szybkie w przygotowaniu dania, inspirowane międzynarodowymi klasykami, które powinny przypaść do gustu wszystkim, zabieganym kucharzom. Okazuje się bowiem, że przygotowanie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni i na zakupach. Oto przepisy, które zdecydowanie warto zapisać sobie w ulubionym notesie.
Orientalna zupa z kurczakiem
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdy temperatury zaczynają spadać, a dni stają się coraz krótsze, jednym z najlepszych pomysłów na obiad będzie pożywna i sycąca zupa curry. Już sam jej smak przywodzi na myśl słoneczne miesiące i egzotyczne podróże. Dodatkowo, orientalne przyprawy doskonale wzmocnią oraz rozgrzeją wasz organizm.
Szybkie risotto z warzywami
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie tradycyjnego, włoskiego ristotto to wyzwanie dla cierpliwych kucharzy, którzy mogą poświęcić sporo czasu na stopniowe dolewanie płynu i nieustanne mieszanie dania. Jeśli jednak skorzystacie z szybkiego przepisu Ewy Wachowicz, zaoszczędzicie mnóstwo czasu bez pójścia na kompromis w kwestii smaku. W tym wypadku lepiej od razu przygotować większą porcję, bo prośby o dokładkę są więcej niż pewne.
Skubaniec ze śliwkami
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na sam koniec programu, Ewa Wachowicz zaproponowała nam podróż w przeszłość. Jako deser zaserwowała jedno z najsłynniejszych ciast PRL-u czyli Skubańca. Ten prosty placek sprawdzi się zarówno w roli dodatku do popołudniowej kawy, jak i jako przekąska dla gości na różnego rodzaju przyjęciach. Jeśli chcesz zamienić go w bardziej jesienny wypiek, tak jak Ewa Wachowicz, możesz dodać do ciasta sezonowe owoce.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 521. odcinek
Autorka: Sylwia Cisowska