Ewa Wachowicz zawsze ma mnóstwo pomysłów na pyszne dania. W 525. odcinku programu na pierwsze danie zrobiła dyniowy forszmak. Potrawa pochodzi z kuchni niemieckiej, jej nazwę przetłumaczyć można jako "apetyczna przystawka". Prowadząca przygotowała danie w kociołku, jednak można zrobić je także w garnku.
Gotowanie rozpoczęła od wytopienia w kociołku skóry z boczku, resztę boczku pokroiła w drobną kostkę i podsmażyła wraz z łyżką smalcu. Dodała również pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową i wołowinę, smażyła do momentu, aż mięso było ładnie zarumienione. Kolejnym składnikiem była pokrojona cebula, dorzuciła również posiekany czosnek, pieczarki pokrojone w ćwiartki, oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko chwilę podsmażyła, dolała litr wody, dorzuciła liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, świeżo zmielony pieprz, sól i łyżeczkę słodkiej papryki. Zostawiła wszystko do podduszenia. W tym czasie przygotowała dynię, wydrążyła z niej pestki, a następnie pokroiła ją w kawałki wraz ze skórką i dorzuciła do całości. Na koniec dolała szklankę przecieru pomidorowego oraz pokrojone w mniejsze kawałki ogórki kiszone. Gotowy forszmak podała w wydrążonej dyni.
Dyniowy forszmak z kociołka Ewy Wachowicz
Zobacz przepisDyniowy forszmak z kociołka Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejnym daniem odcinka były krokiety ze szpinakiem i serem feta. Ich przygotowanie Ewa rozpoczęła od rozpuszczenia na patelni masła klarowanego, na którym podsmażyła mrożony szpinak z trzema ząbkami czosnku oraz serem feta. Gotowy farsz zabieliła śmietaną i doprawiła solą i pieprzem.
Następnie prowadząca zabrała się za przygotowanie naleśników. Ciasto zrobiła z czterech jajek, dwóch szklanek mąki, szklanki mleka i szklanki wody, dodała także odrobinę soli. Wszystko wymieszała, a następnie na maśle klarowanym usmażyła naleśniki. Następnie nafaszerowała naleśniki, zawinęła je w krokiety, panierowała w jajku i bułce tartej. Na koniec usmażyła krokiety na złoty kolor na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krokiety z fetą i szpinakiem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKrokiety z fetą i szpinakiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa upiekła pyszne maślane ciastka z konfutirą różaną. Zaczęła wrzucenia do miski 200 g masła, które utarła na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując, dodawała po łyżce cukier puder, to samo zrobiła z czterema żółtkami. Dolała także łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Na koniec dosypała dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dwie szklanki mąki orkiszowej jasnej. Wszystko wymieszała na niskich obrotach. Masę przełożyła do rękawa cukierniczego. Na blachę posmarowaną masłem przykleiła papier do pieczenia. Za pomocą rękawa uformowała rozetki z ciasta, na które nałożyła marmoladę różaną. Ciasteczka piekła w 170 stopniach z termoobiegiem przez kwadrans.
Ciasteczka maślane z marmoladą według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCiasteczka maślane z marmoladą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 525. odcinek
Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl