Dania jednogarnkowe

W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrządzi sycący forszmak dyniowy. Na danie główne zrobi chrupiące krokiety ze szpinakowo-serowym farszem. Natomiast pod koniec odcinka zdradzi swój przepis na idealne ciasteczka maślane z różaną nutą.

Sycące i rozgrzewające dania Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zawsze ma mnóstwo pomysłów na pyszne dania. W 525. odcinku programu na pierwsze danie zrobiła dyniowy forszmak. Potrawa pochodzi z kuchni niemieckiej, jej nazwę przetłumaczyć można jako "apetyczna przystawka". Prowadząca przygotowała danie w kociołku, jednak można zrobić je także w garnku.

Gotowanie rozpoczęła od wytopienia w kociołku skóry z boczku, resztę boczku pokroiła w drobną kostkę i podsmażyła wraz z łyżką smalcu. Dodała również pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową i wołowinę, smażyła do momentu, aż mięso było ładnie zarumienione. Kolejnym składnikiem była pokrojona cebula, dorzuciła również posiekany czosnek, pieczarki pokrojone w ćwiartki, oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko chwilę podsmażyła, dolała litr wody, dorzuciła liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, świeżo zmielony pieprz, sól i łyżeczkę słodkiej papryki. Zostawiła wszystko do podduszenia. W tym czasie przygotowała dynię, wydrążyła z niej pestki, a następnie pokroiła ją w kawałki wraz ze skórką i dorzuciła do całości. Na koniec dolała szklankę przecieru pomidorowego oraz pokrojone w mniejsze kawałki ogórki kiszone. Gotowy forszmak podała w wydrążonej dyni. 

Dyniowy forszmak z kociołka Ewy Wachowicz

 Dyniowy forszmak z kociołka Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Dyniowy forszmak z kociołka Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym daniem odcinka były krokiety ze szpinakiem i serem feta. Ich przygotowanie Ewa rozpoczęła od rozpuszczenia na patelni masła klarowanego, na którym podsmażyła mrożony szpinak z trzema ząbkami czosnku oraz serem feta. Gotowy farsz zabieliła śmietaną i doprawiła solą i pieprzem.

Następnie prowadząca zabrała się za przygotowanie naleśników. Ciasto zrobiła z czterech jajek, dwóch szklanek mąki, szklanki mleka i szklanki wody, dodała także odrobinę soli. Wszystko wymieszała, a następnie na maśle klarowanym usmażyła naleśniki. Następnie nafaszerowała naleśniki, zawinęła je w krokiety, panierowała w jajku i bułce tartej. Na koniec usmażyła krokiety na złoty kolor na rozgrzanym maśle klarowanym.  

Krokiety z fetą i szpinakiem według Ewy Wachowicz

 Krokiety z fetą i szpinakiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Krokiety z fetą i szpinakiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa upiekła pyszne maślane ciastka z konfutirą różaną. Zaczęła wrzucenia do miski 200 g masła, które utarła na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując, dodawała po łyżce cukier puder, to samo zrobiła z czterema żółtkami. Dolała także łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Na koniec dosypała dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dwie szklanki mąki orkiszowej jasnej. Wszystko wymieszała na niskich obrotach. Masę przełożyła do rękawa cukierniczego. Na blachę posmarowaną masłem przykleiła papier do pieczenia. Za pomocą rękawa uformowała rozetki z ciasta, na które nałożyła marmoladę różaną. Ciasteczka piekła w 170 stopniach z termoobiegiem przez kwadrans. 

Ciasteczka maślane z marmoladą według Ewy Wachowicz

 Ciasteczka maślane z marmoladą według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasteczka maślane z marmoladą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 525. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
27
Dodatki Kapusta czerwona po mojemu

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na kapustę czerwona u nas mówimy modr...

Odsłon: 7660

60 min
15
Sałatki Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem w oleju i chrupiącymi warzywami zrobion...

Odsłon: 1039

15 min
7
60 min
5
Dania główne Leniwe z musem truskawkowym

Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...

Odsłon: 937

30 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

3
Informacje Na czym polega system automatycznego dozowania detergentu w pralkach Electrolux?

Nowoczesne pralki Electrolux są wyposażone w zaawansowane technologie, które mają na celu poprawę efektywności prania oraz wygody użytkowania. Jedn...

0
Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

15