Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz niejednokrotnie zabierała nas w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem postanowiła podzielić się przepisem na włoską zupę minestrone. Na danie główne podała soczyste piersi z kurczaka w stylu sałatki caprese. Zwieńczeniem odcinka był wyborny sernik na zimno z galaretką à la straciatella.

Ewa Wachowicz przygotowała włoskie specjały | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem tego odcinka była włoska zupa minestrone, prowadząca postanowiła jednak dodać do niej polski akcent w postaci oscypka. Do dużego garna dodała oliwę z oliwek, a następnie podsmażyła na niej pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuciła także zielony groszek, żółtą i zieloną fasolę szparagową, a także czerwoną i zieloną paprykę. Ewa dodała także cebulę, seler naciowy i czosnek. Wszystko wymieszała i podsmażyła, na koniec dodała pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Całość zalała wodą, do przykrycia warzyw — minestrone powinna być gęsta. Nie mogło zabraknąć także przypraw, liścia laurowego, ziela angielskiego, oregano i soli. Zupę należy gotować ok. kwadrans, pod koniec gotowania prowadząca dorzuciła pokrojony szpinak oraz odcedzoną fasolkę konserwową. Minestrone świetnie smakować będzie z domowym pesto z oliwą z oliwek. Na koniec Ewa Wachowicz dodała także starty oscypek

Minestrone według Ewy Wachowicz

 Minestrone według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Minestrone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne tego odcinka to filet z kurczaka à la caprese. Ewa zaczęła przygotowanie potrawy od nacięcia piersi z kurczaka, które oprószyła solą, pieprzem oraz ostrą papryką, następnie włożyła do środka plastry mozzarelli i pomidorów. Do naczynia żaroodpornego wlała nieco oliwy z oliwek, a następnie ułożyła w nim nadziane mięsne kieszonki. Każdą pierś z kurczaka zabezpieczyła patyczkiem do szaszłyków. Całość ponownie skropiła oliwą. Wierzch mięsa również przyprawiła solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane danie wstawiła do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30-40 minut. 

Do takiego mięsa, świetnie pasować będzie sos szczawiowy. Ewa na maśle podsmażyła posiekany pęczek szczawiu. Dodała do niego słodką śmietanę. Całość doprawiła solą, pieprzem i oregano. A na koniec dosłodziła odrobiną miodu.

Prowadząca podała piersi z kurczaka z sosem szczawiowym oraz świeżym tymiankiem. 

Filet z kurczaka à la caprese

 Filet z kurczaka à la caprese Zobacz przepis

Filet z kurczaka à la caprese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Deser ucieszy na pewno wszystkich fanów lekkich ciast, ponieważ Ewa Wachowicz przygotowała sernik na zimno z czekoladą à la straciatella. Przygotowanie przepisu rozpoczęła od roztopienia połowy kostki masła. Następnie rozkruszyła 160 g kakaowych herbatników, które połączyła z posiekanymi czterema kostkami gorzkiej czekolady oraz roztopionym masłem. Gotową masę na spód przełożyła do formy i dokładnie ubiła, a na koniec odstawiła do lodówki. 

Kolejnym krokiem było rozpuszczenie sześciu łyżek żelatyny z połową szklanki gorącej wody. Następnie, prowadząca pokroiła drobno gorzką czekoladę. Do miski dodała pięć serków śniadaniowych homogenizowanych, 180 g erytrolu, posiekaną gorzką czekoladę oraz dwie łyżki soku z cytryny i wszystko zmiksowała. W wysokim naczyniu ubiła na sztywno słodką śmietankę, dodała ją do sernikowej masy i wymieszała. Na końcu wlała przestudzoną żelatynę i ponownie wszystko zmiksowała. Gotową masę przełożyła na ciasteczkowy spód i odstawiła do lodówki. Na wierzchu sernika znalazły się borówki amerykańskie, galaretka z owoców leśnych rozpuszczona w mniejszej ilości wody. Całość ponownie odstawiła do lodówki. Gotowe ciasto udekorowała borówkami, truskawkami i listkami mięty. 

Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella

 Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella Zobacz przepis

Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 516. odcinek

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka Izolda

Sałatka Izolda to połączenie lekkości i wyrazistego smaku, które przyciągają...

Odsłon: 39320

15 min
49

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1884

30 min
10
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

3
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4