Najlepsze przepisy na dania z dyni

Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz niejednokrotnie zabierała nas w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem postanowiła podzielić się przepisem na włoską zupę minestrone. Na danie główne podała soczyste piersi z kurczaka w stylu sałatki caprese. Zwieńczeniem odcinka był wyborny sernik na zimno z galaretką à la straciatella.

Ewa Wachowicz przygotowała włoskie specjały | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem tego odcinka była włoska zupa minestrone, prowadząca postanowiła jednak dodać do niej polski akcent w postaci oscypka. Do dużego garna dodała oliwę z oliwek, a następnie podsmażyła na niej pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuciła także zielony groszek, żółtą i zieloną fasolę szparagową, a także czerwoną i zieloną paprykę. Ewa dodała także cebulę, seler naciowy i czosnek. Wszystko wymieszała i podsmażyła, na koniec dodała pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Całość zalała wodą, do przykrycia warzyw — minestrone powinna być gęsta. Nie mogło zabraknąć także przypraw, liścia laurowego, ziela angielskiego, oregano i soli. Zupę należy gotować ok. kwadrans, pod koniec gotowania prowadząca dorzuciła pokrojony szpinak oraz odcedzoną fasolkę konserwową. Minestrone świetnie smakować będzie z domowym pesto z oliwą z oliwek. Na koniec Ewa Wachowicz dodała także starty oscypek

Minestrone według Ewy Wachowicz

 Minestrone według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Minestrone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne tego odcinka to filet z kurczaka à la caprese. Ewa zaczęła przygotowanie potrawy od nacięcia piersi z kurczaka, które oprószyła solą, pieprzem oraz ostrą papryką, następnie włożyła do środka plastry mozzarelli i pomidorów. Do naczynia żaroodpornego wlała nieco oliwy z oliwek, a następnie ułożyła w nim nadziane mięsne kieszonki. Każdą pierś z kurczaka zabezpieczyła patyczkiem do szaszłyków. Całość ponownie skropiła oliwą. Wierzch mięsa również przyprawiła solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane danie wstawiła do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30-40 minut. 

Do takiego mięsa, świetnie pasować będzie sos szczawiowy. Ewa na maśle podsmażyła posiekany pęczek szczawiu. Dodała do niego słodką śmietanę. Całość doprawiła solą, pieprzem i oregano. A na koniec dosłodziła odrobiną miodu.

Prowadząca podała piersi z kurczaka z sosem szczawiowym oraz świeżym tymiankiem. 

Filet z kurczaka à la caprese

 Filet z kurczaka à la caprese Zobacz przepis

Filet z kurczaka à la caprese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Deser ucieszy na pewno wszystkich fanów lekkich ciast, ponieważ Ewa Wachowicz przygotowała sernik na zimno z czekoladą à la straciatella. Przygotowanie przepisu rozpoczęła od roztopienia połowy kostki masła. Następnie rozkruszyła 160 g kakaowych herbatników, które połączyła z posiekanymi czterema kostkami gorzkiej czekolady oraz roztopionym masłem. Gotową masę na spód przełożyła do formy i dokładnie ubiła, a na koniec odstawiła do lodówki. 

Kolejnym krokiem było rozpuszczenie sześciu łyżek żelatyny z połową szklanki gorącej wody. Następnie, prowadząca pokroiła drobno gorzką czekoladę. Do miski dodała pięć serków śniadaniowych homogenizowanych, 180 g erytrolu, posiekaną gorzką czekoladę oraz dwie łyżki soku z cytryny i wszystko zmiksowała. W wysokim naczyniu ubiła na sztywno słodką śmietankę, dodała ją do sernikowej masy i wymieszała. Na końcu wlała przestudzoną żelatynę i ponownie wszystko zmiksowała. Gotową masę przełożyła na ciasteczkowy spód i odstawiła do lodówki. Na wierzchu sernika znalazły się borówki amerykańskie, galaretka z owoców leśnych rozpuszczona w mniejszej ilości wody. Całość ponownie odstawiła do lodówki. Gotowe ciasto udekorowała borówkami, truskawkami i listkami mięty. 

Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella

 Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella Zobacz przepis

Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 516. odcinek

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Rolowany schab

Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawa...

Odsłon: 1179

30 min
2
Ciasta Niedzielny sernik

Przepis na ten sernik jest bardzo prosty, szybki. Nawet początkująca gospodyn...

Odsłon: 2170

30 min
31
Sałatki Sałatka imprezowa

Dzisiejsza sałatka przygotowana z dodatkiem sałatki szwedzkiej, dodanej w zam...

Odsłon: 279

30 min
9
Przetwory Podgrzybek marynowany

Marynowane grzybki to fajna przekąska , która sprawdza się na różnych impreza...

Odsłon: 466

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

0
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

4
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

1
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2