Najlepsze przepisy na dania z dyni

Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz niejednokrotnie zabierała nas w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem postanowiła podzielić się przepisem na włoską zupę minestrone. Na danie główne podała soczyste piersi z kurczaka w stylu sałatki caprese. Zwieńczeniem odcinka był wyborny sernik na zimno z galaretką à la straciatella.

Ewa Wachowicz przygotowała włoskie specjały | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem tego odcinka była włoska zupa minestrone, prowadząca postanowiła jednak dodać do niej polski akcent w postaci oscypka. Do dużego garna dodała oliwę z oliwek, a następnie podsmażyła na niej pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuciła także zielony groszek, żółtą i zieloną fasolę szparagową, a także czerwoną i zieloną paprykę. Ewa dodała także cebulę, seler naciowy i czosnek. Wszystko wymieszała i podsmażyła, na koniec dodała pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Całość zalała wodą, do przykrycia warzyw — minestrone powinna być gęsta. Nie mogło zabraknąć także przypraw, liścia laurowego, ziela angielskiego, oregano i soli. Zupę należy gotować ok. kwadrans, pod koniec gotowania prowadząca dorzuciła pokrojony szpinak oraz odcedzoną fasolkę konserwową. Minestrone świetnie smakować będzie z domowym pesto z oliwą z oliwek. Na koniec Ewa Wachowicz dodała także starty oscypek

Minestrone według Ewy Wachowicz

 Minestrone według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Minestrone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne tego odcinka to filet z kurczaka à la caprese. Ewa zaczęła przygotowanie potrawy od nacięcia piersi z kurczaka, które oprószyła solą, pieprzem oraz ostrą papryką, następnie włożyła do środka plastry mozzarelli i pomidorów. Do naczynia żaroodpornego wlała nieco oliwy z oliwek, a następnie ułożyła w nim nadziane mięsne kieszonki. Każdą pierś z kurczaka zabezpieczyła patyczkiem do szaszłyków. Całość ponownie skropiła oliwą. Wierzch mięsa również przyprawiła solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane danie wstawiła do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30-40 minut. 

Do takiego mięsa, świetnie pasować będzie sos szczawiowy. Ewa na maśle podsmażyła posiekany pęczek szczawiu. Dodała do niego słodką śmietanę. Całość doprawiła solą, pieprzem i oregano. A na koniec dosłodziła odrobiną miodu.

Prowadząca podała piersi z kurczaka z sosem szczawiowym oraz świeżym tymiankiem. 

Filet z kurczaka à la caprese

 Filet z kurczaka à la caprese Zobacz przepis

Filet z kurczaka à la caprese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Deser ucieszy na pewno wszystkich fanów lekkich ciast, ponieważ Ewa Wachowicz przygotowała sernik na zimno z czekoladą à la straciatella. Przygotowanie przepisu rozpoczęła od roztopienia połowy kostki masła. Następnie rozkruszyła 160 g kakaowych herbatników, które połączyła z posiekanymi czterema kostkami gorzkiej czekolady oraz roztopionym masłem. Gotową masę na spód przełożyła do formy i dokładnie ubiła, a na koniec odstawiła do lodówki. 

Kolejnym krokiem było rozpuszczenie sześciu łyżek żelatyny z połową szklanki gorącej wody. Następnie, prowadząca pokroiła drobno gorzką czekoladę. Do miski dodała pięć serków śniadaniowych homogenizowanych, 180 g erytrolu, posiekaną gorzką czekoladę oraz dwie łyżki soku z cytryny i wszystko zmiksowała. W wysokim naczyniu ubiła na sztywno słodką śmietankę, dodała ją do sernikowej masy i wymieszała. Na końcu wlała przestudzoną żelatynę i ponownie wszystko zmiksowała. Gotową masę przełożyła na ciasteczkowy spód i odstawiła do lodówki. Na wierzchu sernika znalazły się borówki amerykańskie, galaretka z owoców leśnych rozpuszczona w mniejszej ilości wody. Całość ponownie odstawiła do lodówki. Gotowe ciasto udekorowała borówkami, truskawkami i listkami mięty. 

Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella

 Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella Zobacz przepis

Sernik na zimno z czekoladą à la straciatella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 516. odcinek

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
1
Przetwory Syrop z pigwowca japońskiego do herbaty.

Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....

Odsłon: 20077

30 min
32
Zupy Zupa z dyni

Powoli rozpoczyna się sezon na dynie. Dzisiaj prezentuję zupę z dyni bez doda...

Odsłon: 82

60 min
4
60 min
1
Ciasta Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...

Odsłon: 1061

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Z czekoladą, galaretką, kremem. Najlepsze ciasta z jabłkami

Myśląc o cieście z jabłkami, przed oczami masz szarlotkę? Wiedz, że nie jest ona jedynym wypiekiem, w którym możesz uwzględnić te owoce. Do dyspozy...

1
Informacje Aromatyczne danie ze Wschodu. Pilaw na 7 sposobów

Pilaw to prosta, ale niezwykle smaczna potrawa, która przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Można ją zrobić z ryżu lub kaszy bulgur oraz r...

2
Informacje Buraczki na zimę. Najlepsze przepisy z buraków i z dodatkiem innych warzyw

Buraki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, do jakich mamy dostęp. Idealnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, baza do...

15
Informacje Ryby – zdrowy wybór na talerzu

Ryby to nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy element diety. Bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy, stanowią doskonałe źr...

0