
Dodano: 12.12.2017
Odsłon: 11845
Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na pyszny kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami. Kulebiak możemy podać podczas wigilii i nie tylko. Jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do podania z barszczem czerwonym. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kulebiaka będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdą 3 małe kulebiaki o długości około 23 cm lub 2 większe
na farsz:
około 600 g dobrze odciśniętej kapusty kiszonej
około 60 g suszonych grzybów
1 duża cebula (około 150 g)
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, kminek
olej do smażenia
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
2 żółtka (jajka L)
250 ml letniego mleka
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
oraz:
białko do pomalowania kulebiaków przed pieczeniem
kminek lub czarnuszka do posypania
Komentarze do filmu (0)