Do góry

Filmy

Pyszny maślany pleciony chlebek na śniadanie i nie tylko. Szybko zrobisz robotem

Autor: KuchniaPysznosci

Przepisów i artykułów: 0 Ocena: 223

Dodano: 15.03.2021

Odsłon: 958

Dzisiaj pokażę jak zrobić maślany pleciony chlebek. Jest smaczny, wygląda pięknie i uświetni każde śniadanie. Z masełkiem i dżemem jest przepyszny. Robi się go szybko w mikserze. W filmie dokładnie pokazuję jak go zrobić. Zapraszam na film :)

Ciasto
Składniki:
550 g | 3½ szklanki* mąki tortowej typ 450
255 g | 1 szklanka* mleka 1,5 %
50 g | 3 łyżki drobnego cukru
100 g masła
1 duże jajko
11 g | 3 płaskie łyżeczki drożdży instant
8 g | 1 kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego
8 g | 1 łyżeczka soli
*szklanka 250 ml

Do smarowania chlebków przed upieczeniem:
1 małe jajko
1 łyżka mleka

Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej wkładamy do misy miksera planetarnego z hakiem do zagniatania ciasta drożdżowego i miksujemy przez 13 minut. Ciasto jest gotowe kiedy samo odchodzi od misy, Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrastania aż podwoi swoją objętość. Po podwojeniu objętości dzielimy na dwie równe części, każdą cześć na 3 równe kawałki z których formujemy wałki o długości 40 cm. Następnie z 3 wałeczków splatamy chlebek.
Gotowe chlebki pozostawimy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch chlebków rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka i wkładamy na środkową półkę do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy przez 17 minut. Grzanie góra |dół. Po upieczeniu wyjmujemy i... smacznego :)

Kuchnia Pyszności to sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie.
Dokładnie pokazuję jak, z czego i co robię - nie pomijając żadnych ważnych "drobiazgów", które decydują o końcowym sukcesie.

Music: biblioteka audio You Tube

Kontakt: kuchniapysznosci@gmail.com

Prawa autorskie zastrzeżone.
Jeśli chcesz użyć fragmentów lub całości filmu zapytaj o zgodę.
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń