Do góry

Filmy

Świąteczny Piernik z bakaliami przekładany powidłem + przygotowanie powidła

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 75879

Dodano: 19.12.2018

Odsłon: 1664

Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem, na piernik z bakaliami, przekładany powidłem śliwkowym. Piernik jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i pachnie zbliżającymi się świętami.

Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 10 cm

300 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
100 g masła o temperaturze pokojowej
150 g miodu
około 1 szklanki bakalii – rodzynki, orzechy, śliwki, morele, płatki migdałowe lub inne bakalie
4 jajka (rozmiar L)
120 g śmietany 12% lub 18%
60 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 ½ łyżeczki sody
oraz około 300 g powidła
około 2-3 łyżeczek przyprawy do piernika

lub własna mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki goździków mielonych

szczypta kolendry mielonej
szczypta kminku mielonego
szczypta pieprzu
szczypta ziela angielskiego
szczypta kardamonu

około 400 g dżemu lub powidła śliwkowego
100 g suszonych śliwek bez pestek
50 ml soku pomarańczowego
2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Link do przepisu z polewą:
https://www.youtube.com/watch?v=XgiN0RfefQY

https://www.youtube.com/watch?v=4kkfzrWkxEw



Zapraszam również na bloga (link do przepisu): https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2018/12/piernik-z-bakaliami-przekadany-powidem.html

Zachęcam również do polubienia mnie na Facebook, aby być na bieżąco z przepisami.
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Pozdrawiam serdecznie ♥
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń