Grill - temat specjalny

10 najbardziej zaskakujących faktów o sushi

Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek.

Fot. 123RF/Picsel

1. Różowy imbir nie istnieje

Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych.

2. Wielkość porcji dla kobiet i mężczyzn nieznacznie się różni

Sushi to potrawa przeznaczona na jeden kęs, który zapewni prawdziwą harmonię wszystkich składników. Wedle tradycji japońskiej, niczym w muzyce, sushi podawane jest z konkretną dynamiką. Z tego względu wielkość porcji dla kobiet i mężczyzn nieznacznie się różni. Rozmiar każdej porcji jest personalizowany po to, by utrzymać odpowiednie tempo posiłku.

3. Sushi można jeść rękami

W Japonii ten zwyczaj jest popularniejszy niż jedzenie pałeczkami. W Europie taki sposób jedzenia sushi praktykowany jest w restauracjach, które przestrzegają rygorystycznych zasad, wywodzących się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Coraz częściej do jedzenia palcami zachęcają sami szefowie kuchni.

4. Najlepsza restauracja serwująca sushi jest jednocześnie jedną z najmniejszych na świecie

Zlokalizowana obok tokijskiego metra może pomieścić zaledwie 9 osób. W tej restauracji zaskakuje niemal każdy szczegół. Prowadzona jest przez 92 letniego Jiro Ono, najstarszego szefa kuchni, który ma na swoim koncie trzy gwiazdki Michelin. Jak sam mówi: nawet podczas snu doznaje wielkich wizji sushi.

5. Sakana, czyli ryba

Utożsamiana z sushi surowa ryba tak naprawdę nie jest istotą tej potrawy. Sakana to jeden z najpopularniejszych dodatków. W sushi najważniejszy jest idealnie przygotowany ryż. Wynika to nawet z nazewnictwa. Japońskie słowo su oznacza ocet, a shi jest skrótem słowa meshi, czyli ryż.

6. W Japonii popularne jest ikizukuri, czyli sashimi przyrządzane na żywo

Wedle japońskiej filozofii wszystkie składniki powinny być podawane w stanie najbardziej zbliżonym do naturalnego, by poczuć prawdziwy smak produktu. Z tego względu w japońskich sushi barach tak popularne jest ikizukuri, czyli sashimi, które jeszcze na talerzu wykazuje ostatnie oznaki życia.

7. Marnowanie sosu sojowego to faux pas

Japońska etykieta składa się z rygorystycznych zasad. Ich przestrzeganie jest dla Japończyków niezwykle istotne. Jedna z nich mówi o tym, że pozostawianie sosu sojowego w sosjerce jest równoznaczne z okazaniem braku szacunku. Powinno się odmierzyć dokładnie taką ilość, jaką będziemy w stanie zjeść.

8. Fugu może zabić

Fugu, czyli najbardziej ryzykowny przysmak świata. Ryba podawana jest jedynie w Japonii. Słynie z wyśmienitego mięsą oraz śmiertelnie trującej substancji, znajdującej się w jej wnętrznościach. Przygotowują ją jedynie sushi masterzy, którzy ukończyli specjalne kursy. Pomimo tego, co roku jej spożycie powoduje śmierć kilku osób.

9. Na świecie organizowane są zawody, które państwo przygotuje najdłuższą sushi rolkę

Nie dziwi fakt, że rekord świata ustanowili Japończycy. Zaskakujące może być jednak to, że aż przez pięć lat to Rosjanie mogli poszczycić się najdłuższą sushi rolką. Liczyła aż 2,5 kilometra.

10. Sushi na jeden kęs

Sushi masterzy przygotowują każdą z porcji tak, by jej wielkość była idealna na jeden kęs. Jeżeli jednak uznamy, że porcja jest za duża, można zjeść ją za pomocą kilku kęsów. Ważne, bo przytrzymywać sushi.

Źródło: materiały prasowe/Sakana sushi Bar Wrocław

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 243

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 61

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2