Fot. 123RF/Picsel
Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż warzywo to ma również zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
W trosce o urodę
Dzięki licznym składnikom odżywczym zawartym w marchwi, dosłownie stajemy się piękniejsi. Jej regularne jedzenie, zdecydowanie poprawia włosów, paznokci, które staja się mocniejsze i mniej łamliwe. Jeśli marchewka często gości na waszym talerzu, zmarszczki przestaną być waszym zmartwieniem, gdyż zawarte w niej substancje opóźniają procesy starzenia się skóry. Cera stanie się bardziej promienista, wygładzone i lepiej odżywiona, a wy będziecie wyglądać zdecydowanie młodziej.
W walce ze zbędnymi kilogramami
Marchewka jest również sprzymierzeńcem każdego, kto próbuje zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach zawiera zaledwie 27 kcal, dlatego też idealnie sprawdzi się w roli przekąski między posiłkami. W tym wypadku najlepszym wyborem będzie surowa marchew, gdyż jej gotowana wersja ma wyższy indeks glikemiczny. Co ciekawe, pektyny zawarte w marchewce hamują proces wchłaniania się tłuszczów oraz pobudzają nasz metabolizm, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest nam zrzucić wagę.
Przyspiesza trawienie i obniża cholesterol
Jak powszechnie wiadomo, podwyższony cholesterol we krwi powinien być dla nas istotnym sygnałem alarmowym, gdyż może on doprowadzić do wielu poważnych schorzeń. Na szczęście, jesteśmy w stanie obniżyć jego poziom poprzez odpowiednią dietę. Wśród produktów, które specjaliści zalecają osobom z podwyższonym cholesterolem, znajdziemy m.in. marchewkę. Zawarta w niej celuloza pozwala skutecznie obniżyć poziom tej substancji we krwi, a tym samym chroni nas przed chorobami wieńcowymi i miażdżycą.
Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.
Najzdrowsza w surówkach
Marchewka rewelacyjnie łączy się zarówno z innymi warzywami, jak i owocami. Będzie cennym składnikiem wielu wytrawnych dań, jak i ciekawym akcentem zdrowych deserów i ciast. Równie dobrze będzie smakować upieczona lub uduszona, jednak pamiętajmy, iż wówczas jej i indeks glikemiczny nieco wzrasta.
Doskonałym pomysłem będzie również przygotowywanie różnego rodzaju surówek z dodatkiem marchewki. W ten sposób zachowasz jej smak oraz pełnię wartości odżywczych. Brakuje ci pomysłu jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Surówka brokułowa z marchewką i rodzynkami
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
3. Surówka z jarmużem i marchewką
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Surówka z orzechami i marchewką
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Orientalna surówka z marchewką
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Surówka z kapustą, marchewką i gruszką
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Surówka z buraków i marchewki
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
8. Surówka z pietruszki i marchewki
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Agulenka34 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.