10 pomysłów na surówki z marchewki

Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki.

Fot. 123RF/Picsel

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż warzywo to ma również zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

W trosce o urodę

Dzięki licznym składnikom odżywczym zawartym w marchwi, dosłownie stajemy się piękniejsi. Jej regularne jedzenie, zdecydowanie poprawia włosów, paznokci, które staja się mocniejsze i mniej łamliwe. Jeśli marchewka często gości na waszym talerzu, zmarszczki przestaną być waszym zmartwieniem, gdyż zawarte w niej substancje opóźniają procesy starzenia się skóry. Cera stanie się bardziej promienista, wygładzone i lepiej odżywiona, a wy będziecie wyglądać zdecydowanie młodziej.

W walce ze zbędnymi kilogramami

Marchewka jest również sprzymierzeńcem każdego, kto próbuje zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach zawiera zaledwie 27 kcal, dlatego też idealnie sprawdzi się w roli przekąski między posiłkami. W tym wypadku najlepszym wyborem będzie surowa marchew, gdyż jej gotowana wersja ma wyższy indeks glikemiczny. Co ciekawe, pektyny zawarte w marchewce hamują proces wchłaniania się tłuszczów oraz pobudzają nasz metabolizm, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest nam zrzucić wagę.

Pobierz aplikację smaker

Przyspiesza trawienie i obniża cholesterol

Jak powszechnie wiadomo, podwyższony cholesterol we krwi powinien być dla nas istotnym sygnałem alarmowym, gdyż może on doprowadzić do wielu poważnych schorzeń. Na szczęście, jesteśmy w stanie obniżyć jego poziom poprzez odpowiednią dietę. Wśród produktów, które specjaliści zalecają osobom z podwyższonym cholesterolem, znajdziemy m.in. marchewkę. Zawarta w niej celuloza pozwala skutecznie obniżyć poziom tej substancji we krwi, a tym samym chroni nas przed chorobami wieńcowymi i miażdżycą.

Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.

Najzdrowsza w surówkach

Marchewka rewelacyjnie łączy się zarówno z innymi warzywami, jak i owocami. Będzie cennym składnikiem wielu wytrawnych dań, jak i ciekawym akcentem zdrowych deserów i ciast. Równie dobrze będzie smakować upieczona lub uduszona, jednak pamiętajmy, iż wówczas jej i indeks glikemiczny nieco wzrasta.

Doskonałym pomysłem będzie również przygotowywanie różnego rodzaju surówek z dodatkiem marchewki. W ten sposób zachowasz jej smak oraz pełnię wartości odżywczych. Brakuje ci pomysłu jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Surówka brokułowa z marchewką i rodzynkami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Surówka z fenkułem

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Surówka z jarmużem i marchewką

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Surówka z orzechami i marchewką

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Orientalna surówka z marchewką

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Surówka z kapustą, marchewką i gruszką

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Surówka z buraków i marchewki

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Surówka z pietruszki i marchewki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Prosta surówka z marchewki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Surówka z białej rzodkwi

Fot. Agulenka34 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 23

15 min
1
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 42

30 min
2
30 min
2
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 74

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25