Sprawdzone przepisy na karnawał

Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki.

Fot. 123RF/Picsel

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż warzywo to ma również zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

W trosce o urodę

Dzięki licznym składnikom odżywczym zawartym w marchwi, dosłownie stajemy się piękniejsi. Jej regularne jedzenie, zdecydowanie poprawia włosów, paznokci, które staja się mocniejsze i mniej łamliwe. Jeśli marchewka często gości na waszym talerzu, zmarszczki przestaną być waszym zmartwieniem, gdyż zawarte w niej substancje opóźniają procesy starzenia się skóry. Cera stanie się bardziej promienista, wygładzone i lepiej odżywiona, a wy będziecie wyglądać zdecydowanie młodziej.

W walce ze zbędnymi kilogramami

Marchewka jest również sprzymierzeńcem każdego, kto próbuje zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach zawiera zaledwie 27 kcal, dlatego też idealnie sprawdzi się w roli przekąski między posiłkami. W tym wypadku najlepszym wyborem będzie surowa marchew, gdyż jej gotowana wersja ma wyższy indeks glikemiczny. Co ciekawe, pektyny zawarte w marchewce hamują proces wchłaniania się tłuszczów oraz pobudzają nasz metabolizm, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest nam zrzucić wagę.

Pobierz aplikację smaker

Przyspiesza trawienie i obniża cholesterol

Jak powszechnie wiadomo, podwyższony cholesterol we krwi powinien być dla nas istotnym sygnałem alarmowym, gdyż może on doprowadzić do wielu poważnych schorzeń. Na szczęście, jesteśmy w stanie obniżyć jego poziom poprzez odpowiednią dietę. Wśród produktów, które specjaliści zalecają osobom z podwyższonym cholesterolem, znajdziemy m.in. marchewkę. Zawarta w niej celuloza pozwala skutecznie obniżyć poziom tej substancji we krwi, a tym samym chroni nas przed chorobami wieńcowymi i miażdżycą.

Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.

Najzdrowsza w surówkach

Marchewka rewelacyjnie łączy się zarówno z innymi warzywami, jak i owocami. Będzie cennym składnikiem wielu wytrawnych dań, jak i ciekawym akcentem zdrowych deserów i ciast. Równie dobrze będzie smakować upieczona lub uduszona, jednak pamiętajmy, iż wówczas jej i indeks glikemiczny nieco wzrasta.

Doskonałym pomysłem będzie również przygotowywanie różnego rodzaju surówek z dodatkiem marchewki. W ten sposób zachowasz jej smak oraz pełnię wartości odżywczych. Brakuje ci pomysłu jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Surówka brokułowa z marchewką i rodzynkami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Surówka z fenkułem

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Surówka z jarmużem i marchewką

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Surówka z orzechami i marchewką

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Orientalna surówka z marchewką

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Surówka z kapustą, marchewką i gruszką

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Surówka z buraków i marchewki

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Surówka z pietruszki i marchewki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Prosta surówka z marchewki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Surówka z białej rzodkwi

Fot. Agulenka34 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piersi kacze do obiadu

Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...

Odsłon: 583

15 min
6
Śniadania Zapiekanki z chleba żytniego

Ja bardzo lubię śniadanie ciepłe, więc jak mam więcej czasu staram się realiz...

Odsłon: 82

30 min
3
Desery Tiramisu

Tiramisu przygotowane na święto Trzech Króli. Przepis prosty i szybki a deser...

Odsłon: 2307

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Po trzech dniach będzie wiadomo, jak pracuje twoja trzustka. Zastosuj dietę Schmidta

Masz problemy trawienne i szukasz diety, która pomoże w ocenie pracy twojej trzustki? Dieta Schmidta to precyzyjny sposób na analizę zdrowia układu...

3
Informacje Owsianka na odchudzanie. Z tymi dodatkami kilogramy szybciej polecą

Szukasz pomysłu na pożywne, a przy tym pyszne śniadanie? Owsianka to doskonały pomysł. Możesz przygotować ją na kilka sposobów, zawsze urozmaicając...

13
Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3