Sezon na dynię

Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości.

Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com


Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości?


1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk

Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za czosnkiem, przynajmniej jeśli chodzi o zwalczanie bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe. Czosnek jest dokładnie 100 razy skuteczniejszy niż dwa najczęściej stosowane antybiotyki, a do tego działa znacznie szybciej. Oprócz tego bez problemu przenika przez biofilm, czyli warstwę chroniącą bakterie np. przed antybiotykami.


Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Czy czosnek ma działanie antyrakowe?
Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2 3 4 5
. . .
z
10

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuszki z jabłkami

Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...

Odsłon: 25358

30 min
27
Ciasta Gniazdka z piekarnika

Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...

Odsłon: 19045

60 min
42
Ciasta Ciasto norweskie

Ciasto norweskie z warstwą bezową i rozpływającym się w ustach kremem jest na...

Odsłon: 52590

60 min
70
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 299

30 min
1
Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...

Odsłon: 20491

30 min
15