11 pysznych pomysłów na ziemniaki

Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne.

Fot. 123RF

Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów, zainspirujcie się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników.

1. Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pyzy to jeden z tych przepisów, do których wracamy często i bardzo chętnie. Co prawda najlepsze zawsze przygotowywała nasza babcia, jednak te według przepisu Izy są równie smaczne. Przepis naprawdę wart wypróbowania.

2. Ziemniaczane krokiety

Ziemniaczane krokiety

Fot. ZielonaKuleczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zazwyczaj krokiety przygotowuje się z użyciem naleśników. Tymczasem ziemniaki są dla nich doskonałą alternatywą. Farsz jest już kwestią naszej wyobraźni - możemy zdecydować się na całkowicie wegetariański lub taki z dodatkiem mięsa.

3. Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Te kuleczki ziemniaczane nie tylko doskonale się prezentują, ale także smakują równie dobrze. To doskonały sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ziemniaków, które ugotowaliśmy na obiad poprzedniego dnia.

4. Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście w naszym zestawieniu nie mogłoby zabraknąć placków ziemniaczanych. To jedno z naszych najsmaczniejszych wspomnień z dzieciństwa. W jakiej wersji je wybieracie - z cukrem, śmietaną, a może sosem mięsnym?

5. Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Babka ziemniaczana to doskonale rozwiązanie, gdy chcemy przygotować prosty i sycący obiad. Możemy się założyć, że składniki na to danie znajdują się nawet teraz w waszej kuchni.

6. Pieczone ziemniaki Hasselback z serem

Pieczone ziemniaki Hasselback z serem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Myślicie, że ziemniaki są dosyć nudnym dodatkiem do obiadu? Najwidoczniej nie próbowaliście jeszcze ich w takim wydaniu. Ziemniaki Hasselback z pewnością zasmakują zarówno małym jak i dużym.

7. Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki zapiekane

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smakowite danie, które szczególnie dobrze sprawdza się w chłodne dni. Dodatek kapusty całkowicie odmienia smak tego dania.

8. Młode ziemniaki z ziołami i boczkiem

Młode ziemniaki z ziołami i boczkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Któż nie lubi młodych ziemniaczków? Są na tyle smaczne, że może je jeść właściwie bez dodatków. W ich przypadku doskonale sprawdza się stara zasada "im mniej, tym lepiej". Kilka prostych składników i szybki obiad gotowy.

9. Krem z ziemniaków

Krem z ziemniaków

Fot. Gosia17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Próbowaliście już kremu ziemniaczanego? To jedna z najbardziej sycących zup, którą przygotowuje się właściwie bez żadnego wysiłku. Jest lekka, kremowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?

10. Tarta ziemniaczana

Tarta ziemniaczana

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mimo iż włoskiej kuchni nie kojarzymy z ziemniakami, to danie wywodzi się właśnie ze słonecznej Italii. Jest to prawdziwa pochwala prostoty - kilka niezbyt wymyślnych składników, które odpowiednio potraktowane zamieniają się wyjątkowe danie.

11. Sałatka ziemniaczana

sałatka ziemniaczana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta sałatka doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsami - smażonymi, pieczonymi oraz grillowanymi. Z doświadczenia wiemy, że zazwyczaj to właśnie ona znika ze stołu jako pierwsza. Może więc dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie od razu podwójnej porcji?

 

Zarabiaj ze Smakerem! Kliknij!

Zarabiaj ze Smakerem!

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto cytrynowe bez pieczenia to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu cia...

Odsłon: 4034

60 min
16
30 min
1
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 163

15 min
1
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

8