Fot. 123RF
Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów, zainspirujcie się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pyzy to jeden z tych przepisów, do których wracamy często i bardzo chętnie. Co prawda najlepsze zawsze przygotowywała nasza babcia, jednak te według przepisu Izy są równie smaczne. Przepis naprawdę wart wypróbowania.
Fot. ZielonaKuleczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zazwyczaj krokiety przygotowuje się z użyciem naleśników. Tymczasem ziemniaki są dla nich doskonałą alternatywą. Farsz jest już kwestią naszej wyobraźni - możemy zdecydować się na całkowicie wegetariański lub taki z dodatkiem mięsa.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Te kuleczki ziemniaczane nie tylko doskonale się prezentują, ale także smakują równie dobrze. To doskonały sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ziemniaków, które ugotowaliśmy na obiad poprzedniego dnia.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście w naszym zestawieniu nie mogłoby zabraknąć placków ziemniaczanych. To jedno z naszych najsmaczniejszych wspomnień z dzieciństwa. W jakiej wersji je wybieracie - z cukrem, śmietaną, a może sosem mięsnym?
5. Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym
Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Babka ziemniaczana to doskonale rozwiązanie, gdy chcemy przygotować prosty i sycący obiad. Możemy się założyć, że składniki na to danie znajdują się nawet teraz w waszej kuchni.
6. Pieczone ziemniaki Hasselback z serem
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Myślicie, że ziemniaki są dosyć nudnym dodatkiem do obiadu? Najwidoczniej nie próbowaliście jeszcze ich w takim wydaniu. Ziemniaki Hasselback z pewnością zasmakują zarówno małym jak i dużym.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Smakowite danie, które szczególnie dobrze sprawdza się w chłodne dni. Dodatek kapusty całkowicie odmienia smak tego dania.
8. Młode ziemniaki z ziołami i boczkiem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Któż nie lubi młodych ziemniaczków? Są na tyle smaczne, że może je jeść właściwie bez dodatków. W ich przypadku doskonale sprawdza się stara zasada "im mniej, tym lepiej". Kilka prostych składników i szybki obiad gotowy.
Fot. Gosia17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Próbowaliście już kremu ziemniaczanego? To jedna z najbardziej sycących zup, którą przygotowuje się właściwie bez żadnego wysiłku. Jest lekka, kremowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mimo iż włoskiej kuchni nie kojarzymy z ziemniakami, to danie wywodzi się właśnie ze słonecznej Italii. Jest to prawdziwa pochwala prostoty - kilka niezbyt wymyślnych składników, które odpowiednio potraktowane zamieniają się wyjątkowe danie.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta sałatka doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsami - smażonymi, pieczonymi oraz grillowanymi. Z doświadczenia wiemy, że zazwyczaj to właśnie ona znika ze stołu jako pierwsza. Może więc dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie od razu podwójnej porcji?
Zarabiaj ze Smakerem! Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl