5 patentów na polędwiczki z indyka. Rozpływają się w ustach

Indyk uznawany jest za zdrowe mięso, znacznie zdrowsze od popularnych kurczaków. A jednak rzadko po niego sięgamy. Najprawdopodobniej ze względu na fakt, że jest on dość trudny do przyrządzenia. Mięso z indyka posiada mniej tłuszczu, przez co łatwo je przeciągnąć i wysuszyć. Wymaga odpowiedniej troski i umiejętności.

Polędwiczki z indyka - przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Polędwiczki z indyka to niezwykle pyszne mięso, z którego można stworzyć wiele ciekawych, smacznych dań dla całej rodziny. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić. Mamy dla was pięć pomysłów na polędwiczki z indyka, które z pewnością przypadną wam do gustu.  

Polędwiczki z indyka - jakie to mięso? 

Zanim zaczniemy mówić o przepisach, wyjaśnimy sobie jedną kwestię. Polędwiczki z indyka - jakie to mięso i czym się charakteryzuje? Polędwiczki są częścią piersi indyczej. Mięso jest zatem bardzo delikatne i naprawdę dobrej jakości. Jest również chude, dzięki czemu sprawdzi się idealnie w menu osób odchudzających się i dbających o linię.

Polędwiczka jest lekkostrawna i łatwoprzyswajalna w porównaniu z innymi mięsami. Posiada również dużo białka, dzięki czemu umożliwia stworzenie pełnowartościowego posiłku. Pamiętajcie jednak, że brak tłuszczu i delikatność mięsa mogą być zaletą, ale też utrudnieniem podczas gotowania i pieczenia. Na indyka naprawdę trzeba uważać.  

Jak przyrządzić polędwiczki z indyka? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się, jak przyrządzić polędwiczki z indyka, by były naprawdę pyszne i soczyste. Na szczęście nie ma na to tylko jednego sposobu. Polędwiczki najczęściej się smaży, ale także piecze czy dusi w sosie własnym. Można je panierować bądź przygotować bez żadnych dodatków, wyłącznie z przyprawami. Należy jednak pamiętać, że mięso z indyka nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Na patelni wystarczy mu dosłownie kilka minut z każdej strony. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i tego, jaki efekt chcecie uzyskać. W każdym z podanych przez nas przepisów podamy sposób przygotowania mięsa, by było ono soczyste i naprawdę pyszne.

Zobacz także: Jak zrobić klopsiki z indyka?

Jakie przyprawy do polędwiczki z indyka? 

Z czym lubi się indyk? Jakie przyprawy do polędwiczki z indyka sprawdzą się najlepiej? Wszystko zależy od upodobań kulinarnych i waszego smaku. Jednak ze względu na to, że jest to drób delikatny, nie warto przesadzać z przyprawami i dodatkami. Często wystarczy tylko sól i pieprz, by podkreślić naturalny smak mięsa. Polędwiczki świetnie smakować będą też z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz papryką słodką i chili. Zioła także doskonale się sprawdzą - zwłaszcza prowansalskie.  

Polędwiczki z indyka - przepisy 

Nadszedł ten czas! Jak zrobić polędwiczki z indyka? Przepisy, które dla was przygotowaliśmy, są różnorodne i bardzo proste. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze, którzy boją się tego mięsa ze względu na możliwość przeciągnięcia go. Jednak Polędwiczki z indyka można zrobić szybko i ze smakiem bez większego problemu.  

Polędwiczki z indyka w sosie śmietanowym ze szpinakiem 

To proste i szybkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Możecie podać je z ziemniakami, kaszą czy ryżem - jak tylko lubicie. Przyda wam się kilka składników, takich jak śmietanka słodka, świeży szpinak i oczywiście polędwiczki z indyka. Do tego przyprawy: czosnek, pieprz biały, sól i gałka muszkatołowa. To by było na tyle.

Zacznijcie od umycia i osuszenia polędwiczek. Następnie potnijcie je na mniejsze kawałki, by były idealne do ugryzienia. Doprawcie je solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzejcie na patelni oliwę z oliwek, na którą wrzućcie jeden obrany ząbek czosnku. Poczekajcie chwilę, aż oliwa się podgrzeje, a czosnek odda swój smak oliwie. To sprawi, że mięso przejdzie smakiem czosnku, jednak nie będzie on dominujący w daniu.

Obsmażcie polędwiczki i gdy zmienią kolor, dodajcie szpinak (100-140 gramów). Poczekajcie, aż zwiędnie, a następnie zalejcie całość śmietanką. Wystarczy 200 mililitrów. Przykryjcie całość i duście pod przykryciem. Wystarczy pięć minut, by indyk był idealny. Doprawcie solą i gałką, a także - jeśli chcecie - czosnkiem granulowanym. To danie zajmie wam zaledwie kilka minut, a jest naprawdę pyszne! 

Polędwiczki z indyka zapiekane w boczku 

Indyk i boczek to naprawdę dobre połączenie. Głównie dlatego, że jedno mięso jest bardzo delikatne, drugie natomiast tłuściutkie. Takie polędwiczki mogą stanowić przystawkę, jednak mogą być też częścią większego dania. Wystarczy podać je z sosem. Skupcie się jednak na tym, by samo mięso było idealne. Jak to zrobić?

Polędwiczki umyjcie i wysuszcie. Rozbijcie je cieniutko i oprószcie solą oraz pieprzem. Do środka włóżcie to, na co macie ochotę - to mogą być pieczarki, ale też suszone pomidory czy szpinak. Zawińcie ciasno, a następnie tak uformowane roladki owińcie boczkiem. Ułóżcie przygotowane mięso w naczyniu żaroodpornym z masłem klarowanym bądź oliwą.

Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około 40 minut. Warto od czasu do czasu polać mięso powstałym sosem. Po wyjęciu nie krójcie ich od razu - poczekajcie, aż mięso dojrzeje. Dopiero po kilku minutach zacznijcie kroić kawałki o grubości trzech, czterech centymetrów. 

Polędwiczki z indyka w sosie własnym 

To jeden z najprostszych sposobów na polędwiczki z indyka. Potrzebujecie do niego około 500 gramów mięsa, cebuli, pieczarek, liści laurowych, ziela angielskiego i wody. Polędwiczki rozbijcie leciutko, a następnie posypcie solą i pieprzem. Na maśle zeszklijcie cebulę pokrojoną w piórka cebulę i usmażcie pieczarki pokrojone w paski.

Zdejmijcie warzywa i na ten sam tłuszcz wrzućcie polędwiczki, które muszą smażyć się chwilę z dwóch stron. Dodajcie warzywa, zalejcie całość szklanką wody, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec możecie podlać polędwiczki także sosem sojowym. Duście przez pół godziny pod przykryciem. Mięso będzie się rozpadać, a całość idealnie sprawdzi się w towarzystwie kaszy czy ziemniaków. 

Chrupiące polędwiczki z indyka 

Chrupiące, czyli panierowane polędwiczki z indyka, to pyszna przekąska, która wyglądać będzie oszałamiająco, a smakować jeszcze lepiej. Potrzebujecie do tego polędwiczek i płatków kukurydzianych. Po umyciu i osuszeniu pokrójcie polędwiczki na mniejsze kawałki. Wymieszajcie 100 mililitrów mleka z dwiema łyżkami mąki, solą i odrobiną ostrej papryki. Rozdrobnijcie trochę płatki kukurydziane, jednak tak, by zachowały strukturę. Polędwiczki najpierw obtoczcie w masie mlecznej, a później w płatkach. Ułóżcie je na blaszce i pieczcie w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Będą idealne! 

Polędwiczki z indyka w serowej panierce 

Kolejna panierowana wersja indyka - tym razem z dodatkiem sera. To prosty pomysł na trochę inne kotlety. Polędwiczki musicie tylko oczyścić i rozbić na kotleciki, a następnie oprószyć przyprawami. Przygotujcie jajka na jednym talerzu, na drugim mąkę, a na trzecim bułkę tartą z serem - sera powinno być tyle samo, co bułki. Teraz obtoczcie kotlety w mące, później jajku, a następnie w panierce. Możecie powtórzyć proces, by panierka była grubsza. Wystarczy usmażyć polędwiczki na złoto z obu stron. 

Proste i pyszne, prawda? Te dania z pewnością znajdą swoich zwolenników, którzy od razu zechcą przygotować pyszne polędwiczki.Więcej pysznych przepisów znajdziecie poniżej:

1. Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem

 Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem Zobacz przepis

Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami

 Polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Polędwiczki z indyka w sosie śmietanowym ze szpinakiem

 Polędwiczki z indyka w sosie śmietanowym ze szpinakiem Zobacz przepis

Polędwiczki z indyka w sosie śmietanowym ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 351

30 min
9
Dania główne Keto naleśniki

Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...

Odsłon: 1047

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0