Mięso indyka - co z niego z zrobić?

Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie?

Fot. 123RF/Picsel

Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele.

Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy magnez - wzmacniają strukturę kości, chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, zwiększają odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrze, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jedząc mięso z kurczaka czy indyka dostarczamy komórkom także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu nerwowego czy transport tlenu we krwi. Dzięki diecie bogatej w te mikroelementy skuteczniej walczymy z chronicznym zmęczeniem, depresją i spadkiem koncentracji.

Ze względu na znikomą ilość szkodliwych toksyn i tłuszczów drobiowe rarytasy powinny jak najczęściej pojawiać się na stołach osób z problemami trawiennymi i pogłębionymi schorzeniami układu krążenia. Menu bogate w mięso indyka jest elementem profilaktyki wielu poważnych chorób - w tym nowotworów.

W jaki sposób przygotować indyka?

Mięso z indyka doskonale nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Aby zamienić je w lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, wystarczy przygotować je na parze. Będzie też idealną bazą do gulaszu lub sycącej sałatki. Ze względu na swoje rozmiary, pierś z indyka może zostać przygotowana jak klasyczna pieczeń. Po pokrojeniu, możesz podać ją jako dodatek do obiadu lub kanapek.

Bardzo ważnym jest, aby indyka nie rozbijać zbyt cienko, ani nie smażyć zbyt długo, gdyż wówczas mięso stanie się suche i wiórowate. Należy również pamiętać, że indyk ma wyjątkowo delikatny smak, dlatego przyrządzają go nie należy przesadzać z ilością przypraw - w końcu zależy nam na tym, aby poczuć, jak faktycznie smakuje mięso.

Jeśli chcesz przygotować pyszne danie z indyka, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Indyk w marchewce i pomidorach

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Indyk w słodko-pikantnym sosie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Indyk w sosie curry

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Eskalopki z indyka w sosie śmietanowym

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Parowane roladki z indyka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Rolada z indyka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

7. Pasztet z indyka

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pulpeciki z indyka

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kanapka z pieczonym indykiem

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pieczona golonka z indyka

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Gulasz z indyka z marchewką

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kolorowy sernik bez sera

Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...

Odsłon: 73

>60 min
1
Zupy Zupa kartoflanka

Doskonała propozycja dla oszczędnych. Prosta zupa z ziemniakami, która z pewn...

Odsłon: 29

60 min
0
Desery Szybie ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto wykonane według tego przepisu udaje się za każdym razem. Jest tak pros...

Odsłon: 76

30 min
0
Sałatki Sałatka ze szczawiem

Każdego, kto poszukuje nowych, wiosennych smaków, powinna zainteresować ta pr...

Odsłon: 50

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak usunąć gorycz z bakłażana?

Zapewne wielokrotnie zdarzyło się wam w sklepie sięgnąć po bakłażana i za chwilę odłożyć go z powrotem na miejsce. Mała popularność tego warzywa wy...

0
Informacje Truskawkowy zawrót głowy. Oto 5 zaskakujących przepisów na ciasto z truskawkami

Nadszedł jeden z najbardziej oczekiwanych okresów w roku. Wreszcie możemy zajadać się truskawkami. W sezonie warto stawiać przede wszystkim na świe...

0
Informacje Grillowane owoce – 8 przepisów na słodkie przekąski z grilla

Grillowanie to jedna z ulubionych czynności działkowiczów, zwłaszcza podczas ciepłych wiosennych wieczorów. Planujesz ucztę w gronie rodziny lub pr...

0
Informacje Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest nis...

0