Materiał promocyjny
Muffinki marchewkowe
Na pikniku nie może zabraknąć słodkiej przekąski. Do przygotowania tych pysznych muffinek potrzebować będziemy: dwóch szklanek mąki, jednej szklanki cukru, jednej łyżeczki proszku do pieczenia, jednej łyżeczki sody oczyszczonej, jednej łyżeczki cynamonu, połowy łyżeczki soli, trzech jajek, ¾ szklanki oleju, dwóch szklanek startej marchewki i połowy szklanki posiekanych orzechów włoskich.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy olej i startą marchew. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Oscypek zapiekany w cieście francuskim
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_06_26/2d60cbe2cdd76bfadfad5802488bd0d8-article_content.jpg)
Do przygotowania tej przekąski wystarczy 200 g sera Janosika, jedno opakowanie ciasta francuskiego, jedno jajko, dwie łyżki miodu, 1 gałązka rozmarynu. Ważne, aby wybrać ser, który idealnie nadaje się do pieczenia czy grillowania – pod wpływem temperatury powinien się nie tylko roztopić, ale również zarumienić z wierzchu. Świetnie sprawdzi się wędzony Ser Janosika, który dostępny jest także w wersji bez laktozy. Jak przyrządzić przekąskę?
Ser Janosika kroimy na grube plastry. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdym kwadracie kładziemy kawałek oscypka, sklejamy rogi ciasta u góry, by utworzyła się sakiewka. W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto i ser się zarumienią. Po upieczeniu podajemy z odrobiną miodu, posypane świeżym rozmarynem. Pakując koszyk z piknikowymi przekąskami, wrzućmy do niego dodatkowe opakowanie Sera Janosika, szczególnie jeśli planujemy rozpalenie grilla lub ogniska.
Wrapy z kurczakiem i warzywami
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_06_26/8addf5b9c90fc2eeef41802b556a1171-article_content.jpg)
Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie tej przekąski wymaga sporo czasu. Nic bardziej mylnego – przygotujemy ją w parę chwil! Potrzebować będziemy dwóch piersi z kurczaka, czerwonej papryki, pomidora, ogórka, czterech łyżek jogurtu naturalnego, jednej łyżeczki musztardy, a także czterech tortilli oraz soli i pieprzu dla smaku.
Kurczaka kroimy w paski i doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni ze wszystkich stron, aż się lekko zarumieni. Warzywa kroimy w cienkie paski. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej tortilli rozsmarowujemy sos, układamy paski kurczaka i warzywa, a następnie ciasno zawijamy tortillę w rulon, zaginając skrajne brzegi do środka. Gdy wrapy ostygną, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, by nabrały zwartej struktury. Przed podaniem możemy przekroić je na pół, by ułatwić sobie jedzenie podczas pikniku.
Mini quiche z warzywami
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_06_26/ba80149b4e712bf28daee81f6ba20b77-article_content.jpg)
Te małe babeczki przygotujemy z jednego opakowania ciasta filo, 100 g szpinaku, jednej czerwonej cebuli, opakowania Sera Janosika, trzech jajek, 200 ml śmietany 30-proc. Potrzebować będziemy również przypraw: soli i pieprzu oraz czarnego sezamu.
Wycinamy w cieście filo krążki, którymi wykładamy foremki na muffinki. Podsmażamy na patelni szpinak. Dodajemy do niego pokrojonej w kostkę cebuli i smażymy, aż się zeszkli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz. Do foremek na ciasto dodajemy szpinak, cebulę i pokrojony w drobną kostkę Ser Janosika, a następnie zalewamy masą jajeczną i posypujemy z wierzchu czarnym sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż masa się zetnie i ciasto zarumieni.
Grillowane warzywa z nićmi serowymi
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_06_26/6e12746ef47667eef59b7bfe72bc8732-article_content.jpg)
Kolejnym piknikowym finger food będą grillowane kawałki warzyw. Planując piknik z dziećmi, warto podać tę przekąskę z serowymi nićmi, które zachęcą nawet największych niejadków do spróbowania warzyw.
Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy połówki cukinii, jednej papryki i pęczka szparagów, opakowania serowych nici Siir, a także odrobiny oliwy oraz pieprzu, soli i oregano.
Myjemy warzywa, cukinię i paprykę kroimy w słupki, odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Skrapiamy warzywa oliwą. Następnie każdą sztukę owijamy serową nicią, doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Grillujemy przez kilka minut na dobrze rozgrzanym ruszcie, aż warzywa się zarumienią. Przekąskę możemy również przygotować w domu, wstawiając warzywa na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Przygotowanie przekąsek na piknik w parku może być proste i przyjemne. Wystarczy kilka sprawdzonych przepisów, by cieszyć się smacznym jedzeniem na świeżym powietrzu.
Materiał promocyjny