Najlepsze przepisy na dania z bobem

Sponsorowane

5 przekąsek na piknik w parku

W końcu przyszły upragnione upały. Coraz więcej czasu spędzamy na łonie natury – w parku, nad jeziorem, jeździmy na wycieczki rowerowe, wychodzimy na spacery do lasu. Aby jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie ten czas, warto zabrać ze sobą przekąski. Postawmy na takie, które będą czymś więcej niż chipsy i orzeszki, a jednocześnie ich przyrządzenie nie pochłonie nam całego dnia. Do tego ich zjedzenie nie powinno wymagać użycia zastawy stołowej i muszą być łatwe w transporcie. Przedstawiamy pięć przepisów na przysmaki, które idealnie nadają się na piknik.

Słodkie muffinki doskonale sprawdzą się jako piknikowe finger food /123RF/PICSEL

Materiał promocyjny

Muffinki marchewkowe

Na pikniku nie może zabraknąć słodkiej przekąski. Do przygotowania tych pysznych muffinek potrzebować będziemy: dwóch szklanek mąki, jednej szklanki cukru, jednej łyżeczki proszku do pieczenia, jednej łyżeczki sody oczyszczonej, jednej łyżeczki cynamonu, połowy łyżeczki soli, trzech jajek, ¾ szklanki oleju, dwóch szklanek startej marchewki i połowy szklanki posiekanych orzechów włoskich.

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy olej i startą marchew. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.

Oscypek zapiekany w cieście francuskim

Źródło: materiały promocyjne

Do przygotowania tej przekąski wystarczy 200 g sera Janosika, jedno opakowanie ciasta francuskiego, jedno jajko, dwie łyżki miodu, 1 gałązka rozmarynu. Ważne, aby wybrać ser, który idealnie nadaje się do pieczenia czy grillowania – pod wpływem temperatury powinien się nie tylko roztopić, ale również zarumienić z wierzchu. Świetnie sprawdzi się wędzony Ser Janosika, który dostępny jest także w wersji bez laktozy. Jak przyrządzić przekąskę?

Ser Janosika kroimy na grube plastry. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdym kwadracie kładziemy kawałek oscypka, sklejamy rogi ciasta u góry, by utworzyła się sakiewka. W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto i ser się zarumienią. Po upieczeniu podajemy z odrobiną miodu, posypane świeżym rozmarynem. Pakując koszyk z piknikowymi przekąskami, wrzućmy do niego dodatkowe opakowanie Sera Janosika, szczególnie jeśli planujemy rozpalenie grilla lub ogniska.

Wrapy z kurczakiem i warzywami

Źródło: 123RF/PICSEL

Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie tej przekąski wymaga sporo czasu. Nic bardziej mylnego – przygotujemy ją w parę chwil! Potrzebować będziemy dwóch piersi z kurczaka, czerwonej papryki, pomidora, ogórka, czterech łyżek jogurtu naturalnego, jednej łyżeczki musztardy, a także czterech tortilli oraz soli i pieprzu dla smaku.

Kurczaka kroimy w paski i doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni ze wszystkich stron, aż się lekko zarumieni. Warzywa kroimy w cienkie paski. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej tortilli rozsmarowujemy sos, układamy paski kurczaka i warzywa, a następnie ciasno zawijamy tortillę w rulon, zaginając skrajne brzegi do środka. Gdy wrapy ostygną, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, by nabrały zwartej struktury.  Przed podaniem możemy przekroić je na pół, by ułatwić sobie jedzenie podczas pikniku.

Mini quiche z warzywami

Źródło: 123RF/PICSEL

Te małe babeczki przygotujemy z jednego opakowania ciasta filo, 100 g szpinaku, jednej czerwonej cebuli, opakowania Sera Janosika, trzech jajek, 200 ml śmietany 30-proc. Potrzebować będziemy również przypraw: soli i pieprzu oraz czarnego sezamu.

Wycinamy w cieście filo krążki, którymi wykładamy foremki na muffinki. Podsmażamy na patelni szpinak. Dodajemy do niego pokrojonej w kostkę cebuli i smażymy, aż się zeszkli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz. Do foremek na ciasto dodajemy szpinak, cebulę i pokrojony w drobną kostkę Ser Janosika, a następnie zalewamy masą jajeczną i posypujemy z wierzchu czarnym sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż masa się zetnie i ciasto zarumieni.

Grillowane warzywa z nićmi serowymi

Źródło: materiały promocyjne

Kolejnym piknikowym finger food będą grillowane kawałki warzyw. Planując piknik z dziećmi, warto podać tę przekąskę z serowymi nićmi, które zachęcą nawet największych niejadków do spróbowania warzyw.

Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy połówki cukinii, jednej papryki i pęczka szparagów, opakowania serowych nici Siir, a także odrobiny oliwy oraz pieprzu, soli i oregano.

Myjemy warzywa, cukinię i paprykę kroimy w słupki, odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Skrapiamy warzywa oliwą. Następnie każdą sztukę owijamy serową nicią, doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Grillujemy przez kilka minut na dobrze rozgrzanym ruszcie, aż warzywa się zarumienią. Przekąskę możemy również przygotować w domu, wstawiając warzywa na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Przygotowanie przekąsek na piknik w parku może być proste i przyjemne. Wystarczy kilka sprawdzonych przepisów, by cieszyć się smacznym jedzeniem na świeżym powietrzu.

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kostka malinowa

Nasze ulubione ciasto z malinami. Czekoladowy spód, warstwa pysznego kremu bu...

Odsłon: 701

60 min
44
Desery Muffinki bananowe

Pyszne, mięciutkie muffinki, idealne do kawy, lub herbaty. Szybkie i proste...

Odsłon: 191

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Syrop, dżem, kombucha, a nawet chipsy. Najlepsze przetwory z truskawek

Dżem truskawkowy bardzo kojarzy się z latem. Z pysznych owoców, bogatych w witaminy i przeciwutleniacze, można jednak zrobić znacznie więcej domowy...

1
Informacje Ciasta z galaretką. TOP 10 pysznych przepisów na domowe wypieki

Wśród letnich deserów do ulubionych propozycji wszystkich łasuchów należą między innymi ciasta z galaretką. Znamy je w tak wielu wydaniach, że trud...

3
Informacje Pasteryzacja na sucho i mokro: w piekarniku, w garnku i zmywarce

W jaki sposób cieszyć się smakiem pysznych, letnich owoców, gdy przychodzą do nas zimowe mrozy? Najlepszą opcją będzie przygotowanie przetworów. Na...

3
Informacje Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę? Dżem, kompot, sos do mięs do słoików

Czerwona porzeczka to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Tymczasem okazuje się, że ma nam ona naprawdę wiele do zaoferowania i to zarówno p...

16