Spis treści:
- Czerwona porzeczka ma dużo witaminy. Poznaj jej najważniejsze właściwości
- Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę? Przepisy, które sprawdzą się w każdej kuchni
Czerwona porzeczka to owoc o licznych zaletach. Nie dość, że jest ona atrakcyjna w smaku, to jeszcze stanowi prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych. Ale nie tylko – jej ogromnym atutem jest również to, że jest ona łatwa w uprawie, dzięki czemu można często spotkać ją na działkach i w przydomowych ogródkach. Zerwane latem owoce idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek oraz jako baza do przetworów domowej roboty. Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę i dlaczego warto ją spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Sprawdź także: Bób kiszony, konserwowy i pasteryzowany. Zrób zapasy na zimę
Czerwona porzeczka ma dużo witamin. Poznaj jej najważniejsze właściwości
Zanim dowiesz się, co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę, warto poznać jej wartości odżywcze i właściwości. Okazuje się, że czerwona porzeczka ma dużo witamin, minerałów i innych cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Mowa m.in. o witaminach B1, B2 i B6, folianach, witaminie C, wapniu oraz magnezie i potasie. Ponadto w jej owocach kryje się beta-karoten oraz flawonoidy i antocyjany. Na uwagę zasługuje również fakt, że czerwona porzeczka zawiera niewiele cukru, bo niecałe osiem gramów na 100 g porcję, a do tego charakteryzuje się niską kalorycznością – jej 100-gramowa porcja dostarcza zaledwie 46 kcal.
Jakie właściwości prozdrowotne posiada czerwona porzeczka? Są one naprawdę liczne. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jej spożywanie usprawnia pracę układu odpornościowego, a do tego wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym, który uznawany jest za jednego z największych wrogów naszego zdrowia. Co więcej, witamina C odgrywa ważną rolę w produkcji kolagenu, co pozytywnie oddziałuje na kondycję włosów, skóry i paznokci, a także przyczynia się do zmniejszania uczucia zmęczenia.
Poruszając temat czerwonej porzeczki, warto wspomnieć o tym, że stanowi ona źródło pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który doskonale wpływa na układ pokarmowy i odżywia mikroflorę jelitową. Kolejnym godnym uwagi składnikiem jest potas, który wspiera pracę serca i pomaga regulować ciśnienie tętnicze, obniżając tym samym ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Badania naukowe mówią również o tym, że odpowiednie spożycie potasu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz powstawania kamieni nerkowych.
Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę? Przepisy, które sprawdzą się w każdej kuchni
Czerwona porzeczka to idealny surowiec do przyrządzania różnego rodzaju przetworów, które pomogą przywołać ci lato w chłodne zimowe wieczory. Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, które bez problemu zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni.
Sok z czerwonej porzeczki
Sok z czerwonej porzeczki to przysmak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody oraz zimowej herbaty. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch składników, tj. czerwonej porzeczki oraz cukru.
Realizację przepisu rozpocznij od umycia owoców. Umieść je w garnku i gotuj do momentu, aż puszczą sok. Przecedź je przez gazę, a do powstałego płynu dodaj cukier i podgrzej – obróbka termiczna powinna trwać tak długo, aż cukier się rozpuści. Gotowy sok przelej do butelek i poddaj procesowi pasteryzacji.
Kompot z czerwonej porzeczki
Jeśli masz ochotę na napój z czerwonej porzeczki, oprócz soku możesz wyczarować kompot. Aby go przyrządzić, poza owocami na liście niezbędnych składników umieć cukier i wodę. Opłucz dokładnie porzeczki, przełóż je do garnka i zalej wodą. Wsyp cukier i doprowadź je do wrzenia – kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Gotowy kompot odstaw do ostygnięcia, po czym przelej go do słoików i zapasteryzuj.
Dżem z czerwonej porzeczki
Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę, jeśli nie sok lub kompot? Warto, aby w twojej domowej spiżarni znalazł się także dżem, który świetnie nada się do pieczywa, gofrów, naleśników, owsianki i omleta.
Najpierw oczyść i opłucz czerwoną porzeczkę. Umieść ją w garnku, wsyp cukier i gotuj całość przez godzinę na wolnym ogniu. Po obróbce termicznej przetrzyj owoce przez sitko i ponownie zagotuj, cały czas mieszając. Gdy dżem nabierze odpowiedniej konsystencji, przełóż go do wyparzonych słoików i ustaw je do góry dnem. Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, poddaj je procesowi pasteryzacji.
Konfitura z czerwonej porzeczki
Idealną alternatywą dla dżemu będzie konfitura z czerwonej porzeczki. Jak ją przyrządzić? Najpierw opłucz i oczyść owoce. W kolejnym kroku przygotuj syrop cukrowy, zagotowując wodę z cukrem. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodaj do niego porzeczki i gotuj całość na wolnym ogniu przez pół godziny. Co jakiś czas delikatnie potrząsaj garnkiem i usuwaj z niego pianę. Przykryj garnek pokrywką i odstaw konfiturę do ostygnięcia. Następnego dnia smaż ją do momentu, aż owoce staną się szkliste. Umieść ją w wyparzonych słoikach i zapasteryzuj.
Sos do mięs z czerwonej porzeczki
Chciałbyś wprowadzić powiew świeżości do swoich mięsnych dań? W takim razie koniecznie zaserwuj je z sosem z czerwonej porzeczki. Taki dodatek świetnie sprawdzi się w połączeniu z niemal każdym rodzajem mięsa, zwłaszcza z drobiem i dziczyzną. Poza owocami do jego przygotowania potrzebujesz miodu, koniaku, młodego buraka, kardamonu, ziela angielskiego, cynamonu, kolorowego pieprzu oraz goździka i szczypty soli.
Opłucz i oczyść porzeczki, a następnie przełóż je na patelnię razem z koniakiem, miodem, plasterkami buraka i przyprawami. Duś całość pod przykryciem przez 10 minut. Przetrzyj owoce przez sitko, a powstały sos ponownie zagotuj. Na koniec przelej go do słoików i zapasteryzuj.
Nalewka z czerwonej porzeczki
Kolejnym rodzajem przetworu, który można wyczarować z czerwonej porzeczki, jest nalewka. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Zacznij o oczyszczenia owoców i umieszczenia ich w słoiku. Zasyp je cukrem, po czym przykryj gazą i odstaw na kilka dni. Pamiętaj, aby co jakiś czas nimi delikatnie potrząsnąć – to sprawi, że cukier szybciej się rozpuści. Gdy zauważysz, że owoce zaczynają fermentować, wlej do nich wodę i spirytus. Zakręć szczelnie słoik i odstaw go na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu przelej nalewkę do wyparzonych butelek.
Źródło: poradnikogrodniczy.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Prosty do wykonania, ale jaki. Chrupiący jabłecznik Wikarego »
Wymagana aplikacja do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i inny smak »
Wiosenny dodatek do obiadu na podstawowej cerę. Oto Surówka Ślicznotka »