Spis treści:
Bób to jeden z najbardziej lubianych strączków – nie dość, że zachwyca on swoim smakiem, to jeszcze charakteryzuje się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Niestety dostępny jest on bardzo krótko, bo zaledwie przez kilka tygodni. Dobra wiadomość jest jednak taka, że można spożywać go nie tylko zaraz po przyrządzeniu, ale również w formie przetworów. Jakie przetwory zrobić z bobu? I czy faktycznie bób to samo zdrowie, jak powszechnie się uważa? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Kalafior na 7 sposobów. Do tych dań nie potrzebujesz mięsa
Bób – właściwości prozdrowotne
Nie bez powodu mówi się, że bób to samo zdrowie. W końcu stanowi on prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że stanowi on doskonałe roślinne źródło białka, dzięki czemu świetnie sprawdza się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Ale to nie koniec zalet bobu – poza białkiem można znaleźć w nim rozmaite witaminy i minerały, w tym miedź, mangan i kwas foliowy. Na uwagę zasługuje także lewodopa – substancja będąca prekursorem dopaminy – związki fenolowe, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, oraz skrobia oporna odżywiająca bakterie jelitowe i wydłużająca uczucie sytości.
Co jeszcze warto wiedzieć o bobie? Na przykład to, że jego spożywanie przynosi korzyści układowi krążenia. Według doniesień naukowych przyczynia się on do redukcji stężenia cholesterolu we krwi, co jest możliwe dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego. Co więcej, kryje on w sobie magnez i potas, które rozluźniają naczynia krwionośne, a co za tym idzie – prowadzą do obniżenia ciśnienia.
Jakie przetwory zrobić z bobu?
Zastanawiasz się, jakie przetwory zrobić z bobu? Możliwości jest co najmniej kilka. Bób kiszony, konserwowy czy pasteryzowany – poniżej znajdziesz przepisy, dzięki którym będziesz mógł cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały rok, również jesienią i zimą.
Bób kiszony
Bób kiszony to idealny wybór nie tylko dla fanów kiszonek, ale również dla osób lubiących odkrywać nowe, niebanalne smaki. Do jego przyrządzenia potrzebujesz czosnku, gałązek kopru, ziela angielskiego, nasion gorczycy, korzenia chrzanu, cukru, soli niejodowanej oraz wody. Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, dokładnie umyj, wyparz i osusz słoik.
Opłucz bób, po czym włóż go na pięć minut do gotującej się wody, a następnie obierz go ze skórek. W kolejnym kroku przygotuj solankę. W tym celu zagotuj wodę z solą i cukrem. Wrzuć na dno słoika koper, kawałek chrzanu i ząbki czosnku. Wsyp część bobu i ponownie przykryj go wymienionymi składnikami. Dodaj gorczycę oraz ziele angielskie i zalej całość solanką. Zamknij słoik, przykryj go ściereczką i przechowuj w temperaturze pokojowej przez trzy dni. Po upływie tego czasu przestaw go w chłodne miejsce i odczekaj kolejne trzy doby.
Bób konserwowy
Jeśli nie przepadasz za kiszonkami, postaw na bób konserwowy. Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się w ziarna gorczycy, ząbki czosnku, kmin rzymski, gałązki kopru, cukier, sól, ocet oraz korzeń chrzanu.
Wlej do garnuszka wodę wraz z octem i dodaj sól oraz cukier – całość zagotuj. Ugotuj i ostudź bób, po czym dodaj go do wyparzonych i osuszonych słoików wraz z kminem rzymskim, gorczycą, czosnkiem oraz koprem. Wlej wcześniej przygotowaną miksturę, zakręć słoiki i umieść je w chłodnym, ciemnym miejscu.
Bób pasteryzowany
Jakie przetwory zrobić z bobu, jeśli nie te w wersji kiszonej i konserwowej? Doskonałym wyborem będzie bób pasteryzowany. Zagotuj wodę z solą i cukrem. W oddzielnym garnku zagotuj drugą porcję wody i zanurz w niej bób na dwie minuty. Po odcedzeniu przełóż go do słoików i zalej wcześniej przygotowaną miksturą. Zakręć szczelnie słoiki i poddaj je trzykrotnie procesowi pasteryzacji – najlepiej przez 15 minut, w 24-godzinnych odstępach.
Jak spożywać bób?
Bób to taki rodzaj pokarmu, który wystarczy ugotować i posolić, aby zachwycał swoim smakiem. Warto jednak mieć świadomość, że strączek ten świetnie sprawdza się również w innych „rolach”, w tym jako dodatek do rozmaitych dań. W jakiej wersji go spożywać? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, dzięki którym odkryjesz jego nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze.
Sałatka z bobem, serem feta i pomidorami
Jedną ze sprawdzonych opcji na wykorzystanie bobu w kuchni jest dodanie go do sałatki, np. takiej z fetą i pomidorami. Poza wymienionymi składnikami możesz uwzględnić w niej paprykę, czarne oliwki, cebulę i rukolę. Ponadto przyda ci się sok z cytryny, oliwa z oliwek, pieprz, sól oraz suszone oregano.
Ugotuj bób do miękkości, odcedź go, obierz i skrop sokiem z cytryny. Umieść go w misce wyłożonej rukolą. Następnie dorzuć kawałki pomidorów i papryki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Oprósz całość solą i pieprzem, wymieszaj i dodaj ser feta oraz połówki oliwek. Polej sałatkę oliwą wymieszaną z suszonym oregano.
Kotlety z bobu
Kotlety z bobu to idealny wybór dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej – i nie tylko. Poza głównym składnikiem do ich przyrządzenia potrzebujesz jajek, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek, bułki tartej, mięty, cebuli oraz oleju do smażenia.
Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania, odcedzenia i obrania bobu. Połącz w dużej misce bułkę tartą z jajkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną miętą i cebulą. Dodaj bób, rozgnieć go widelcem i wymieszaj zawartość miski. Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki, obtocz je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i usmaż równomiernie na złoty kolor.
Hummus z bobu
Jeśli jesteś fanem hummusu, koniecznie wypróbuj tego z bobu. Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się w oliwę z oliwek, cytrynę, miętę, tahini, czosnek oraz sól i pieprz.
Ugotuj bób do miękkości. Odcedź go, zostawiając w garnku odrobinę wody – ta przyda ci się na później. Usuń z niego skórki i umieść go w kielichu blendera razem z czosnkiem, tahini, miętą, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek – całość dokładnie zmiksuj. Jeśli hummus będzie zbyt suchy, dodaj do niego nieco wody pozostałej po gotowaniu. Przełóż go do miski – jeżeli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jego smak, posyp go płatkami chili, prażonymi ziarnami sezamu oraz świeżymi listkami mięty.
Źródło: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »
Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »
Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka »