Spis treści:
Truskawki, pełne witamin i antyoksydantów, idealnie nadają się do różnych przetworów, które urozmaicą naszą spiżarnię i pomogą zachować smak lata na cały rok. Poznajcie najlepsze sposoby na przetworzenie truskawek, które zaskoczą was swoją prostotą.
Sprawdź także: Pasteryzacja na sucho i mokro: w piekarniku, w garnku i zmywarce
Truskawki - symbol lata
Truskawki - symbol lata - są nie tylko pełne witamin, ale również niezwykle pyszne. To źródło witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz pomaga przyswajać żelazo. Truskawki są też bogate w witaminy A i E, które bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie skóry. Nie brakuje również witaminy K, wzmacniającej kości. Witaminy z grupy B, również występują w truskawkach, wspomagając koncentrację, pamięć i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
W truskawkach znajdziemy też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń czy magnez. Oprócz tych wszystkich wartości odżywczych truskawki wykazują działanie moczopędne, co przyda się szczególnie osobom z problemami nerkowymi. Na tym jednak nie kończą się zalety truskawek.
Niestety nie każdy może pozwolić sobie na ten smakołyk. Truskawki mogą wywołać reakcje alergiczne, dlatego jeżeli nie spożywacie ich często, warto sprawdzić, jak reaguje na nie nasz organizm.
Jakie przetwory można zrobić z truskawek?
Zanim dowiecie się jakie przetwory można zrobić z truskawek, powinniście zapoznać się z krótką instrukcją na temat pasteryzacji i innych metod, które pozwolą wam utrwalić przetwory. Jeżeli nie wiecie, jak wykorzystać nadmiar owoców, a ich dni dobiegają końca, mamy dla was proste sposoby - zróbcie konfiturę truskawkową czy chipsy z truskawek. Poniżej znajdziecie też przepisy, jak zrobić kombuchę z truskawek czy truskawki janginizowane.
Konfitura truskawkowa
Przygotowujemy kilogram truskawek. Rozpoczynamy od umycia ich pod bieżącą wodą, a następnie osuszenia i usunięcia szypułek. Jeśli truskawki są większe, kroimy je na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Wkładamy je do garnka i zagotowujemy, następnie gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Po 15 minutach dodajemy 500-700 gramów cukru, sok z jednej cytryny i szczyptę skórki z cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej), a także łyżeczkę pasty waniliowej. Wszystko dokładnie mieszamy, zagotowujemy ponownie, a następnie zmniejszamy ogień do małego i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Podczas gotowania zbieramy pianę, która pojawia się na powierzchni - to pozwoli uzyskać klarowną konfiturę. Jeszcze gorącą natychmiast przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Dobrze je zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostudzeniu odwracamy słoiki z powrotem i przenosimy do spiżarni lub piwnicy na zimę albo od razu używamy. Pamiętajcie, że konfitura jeszcze zgęstnieje po ostygnięciu.
Dżem truskawkowy
Najpierw 2,5 kilograma truskawek myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, tak samo, jak przy konfiturze. Truskawki kroimy na połówki, a malutkie zostawiamy w całości. Niewielką liczbę truskawek lekko rozgniatamy tłuczkiem.
Truskawki umieszczamy w garnku o pojemności co najmniej dwa razy większej niż liczba truskawek. Zasypujemy je 700 g cukru i dodajemy sok z jednej limonki. Gotujemy truskawki na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, a następnie zmniejszamy ogień do bardzo małego i kontynuujemy gotowanie przez około 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania, gdy płyny wyparują, trzeba szczególnie uważać, aby dżem się nie przypalił, dlatego mieszamy częściej i dokładniej.
Po około 3 godzinach przeprowadzamy test z talerzykiem. Kroplę dżemu wylewamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem zastygnie, oznacza to, że jest gotowy. Gorący dżem przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, które od razu dokładnie zakręcamy.
Słoiki z dżemem pasteryzujemy w garnku z wodą, wyłożonym ściereczką, przez około 15-20 minut. Po pasteryzacji wyciągamy słoiki na ściereczkę i obracamy je do góry dnem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Marmolada truskawkowa
Przy marmoladzie na kilogram truskawek będzie nam potrzebne 600 g cukru. Tak samo, jak przy innych przetworach, zaczynamy od umycia i oczyszczenia truskawek. Owoce miażdżymy i przecieramy przez sito. Uzyskany przecier podgrzewamy na małym ogniu w garnku lub rondelku. Gdy przecier zacznie gęstnieć, dodajemy cukier i cały czas mieszając, gotujemy przez około 10 minut. Gorąca marmoladę przekładamy do wcześniej przygotowanych, czystych słoików.
Kompot truskawkowy
Kompot to coś, z czym można trochę bardziej pokombinować. Jednak kompot, który wszystkim smakuje, to ten najprostszy, z samym cukrem i owocami, szczególnie podczas lata.
Zaczynamy od zagotowania wody w garnku. Na kilogram owoców powinny wystarczyć dwa litry wody i 100 g cukru. Jeżeli ktoś lubi słodszy lub bardziej owocowy kompot, wystarczy zmienić proporcje. Do gotującej się i osłodzonej wody dodajemy owoce i czekamy, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż truskawki puszczą soki. Jeżeli ktoś nie lubi owoców w kompocie, to zalecamy długie gotowanie, a następnie odcedzanie kompotu. Jednak jeżeli ktoś lubi, gdy w kompocie pływa kilka owoców, nie warto trzymać garnka na ogniu zbyt długo.
Ocet truskawkowy
Na początku należy przygotować truskawki. Tak jak wcześniej, myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobne kawałki. Na litr octu będzie nam potrzebny kilogram truskawek. Ocet zagotowujemy, studzimy do takiej temperatury, aby można było włożyć palec. Następnie zalewamy nim truskawki. Całość umieszczamy w słoiku. Do truskawek dokładamy wybrane przez nas zioła, jeżeli ktoś chce i odstawiamy na co najmniej tydzień, żeby wszystko się dobrze przegryzło.
Syrop truskawkowy
Przygotowane 1,5 kg truskawek wrzucamy do garnka i zasypujemy 500 gramami cukru. Zostawiamy je na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, aby cukier wyciągnął sok z owoców.
Po tym czasie dolewamy pół litra wody oraz sok z jednej świeżej limonki. Następnie na wolnym ogniu gotujemy truskawki przez około godzinę, delikatnie mieszając, aby nie rozdrabniać owoców. Po godzinie powinno nam zostać w garnku około litra gęstego syropu truskawkowego.
Gorący syrop przelewamy do przygotowanych słoiczków lub buteleczek, przecedzając go przez sitko lub gazę, aby pozbyć się resztek owoców.
Chipsy z truskawek
Jeżeli ktoś lubi sobie zdrowo pochrupać, to chipsy z truskawek będą idealnym rozwiązaniem. Ich zrobienie zajmuje zaledwie chwile. Truskawki kroimy na cienkie plasterki, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do pieca rozgrzanego na 50-60 stopni i suszymy je przez minimum 3 godziny.
Frużelina z truskawek
Zaczynamy od rozpuszczenia jednej łyżeczki żelatyny w takiej samej ilości wody. Świeże truskawki, około 150 gramów, kroimy na większe kawałki lub ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Dodajemy do truskawek łyżkę cukru, ale możemy dodać więcej, jeśli chcemy uzyskać słodszy smak. Podgrzewamy truskawki na małym ogniu, mieszając delikatnie, aż owoce zmiękną i puszczą sok, ale uważamy, żeby się nie rozpadły.
Dodajemy napęczniałą żelatynę do gorącej frużeliny i energicznie mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Upewniamy się, że nie gotujemy frużeliny z żelatyną, aby nie straciła swoich właściwości żelujących. Pozostawiamy frużelinę do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2-4 godziny, aby stężała.
Niezależnie od tego, którą metodę przetwarzania wybraliście, truskawki zachowają swoje wartości odżywcze, dostarczając potrzebnych witamin i minerałów. Dzięki tak wielu sposobom każdy może znaleźć coś dla siebie i w prosty sposób przechować te pyszne owoce na miesiące, a nawet lata.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »
Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »
Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »