Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy truskawki można jeść na diecie?
- Jakie są wartości odżywcze truskawek?
- Do czego można wykorzystać truskawki?
Truskawki plasują się bardzo wysoko na liście ulubionych owoców Polaków. Nic w tym dziwnego – nie tylko wspaniale smakują, ale są również bardzo uniwersalne. Można dodawać je do letnich sałatek, ciasteczek, zimnych deserów, a także delektować się nimi w wersji solo. Mimo ich ogromnej popularności niewiele osób zdaje sobie sprawę, że truskawki to dzieło przypadku – powstały kilka wieków temu ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Całe szczęście, że historia potoczyła się właśnie w ten sposób, ponieważ te czerwone owoce to prawdziwe bomby witaminowe!
Kiedy zaczyna się sezon na truskawki?
Pierwsze owoce pojawiają się na straganach i w lokalnych supermarketach już pod koniec maja, przy sprzyjających warunkach pogodowych można kupić je nawet do końca lipca.
Jeśli nie chcesz przepłacać i czekasz na najbardziej dogodną cenę produktu, celuj w sam środek sezonu truskawkowego. Jest ona zazwyczaj najwyższa w pierwszych dwóch tygodniach, gdy owoce są wprowadzane do sprzedaży, a następnie zaczyna powoli spadać.
Truskawki a odchudzanie
Jadłospis osób dbających o linię często opiera się na deficycie kalorycznym, uwzględniając tylko jedną porcję owoców dziennie. Jeśli właśnie rozpocząłeś dietę i starasz się zrzucić nadprogramowe kilogramy przed latem, z pewnością zainteresuje cię informacja, że truskawki to jedne z najbezpieczniejszych owoców zdrowej i zbilansowanego menu.
Truskawki a odchudzanie – jeśli to zagadnienie trapi cię za każdym razem, gdy mijasz łubianki z owocami na lokalnym targu, wiedz, że owoce te charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysoką zawartością wody, dzięki czemu możesz delektować się nawet kilkoma garściami truskawek każdego dnia.
Dodatkowym argumentem przemawiającym za włączeniem truskawek do dietetycznego menu jest obecność azotanów. Związki te odpowiadają za zwiększenie przepływu krwi, pomagając w natlenieniu mięśni szkieletowych. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że spożycie truskawek może wpływać na przyspieszenie spalania kalorii podczas aktywności fizycznej.
Wartości odżywcze truskawek
100 g truskawek zawiera około 30 kcal. Ich niska kaloryczność to niewątpliwa zaleta, jednak najważniejszymi atutami są właściwości prozdrowotne wynikające z zawartych w nich substancji odżywczych.
Jakie witaminy ma truskawka? Ten popularny owoc obfituje przede wszystkim w witaminę C i zawiera aż 60 mg kwasu askorbinowego w 100 g produktu. Co ciekawe, taka sama objętość pomarańczy zawiera tylko ok. 50 mg tego związku chemicznego.
Wśród innych witamin obecnych w truskawkach warto zwrócić uwagę na witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego i mózgu, witaminę A, mającą korzystny wpływ na wzrok, skórę i paznokcie, oraz witaminę E, będącą jednym z najsilniejszych antyoksydantów.
Truskawki to bardzo wartościowe owoce w kontekście zdrowia układu pokarmowego. Zawierają one pektyny pobudzające perystaltykę jelit oraz liczne kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają metabolizm. Co więcej, truskawki są żółciopędne, więc działają detoksykująco zarówno na woreczek żółciowy, jak i wątrobę. Z kolei zawarta w nich woda stymuluje pracę nerek i nawadnia organizm.
Truskawki – ciekawostki
Wiele osób z niecierpliwością czeka na sezon truskawkowy, jednak niewiele z nich ma świadomość, że te rośliny to nie tylko smaczne przekąski, ale również bardzo interesujące owoce. Jakie tajemnice kryją w sobie truskawki? Ciekawostki na ich temat zaskoczą niejednego!
To, że truskawki pojawiły się w naturze przez całkowity przypadek, to dopiero początek fascynujących faktów na ich temat. Poniżej przedstawiamy listę najciekawszych z nich:
- W Belgii znajduje się muzeum, które jest całkowicie poświęcone truskawkom. Oprócz mnóstwa zaskakujących eksponatów mieści się w nim sklep z upominkami, w którym znajdziesz najróżniejsze przetwory truskawkowe, w tym piwo.
- Truskawki to pierwsze wiosenne owoce i jedyne, które posiadają swoje pestki na zewnątrz.
- Największa na świecie truskawka osiągnęła wielkość dużego jabłka.
- Kształt owoców zależny jest od klimatu, w którym są uprawiane.
- Jeśli zależy ci na wydobyciu słodyczy z truskawek, serwuj je w temperaturze pokojowej.
- Truskawki dojrzewają wyłącznie na krzakach, a nie również po zerwaniu, jak w przypadku innych owoców.
- Zawarta w nich woda stanowi ponad 90 proc. ich wagi.
- Truskawki są bardzo wytrzymałe na niesprzyjające warunki atmosferyczne, ale wymagają żyznej gleby.
- Owoce truskawki są bardzo delikatne, dlatego są zbierane ręcznie, bez użycia technologii.
- Przeciętny okaz posiada około 200 pestek.
Truskawki – zastosowanie w kuchni
Uwielbiasz zajadać się truskawkami prosto z miski i rzadko wykorzystujesz je w przepisach? Wiedz, że są one bardzo uniwersalnym składnikiem, który można swobodnie użyć zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Co można wyczarować przy pomocy owoców truskawki?
Zastosowanie w kuchni truskawek pozostawia naprawdę duże pole do popisu. Jednym z najprostszych i najszybszych dań, jakie przyrządzisz z ich pomocą, jest sałatka truskawkowa. Aby ją zrealizować, wystarczy zaopatrzyć się w miks sałat, szpinak, rukolę lub roszponkę, ulubione bakalie, rzodkiewkę oraz ricottę. Wymieszaj wszystkie składniki i ciesz się prawdziwą bombą witaminową na talerzu!
Truskawki świetnie nadadzą się również do przygotowania słodkich sosów do mięs, np. pieczonego schabu. Nie lubisz takich połączeń? W takim razie zabaw się w cukiernika i dodawaj je do ciasteczek, muffinek, kruchych ciast i tart. A jeśli brakuje ci czasu na pieczenie, wykorzystaj je w dietetycznych smoothies, koktajlach czy deserach na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego.
Do czego jeszcze można wykorzystać truskawki? Na przykład do zaserwowania domowych lodów lub udekorowania urodzinowego tortu dla twoich pociech. Dodatkowo truskawki to świetny półprodukt do wykorzystania w nalewkach, dżemach, konfiturach i innych przetworach.
Jesteś ciągle zabiegany i nie masz ochoty na truskawki w wariancie solo? W takim przypadku przy najbliższej okazji kup bitą śmietanę oraz jakąś formę słodkiej posypki i dodaj je do owoców. Bardziej doświadczonym kucharzom polecamy przygotować bitą śmietanę samodzielnie ze schłodzonej śmietanki, cukru pudru i soku z cytryny. Palce lizać!
Szukasz pomysłu na dania z truskawkami? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Sałatka z panierowanymi truskawkami
Zobacz przepisSałatka z panierowanymi truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Makaron z truskawkami
Zobacz przepisMakaron z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami
Zobacz przepisDeser z czekoladowym makaronem i truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Nalewka z truskawek
Zobacz przepisNalewka z truskawek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Knedle z truskawkami
Zobacz przepisKnedle z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Pyszny deser z truskawkami
Zobacz przepisPyszny deser z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Lodowy deser z truskawkami
Zobacz przepisLodowy deser z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz także:
Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości? »
Co dodać do owsianki, by była zdrowa i smaczna? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »