Sezon na truskawki w pełni. Zalety, zastosowanie i wartości odżywcze truskawek

Truskawki to jeden z symboli lata. Sezon na te owoce jest dosyć krótki, dlatego warto jeść je każdego dnia. Jakie witaminy ma truskawka, czy jest dobra na odchudzanie i jakie jest jej najpopularniejsze zastosowanie w kuchni? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Truskawki plasują się bardzo wysoko na liście ulubionych owoców Polaków. Nic w tym dziwnego – nie tylko wspaniale smakują, ale są również bardzo uniwersalne. Można dodawać je do letnich sałatek, ciasteczek, zimnych deserów, a także delektować się nimi w wersji solo. Mimo ich ogromnej popularności niewiele osób zdaje sobie sprawę, że truskawki to dzieło przypadku powstały kilka wieków temu ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Całe szczęście, że historia potoczyła się właśnie w ten sposób, ponieważ te czerwone owoce to prawdziwe bomby witaminowe! 

Kiedy zaczyna się sezon na truskawki? 

Pierwsze owoce pojawiają się na straganach i w lokalnych supermarketach już pod koniec maja, przy sprzyjających warunkach pogodowych można kupić je nawet do końca lipca. 

Jeśli nie chcesz przepłacać i czekasz na najbardziej dogodną cenę produktu, celuj w sam środek sezonu truskawkowego. Jest ona zazwyczaj najwyższa w pierwszych dwóch tygodniach, gdy owoce są wprowadzane do sprzedaży, a następnie zaczyna powoli spadać. 

Truskawki a odchudzanie 

Jadłospis osób dbających o linię często opiera się na deficycie kalorycznym, uwzględniając tylko jedną porcję owoców dziennie. Jeśli właśnie rozpocząłeś dietę i starasz się zrzucić nadprogramowe kilogramy przed latem, z pewnością zainteresuje cię informacja, że truskawki to jedne z najbezpieczniejszych owoców zdrowej i zbilansowanego menu. 

Truskawki a odchudzanie – jeśli to zagadnienie trapi cię za każdym razem, gdy mijasz łubianki z owocami na lokalnym targu, wiedz, że owoce te charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysoką zawartością wody, dzięki czemu możesz delektować się nawet kilkoma garściami truskawek każdego dnia.  

Dodatkowym argumentem przemawiającym za włączeniem truskawek do dietetycznego menu jest obecność azotanów. Związki te odpowiadają za zwiększenie przepływu krwi, pomagając w natlenieniu mięśni szkieletowych. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że spożycie truskawek może wpływać na przyspieszenie spalania kalorii podczas aktywności fizycznej. 

Wartości odżywcze truskawek 

100 g truskawek zawiera około 30 kcal. Ich niska kaloryczność to niewątpliwa zaleta, jednak najważniejszymi atutami są właściwości prozdrowotne wynikające z zawartych w nich substancji odżywczych.  

Jakie witaminy ma truskawka? Ten popularny owoc obfituje przede wszystkim w witaminę C i zawiera aż 60 mg kwasu askorbinowego w 100 g produktu. Co ciekawe, taka sama objętość pomarańczy zawiera tylko ok. 50 mg tego związku chemicznego.  

Wśród innych witamin obecnych w truskawkach warto zwrócić uwagę na witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego i mózgu, witaminę A, mającą korzystny wpływ na wzrok, skórę i paznokcie, oraz witaminę E, będącą jednym z najsilniejszych antyoksydantów. 

Truskawki to bardzo wartościowe owoce w kontekście zdrowia układu pokarmowego. Zawierają one pektyny pobudzające perystaltykę jelit oraz liczne kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają metabolizm. Co więcej, truskawki są żółciopędne, więc działają detoksykująco zarówno na woreczek żółciowy, jak i wątrobę. Z kolei zawarta w nich woda stymuluje pracę nerek i nawadnia organizm. 

Truskawki – ciekawostki 

Wiele osób z niecierpliwością czeka na sezon truskawkowy, jednak niewiele z nich ma świadomość, że te rośliny to nie tylko smaczne przekąski, ale również bardzo interesujące owoce. Jakie tajemnice kryją w sobie truskawki? Ciekawostki na ich temat zaskoczą niejednego! 

To, że truskawki pojawiły się w naturze przez całkowity przypadek, to dopiero początek fascynujących faktów na ich temat. Poniżej przedstawiamy listę najciekawszych z nich: 

  1. W Belgii znajduje się muzeum, które jest całkowicie poświęcone truskawkom. Oprócz mnóstwa zaskakujących eksponatów mieści się w nim sklep z upominkami, w którym znajdziesz najróżniejsze przetwory truskawkowe, w tym piwo. 
  2. Truskawki to pierwsze wiosenne owoce i jedyne, które posiadają swoje pestki na zewnątrz. 
  3. Największa na świecie truskawka osiągnęła wielkość dużego jabłka. 
  4. Kształt owoców zależny jest od klimatu, w którym są uprawiane. 
  5. Jeśli zależy ci na wydobyciu słodyczy z truskawek, serwuj je w temperaturze pokojowej. 
  6. Truskawki dojrzewają wyłącznie na krzakach, a nie również po zerwaniu, jak w przypadku innych owoców. 
  7. Zawarta w nich woda stanowi ponad 90 proc. ich wagi. 
  8. Truskawki są bardzo wytrzymałe na niesprzyjające warunki atmosferyczne, ale wymagają żyznej gleby. 
  9. Owoce truskawki są bardzo delikatne, dlatego są zbierane ręcznie, bez użycia technologii. 
  10. Przeciętny okaz posiada około 200 pestek. 

Truskawki – zastosowanie w kuchni 

Uwielbiasz zajadać się truskawkami prosto z miski i rzadko wykorzystujesz je w przepisach? Wiedz, że są one bardzo uniwersalnym składnikiem, który można swobodnie użyć zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Co można wyczarować przy pomocy owoców truskawki? 

Zastosowanie w kuchni truskawek pozostawia naprawdę duże pole do popisu. Jednym z najprostszych i najszybszych dań, jakie przyrządzisz z ich pomocą, jest sałatka truskawkowa. Aby ją zrealizować, wystarczy zaopatrzyć się w miks sałat, szpinak, rukolę lub roszponkę, ulubione bakalie, rzodkiewkę oraz ricottę. Wymieszaj wszystkie składniki i ciesz się prawdziwą bombą witaminową na talerzu! 

Truskawki świetnie nadadzą się również do przygotowania słodkich sosów do mięs, np. pieczonego schabu. Nie lubisz takich połączeń? W takim razie zabaw się w cukiernika i dodawaj je do ciasteczek, muffinek, kruchych ciast i tart. A jeśli brakuje ci czasu na pieczenie, wykorzystaj je w dietetycznych smoothies, koktajlach czy deserach na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego. 

Do czego jeszcze można wykorzystać truskawki? Na przykład do zaserwowania domowych lodów lub udekorowania urodzinowego tortu dla twoich pociech. Dodatkowo truskawki to świetny półprodukt do wykorzystania w nalewkach, dżemach, konfiturach i innych przetworach. 

Jesteś ciągle zabiegany i nie masz ochoty na truskawki w wariancie solo? W takim przypadku przy najbliższej okazji kup bitą śmietanę oraz jakąś formę słodkiej posypki i dodaj je do owoców. Bardziej doświadczonym kucharzom polecamy przygotować bitą śmietanę samodzielnie ze schłodzonej śmietanki, cukru pudru i soku z cytryny. Palce lizać! 

Szukasz pomysłu na dania z truskawkami? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Sałatka z panierowanymi truskawkami

 Sałatka z panierowanymi truskawkami Zobacz przepis

Sałatka z panierowanymi truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Makaron z truskawkami

 Makaron z truskawkami Zobacz przepis

Makaron z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami

 Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami Zobacz przepis

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Nalewka z truskawek

 Nalewka z truskawek Zobacz przepis

Nalewka z truskawek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Knedle z truskawkami

 Knedle z truskawkami Zobacz przepis

Knedle z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Pyszny deser z truskawkami

 Pyszny deser z truskawkami Zobacz przepis

Pyszny deser z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Lodowy deser z truskawkami

 Lodowy deser z truskawkami Zobacz przepis

Lodowy deser z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości? »

Co dodać do owsianki, by była zdrowa i smaczna? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 161

60 min
5
Ciasta Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwuk...

Odsłon: 29558

60 min
83
15 min
19
>60 min
4
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania , ze śliwkami smaku...

Odsłon: 66

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

0
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

5
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2