Dania jednogarnkowe

Bita śmietana jest podstawą wielu deserów. Używamy jej do przygotowania kremów, którymi przekładamy torty, może stanowić znakomity dodatek do słodkich gofrów lub lodów, a w lecie będzie świetnie smakować podana w towarzystwie świeżych owoców. Jak zrobić idealnie kremową i puszystą bitą śmietanę?

Fot. 123RF/Picsel

Nieustający pęd życia sprawia, że bardzo często sięgamy po gotowe do spożycia produkty. Producenci prześcigają się w tym, aby dostarczyć klientom rozwiązania, które zaoszczędzą im czas spędzony w kuchni. Dlatego w sklepach bez problemu znajdziemy ciasta w proszku czy bitą śmietanę. Jednak zanim po nie sięgniemy, warto dokładnie zapoznać się z etykietą.

Bita śmietana w sprayu, którą można przechowywać po otwarciu tylko przez tydzień, a której ceny za 250 g wahają się od 10 do nawet 15 zł, prócz śmietanki w swoim składzie ma też syrop glukozowy, cukier, stabilizatory i sztuczne aromaty.

Na półkach znajdziemy również śmietanę w proszku, której cena za 60 g, w zależności od producenta, wynosi od 1,95 do 2,30 zł. Jej skład pozostawia wiele do życzenia, ponieważ znajdziemy tu nie tylko syrop glukozowy, ale również utwardzone oleje roślinne (w tym palmowy).

Mimo wielu dostępnych opcji, które gwarantują, że bita śmietana zawsze wyjdzie idealna i słodka, radzimy przygotować ją samodzielnie. Kubeczek 200 g śmietanki wysokoprocentowej to tylko dwa składniki (śmietanka i żywe kultury bakterii), a jej cena to niecałe trzy złote.

Jak zrobić bitą śmietanę? Proste wskazówki 

Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby samodzielnie przygotować bitą śmietanę, która będzie niezwykle kremowa i puszysta.  

Wskazówka 1 

Śmietanka, której chcesz użyć do ubicia, powinna być schłodzona. Dlatego cały czas przechowuj ją w lodówce. Jeśli jednak śmietanka ma temperaturę pokojową, przed przygotowaniem wrzuć ją na kilkanaście minut do zamrażarki.

Wskazówka 2

Najlepszym naczyniem do ubijania śmietanki będzie szklana lub metalowa miska. Pamiętaj jednak, że musi być czysta i sucha. Jakiekolwiek zabrudzenia czy płyn mogą spowodować jej zwarzenie.

Wskazówka 3

Ubijanie śmietany zacznij od małych obrotów miksera, ale po 30 sekundach zwiększ moc. Gdy zobaczysz, że masa staje się sztywna i połyskująca, to znak, że jest gotowa.

Wskazówka 4

Jeśli chcesz uzyskać słodką bitą śmietanę, pod koniec ubijania wsyp czubatą łyżkę cukru pudru. Możesz oczywiście użyć dowolnego słodu.

Najpopularniejsze desery z bitą śmietaną

Gdy już opanujesz do perfekcji ubijanie śmietany, przyrządź z jej użyciem najpopularniejsze desery przygotowane przez naszych kucharzy.

1. Murzynek z bitą śmietaną

 Murzynek z bitą śmietaną Zobacz przepis

Murzynek z bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Biskwity z bitą śmietaną

 Biskwity z bitą śmietaną Zobacz przepis

Biskwity z bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Eton mess

 Eton mess Zobacz przepis

Eton mess / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedy solić ziemniaki? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 435

>60 min
9
Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 108

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5