Bita śmietana jest podstawą wielu deserów. Używamy jej do przygotowania kremów, którymi przekładamy torty, może stanowić znakomity dodatek do słodkich gofrów lub lodów, a w lecie będzie świetnie smakować podana w towarzystwie świeżych owoców. Jak zrobić idealnie kremową i puszystą bitą śmietanę?

Fot. 123RF/Picsel

Nieustający pęd życia sprawia, że bardzo często sięgamy po gotowe do spożycia produkty. Producenci prześcigają się w tym, aby dostarczyć klientom rozwiązania, które zaoszczędzą im czas spędzony w kuchni. Dlatego w sklepach bez problemu znajdziemy ciasta w proszku czy bitą śmietanę. Jednak zanim po nie sięgniemy, warto dokładnie zapoznać się z etykietą.

Bita śmietana w sprayu, którą można przechowywać po otwarciu tylko przez tydzień, a której ceny za 250 g wahają się od 10 do nawet 15 zł, prócz śmietanki w swoim składzie ma też syrop glukozowy, cukier, stabilizatory i sztuczne aromaty.

Na półkach znajdziemy również śmietanę w proszku, której cena za 60 g, w zależności od producenta, wynosi od 1,95 do 2,30 zł. Jej skład pozostawia wiele do życzenia, ponieważ znajdziemy tu nie tylko syrop glukozowy, ale również utwardzone oleje roślinne (w tym palmowy).

Mimo wielu dostępnych opcji, które gwarantują, że bita śmietana zawsze wyjdzie idealna i słodka, radzimy przygotować ją samodzielnie. Kubeczek 200 g śmietanki wysokoprocentowej to tylko dwa składniki (śmietanka i żywe kultury bakterii), a jej cena to niecałe trzy złote.

Jak zrobić bitą śmietanę? Proste wskazówki 

Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby samodzielnie przygotować bitą śmietanę, która będzie niezwykle kremowa i puszysta.  

Wskazówka 1 

Śmietanka, której chcesz użyć do ubicia, powinna być schłodzona. Dlatego cały czas przechowuj ją w lodówce. Jeśli jednak śmietanka ma temperaturę pokojową, przed przygotowaniem wrzuć ją na kilkanaście minut do zamrażarki.

Wskazówka 2

Najlepszym naczyniem do ubijania śmietanki będzie szklana lub metalowa miska. Pamiętaj jednak, że musi być czysta i sucha. Jakiekolwiek zabrudzenia czy płyn mogą spowodować jej zwarzenie.

Wskazówka 3

Ubijanie śmietany zacznij od małych obrotów miksera, ale po 30 sekundach zwiększ moc. Gdy zobaczysz, że masa staje się sztywna i połyskująca, to znak, że jest gotowa.

Wskazówka 4

Jeśli chcesz uzyskać słodką bitą śmietanę, pod koniec ubijania wsyp czubatą łyżkę cukru pudru. Możesz oczywiście użyć dowolnego słodu.

Najpopularniejsze desery z bitą śmietaną

Gdy już opanujesz do perfekcji ubijanie śmietany, przyrządź z jej użyciem najpopularniejsze desery przygotowane przez naszych kucharzy.

1. Murzynek z bitą śmietaną

 Murzynek z bitą śmietaną Zobacz przepis

Murzynek z bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Biskwity z bitą śmietaną

 Biskwity z bitą śmietaną Zobacz przepis

Biskwity z bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Eton mess

 Eton mess Zobacz przepis

Eton mess / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedy solić ziemniaki? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

Odsłon: 16385

30 min
20
Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

Odsłon: 317

60 min
5
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 8138

60 min
11

Przepis dnia

Dania główne Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikow...

Odsłon: 968542

60 min
622