Boże Narodzenie na słodko

Bita śmietana jest podstawą wielu deserów. Używamy jej do przygotowania kremów, którymi przekładamy torty, może stanowić znakomity dodatek do słodkich gofrów lub lodów, a w lecie będzie świetnie smakować podana w towarzystwie świeżych owoców. Jak zrobić idealnie kremową i puszystą bitą śmietanę?

Fot. 123RF/Picsel

Nieustający pęd życia sprawia, że bardzo często sięgamy po gotowe do spożycia produkty. Producenci prześcigają się w tym, aby dostarczyć klientom rozwiązania, które zaoszczędzą im czas spędzony w kuchni. Dlatego w sklepach bez problemu znajdziemy ciasta w proszku czy bitą śmietanę. Jednak zanim po nie sięgniemy, warto dokładnie zapoznać się z etykietą.

Bita śmietana w sprayu, którą można przechowywać po otwarciu tylko przez tydzień, a której ceny za 250 g wahają się od 10 do nawet 15 zł, prócz śmietanki w swoim składzie ma też syrop glukozowy, cukier, stabilizatory i sztuczne aromaty.

Na półkach znajdziemy również śmietanę w proszku, której cena za 60 g, w zależności od producenta, wynosi od 1,95 do 2,30 zł. Jej skład pozostawia wiele do życzenia, ponieważ znajdziemy tu nie tylko syrop glukozowy, ale również utwardzone oleje roślinne (w tym palmowy).

Mimo wielu dostępnych opcji, które gwarantują, że bita śmietana zawsze wyjdzie idealna i słodka, radzimy przygotować ją samodzielnie. Kubeczek 200 g śmietanki wysokoprocentowej to tylko dwa składniki (śmietanka i żywe kultury bakterii), a jej cena to niecałe trzy złote.

Jak zrobić bitą śmietanę? Proste wskazówki 

Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby samodzielnie przygotować bitą śmietanę, która będzie niezwykle kremowa i puszysta.  

Wskazówka 1 

Śmietanka, której chcesz użyć do ubicia, powinna być schłodzona. Dlatego cały czas przechowuj ją w lodówce. Jeśli jednak śmietanka ma temperaturę pokojową, przed przygotowaniem wrzuć ją na kilkanaście minut do zamrażarki.

Wskazówka 2

Najlepszym naczyniem do ubijania śmietanki będzie szklana lub metalowa miska. Pamiętaj jednak, że musi być czysta i sucha. Jakiekolwiek zabrudzenia czy płyn mogą spowodować jej zwarzenie.

Wskazówka 3

Ubijanie śmietany zacznij od małych obrotów miksera, ale po 30 sekundach zwiększ moc. Gdy zobaczysz, że masa staje się sztywna i połyskująca, to znak, że jest gotowa.

Wskazówka 4

Jeśli chcesz uzyskać słodką bitą śmietanę, pod koniec ubijania wsyp czubatą łyżkę cukru pudru. Możesz oczywiście użyć dowolnego słodu.

Najpopularniejsze desery z bitą śmietaną

Gdy już opanujesz do perfekcji ubijanie śmietany, przyrządź z jej użyciem najpopularniejsze desery przygotowane przez naszych kucharzy.

1. Murzynek z bitą śmietaną

 Murzynek z bitą śmietaną Zobacz przepis

Murzynek z bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Biskwity z bitą śmietaną

 Biskwity z bitą śmietaną Zobacz przepis

Biskwity z bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Eton mess

 Eton mess Zobacz przepis

Eton mess / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedy solić ziemniaki? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 15985

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 525

60 min
1
30 min
12
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4874

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 506

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 25955

60 min
36