Spis treści
Kalafior posiada wiele zalet - nie dość, że jest niezwykle smaczny, to jeszcze dostarcza błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jego dodatkowym atutem jest łatwa dostępność - i to przez cały rok - oraz duża uniwersalność. Świetnie sprawdza się on jako składnik zup, sałatek, zapiekanek, dań wegetariańskich, a także jako samodzielna przekąska, np. w połączeniu z bułką tartą lub chrupiącą panierką. Szukasz ciekawych pomysłów na dania z tym warzywem w roli głównej? Poznaj 5 przepisów na kalafior, dzięki którym poznasz jego nowe, jeszcze ciekawsze oblicze.

Przeczytaj też: Co można zrobić z dużych ogórków gruntowych? Będziecie zaskoczeni
Kalafior - zdrowe warzywo na każdą porę roku
Kalafior to zdrowe warzywo na każdą porę roku. Stanowi on skarbnicę witamin i minerałów, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Mowa m.in. o witaminie C, która wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, bierze udział w syntezie kolagenu, zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia oraz wspiera pracę układu pokarmowego.
We wnętrzu kalafiora można znaleźć spore ilości kwasu foliowego, który odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek, oraz potasu - składnika regulującego ciśnienie tętnicze, uczestniczącego w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz pomagającego utrzymać równowagę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową w ustroju.
Nie są to jednak jedyne witaminy i minerały kryjące się w kalafiorze - warzywo to jest również źródłem witamin K, E, B6 i B5 oraz manganu, miedzi, magnezu, cynku i selenu. Na uwagę zasługują także liczne substancje aktywne, w tym kwercetyna, kemferol, kwas wanilinowy i glukozynolany - związki siarkowe, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
5 przepisów na kalafior, które wzbogacą twój jadłospis
Kalafior to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni - można spożywać go na ciepło i na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako składnik zup, sałatek, dań wegetariańskich, a nawet deserów. Zazwyczaj jadasz go w tradycyjnej wersji, np. z masłem i bułką tartą, i masz ochotę na coś bardziej niebanalnego? Poznaj 5 przepisów na kalafior, dzięki którym wprowadzisz powiew świeżości do swojego jadłospisu.
1) Kalafior po mazursku
Kalafior po mazursku to świetna opcja dla osób, które szukają pomysłu na zdrową i pożywną przekąskę. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Jeśli nie masz pod ręką brokułów, nic straconego - po prostu zwiększ ilość kalafiora.
2) Kalafior po sułtańsku
Jeśli chcesz przyrządzić niebanalną przystawkę lub dodatek do dania głównego, koniecznie zrób kalafior po sułtańsku. Mieszanka aromatycznych przypraw i ser feta sprawiają, że pospolite warzywo zamienia się w bardzo oryginalny przysmak.
Kalafior po sułtańsku

Kalafior po sułtańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3) Kluski z kalafiora
Nie każdy wie, że z kalafiora można wyczarować pyszne i rozpływające się w ustach kluski - idealne do podania z sosem, zupą lub mięsem. Aby nadać im chrupkości i przyjemnego orzechowego aromatu, warto delikatnie podsmażyć je na patelni.
4) Smażony kalafior
Kalafior może posłużyć ci jako zamiennik słonych przekąsek lub nuggetsów z kurczaka - wystarczy obtoczyć go w panierce i wrzucić na patelnię. Po smażeniu będzie on miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Nie zapomnij zaserwować go ze swoim ulubionym sosem, np. BBQ lub musztardowym.
5) Kalafior w pomidorach
Kalafior mało komu kojarzy się z przetworami, a tymczasem okazuje się, że można zrobić z niego spory zapas przysmaków do spiżarni. Jednym z nich są różyczki kalafiora zanurzone w aromatycznym pomidorowo-czosnkowym sosie - warto mieć je pod ręką, gdy zabraknie ci surówki do obiadu.
Kalafior w pomidorach

Kalafior w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Upycham do słoików zamiast ogórków. Zupa wychodzi przednia, często dodaję też do mięsa »
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie »