Najlepsze przepisy na cukinię

Kalafior to warzywo, które można jeść o każdej porze roku. Jest niskokaloryczny, zawiera witaminy i minerały, a do tego wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Jak wykorzystać go w swoich daniach? Poznaj 5 przepisów na kalafior, dzięki którym wyczarujesz coś pysznego i niebanalnego.

Lekkie, warzywne kluseczki to jeden z najlepszych przepisów na kalafior | Fot. Canva Pro

Kalafior posiada wiele zalet - nie dość, że jest niezwykle smaczny, to jeszcze dostarcza błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jego dodatkowym atutem jest łatwa dostępność - i to przez cały rok - oraz duża uniwersalność. Świetnie sprawdza się on jako składnik zup, sałatek, zapiekanek, dań wegetariańskich, a także jako samodzielna przekąska, np. w połączeniu z bułką tartą lub chrupiącą panierką. Szukasz ciekawych pomysłów na dania z tym warzywem w roli głównej? Poznaj 5 przepisów na kalafior, dzięki którym poznasz jego nowe, jeszcze ciekawsze oblicze. 

Przeczytaj też: Co można zrobić z dużych ogórków gruntowych? Będziecie zaskoczeni

Kalafior - zdrowe warzywo na każdą porę roku

Kalafior to zdrowe warzywo na każdą porę roku. Stanowi on skarbnicę witamin i minerałów, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Mowa m.in. o witaminie C, która wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, bierze udział w syntezie kolagenu, zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia oraz wspiera pracę układu pokarmowego.

We wnętrzu kalafiora można znaleźć spore ilości kwasu foliowego, który odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek, oraz potasu - składnika regulującego ciśnienie tętnicze, uczestniczącego w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz pomagającego utrzymać równowagę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową w ustroju.

Nie są to jednak jedyne witaminy i minerały kryjące się w kalafiorze - warzywo to jest również źródłem witamin K, E, B6 i B5 oraz manganu, miedzi, magnezu, cynku i selenu. Na uwagę zasługują także liczne substancje aktywne, w tym kwercetyna, kemferol, kwas wanilinowy i glukozynolany - związki siarkowe, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

5 przepisów na kalafior, które wzbogacą twój jadłospis

Kalafior to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni - można spożywać go na ciepło i na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako składnik zup, sałatek, dań wegetariańskich, a nawet deserów. Zazwyczaj jadasz go w tradycyjnej wersji, np. z masłem i bułką tartą, i masz ochotę na coś bardziej niebanalnego? Poznaj 5 przepisów na kalafior, dzięki którym wprowadzisz powiew świeżości do swojego jadłospisu. 

1) Kalafior po mazursku

Kalafior po mazursku to świetna opcja dla osób, które szukają pomysłu na zdrową i pożywną przekąskę. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Jeśli nie masz pod ręką brokułów, nic straconego - po prostu zwiększ ilość kalafiora.

Kalafior po mazursku

 Kalafior po mazursku Zobacz przepis

Kalafior po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2) Kalafior po sułtańsku

Jeśli chcesz przyrządzić niebanalną przystawkę lub dodatek do dania głównego, koniecznie zrób kalafior po sułtańsku. Mieszanka aromatycznych przypraw i ser feta sprawiają, że pospolite warzywo zamienia się w bardzo oryginalny przysmak.

Kalafior po sułtańsku

 Kalafior po sułtańsku Zobacz przepis

Kalafior po sułtańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3) Kluski z kalafiora

Nie każdy wie, że z kalafiora można wyczarować pyszne i rozpływające się w ustach kluski - idealne do podania z sosem, zupą lub mięsem. Aby nadać im chrupkości i przyjemnego orzechowego aromatu, warto delikatnie podsmażyć je na patelni.

Kluski z kalafiora

 Kluski z kalafiora Zobacz przepis

Kluski z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4) Smażony kalafior

Kalafior może posłużyć ci jako zamiennik słonych przekąsek lub nuggetsów z kurczaka - wystarczy obtoczyć go w panierce i wrzucić na patelnię. Po smażeniu będzie on miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Nie zapomnij zaserwować go ze swoim ulubionym sosem, np. BBQ lub musztardowym.

Smażony kalafior

 Smażony kalafior Zobacz przepis

Smażony kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5) Kalafior w pomidorach

Kalafior mało komu kojarzy się z przetworami, a tymczasem okazuje się, że można zrobić z niego spory zapas przysmaków do spiżarni. Jednym z nich są różyczki kalafiora zanurzone w aromatycznym pomidorowo-czosnkowym sosie - warto mieć je pod ręką, gdy zabraknie ci surówki do obiadu.

Kalafior w pomidorach

 Kalafior w pomidorach Zobacz przepis

Kalafior w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

W sklepach go nie brakuje, a jadamy od święta. Owoc idealny na poprawę pracy serca, stawy i stany zapalne »

Upycham do słoików zamiast ogórków. Zupa wychodzi przednia, często dodaję też do mięsa »

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27660

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2450

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6271

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2195

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9157

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8843

>60 min
12