5 przypraw, które pomogą zwalczyć zimowe infekcje

Dopadło cię zimowe przeziębienie lub gorsze samopoczucie? Czujesz lekkie drapanie w gardle albo męczy cię katar? W walce z infekcją pomogą ci przyprawy, które na co dzień stosujesz w kuchni. Dowiedz się, które z nich są najbardziej skuteczne.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są właściwości imbiru?

- Jakie są właściwości kurkumy?

- Jakie są właściwości chili?

- Jakie są właściwości goździków?

- Jakie są właściwości cynamonu?

 

Choć do najbardziej popularnych domowych metod radzenia sobie z przeziębieniem należą zdecydowanie picie syropu z czosnku czy cebuli lub spożywanie miodu z dodatkiem imbiru, to z pewnością wielu chorych stara się też wzmocnić organizm, dodając do potraw rozgrzewające przyprawy.

Większość z nich dodasz do pysznej, zimowej herbaty. Możesz też postawić na gorący napar, syrop lub po prostu danie główne z ich udziałem. O jakich przyprawach mowa? Tych, które zawierają w sobie cenne, lecznicze składniki odżywcze i wzmacniają organizm w walce z infekcją. Przekonaj się, które z codziennie używanych w kuchni przypraw są najbardziej skuteczne na katar, kaszel lub ból gardła.

 

Sprawdź także: Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? 9 sprawdzonych przepisów

Imbir na wzmocnienie odporności

Przyprawa o charakterystycznym, intensywnym smaku doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy i z tym jest przede wszystkim kojarzona. Stosujemy ją nie tylko podczas przeziębienia, ale nawet profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym. Korzeń zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz E, A i K, a także jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.

Imbir łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Wykazuje też działanie przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i odkażające, więc pomaga walczyć z mniejszymi i większymi infekcjami. Napar z imbiru lub żucie plastrów tego korzenia świetnie sprawdza się na stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz nieświeży oddech.

Syrop cytrynowy z imbirem

Syrop cytrynowy z imbirem

Imbir na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Jak zrobić napar z imbiru?

Kurkuma na przeziębienie

Kurkuma działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i efektywnie wzmacnia układ immunologiczny w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. Przyprawa to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych. Bogata jest w witaminę C, B6, E i K oraz kwas foliowy, potas, żelazo, sód czy wapń.

Warto, nawet profilaktycznie, dodawać ją do potraw w sezonie, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Wypróbuj na przykład przepis na tzw. golden milk, czyli złote mleko. To napój przyrządzony na bazie kurkumy i mleka (zaleca się roślinne), który rozgrzewa, odpręża i pomaga zasnąć, a także wspiera w zwalczeniu gorączki i lekkiego kaszlu.

Złote mleko z kurkumą i miodem

Złote mleko z kurkumą i miodem

Złote mleko przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rozgrzewające chili

Papryka chili znana jest przede wszystkim miłośnikom pikantnych i ostrych potraw. Zawiera witaminy A, B6, C oraz potas, magnez i żelazo. Dzięki jednemu ze składników, czyli kapsaicynie, rozgrzewa błony śluzowe i powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych. To sprawia, że udrażnia drogi oddechowe i oczyszcza je ze śluzu.

Co więcej, chili działa antybakteryjnie. Dodany do syropu pomoże wyleczyć stany zapalne gardła i kaszel. Wysusza drogi oddechowe, powodując, że bakterie się nie namnażają. Papryczka chilli świetnie sprawdzi się zarówno w głównych daniach mięsnych lub warzywnych, jak i w napojach - jako dodatek do gorącej czekolady, herbaty czy naparu.

Meksykańska gorąca czekolada z chili

Gorąca czekolada z chili

Gorąca czekolada z chili przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Goździki na osłabienie organizmu

Bardzo chętnie dodajemy goździki do jesiennej lub zimowej herbaty, najczęściej z cynamonem, plastrem pomarańczy i łyżeczką miodu. Intuicja nas nie zawodzi - goździki również wspierają układ odpornościowy organizmu. W jaki sposób?

Przyprawa działa przeciwbólowo i antyseptycznie. Rozgrzewa i pomaga zwalczyć osłabienie, które zazwyczaj występuje przy przeziębieniu. Co najważniejsze, dostarcza organizmowi witaminę A, C, E, K, B6 oraz m.in. tiaminę i kwas foliowy.

Herbata z goździkami na przeziębienie

Herbata na przeziębienie

Herbata na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Jak zrobić dżem z goździkami?

Cynamon na uporczywy katar

Jedną z rozgrzewających przypraw na przeziębienie jest też cynamon. Jego aromatyczny zapach i charakterystyczny smak sprawiają, że chętnie dodajemy go w zimie do najróżniejszych potraw czy napojów. Tymczasem okazuje się, że przy okazji pałaszowania pysznego deseru czy picia pachnącej herbaty, wzmacniamy organizm. Przyprawa zawiera witaminę A, C, E, K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Cynamon skutecznie łagodzi osłabienie, działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo. Ponadto pomaga zmniejszyć przekrwienie błony śluzowej nosa. Zwalcza więc męczący katar, a dzięki temu ułatwia oddychanie.

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Herbata z cynamonem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

"Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin! »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery biszkoptowa rolada Bounty

Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane kremem kokosowym i czekoladowym krem...

Odsłon: 10403

30 min
15
60 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Mielony boczek z szynkowaru

Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...

Odsłon: 182

>60 min
7
Dodatki Kapusta czerwona zasmażana

Urozmaici smak niemal każdej potrawy. Doskonale komponuje się z roladą oraz...

Odsłon: 79

30 min
2
Dodatki Ciapkapusta

Ciapkapusta to tradycyjne danie ze Śląska. Świetnie pasuje do dań mięsnych. M...

Odsłon: 138

60 min
0

Polecane artykuły

Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0
Informacje Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na sur...

0
Informacje Jak usunąć gorycz z bakłażana?

Zapewne wielokrotnie zdarzyło się wam w sklepie sięgnąć po bakłażana i za chwilę odłożyć go z powrotem na miejsce. Mała popularność tego warzywa wy...

0