Z tego artykułu dowiesz się:
Omlet to świetna propozycja zarówno na śniadanie, lekki obiad, jak i kolację. Może być podany na słodko lub słono i w towarzystwie twoich ulubionych produktów spożywczych. Ze względu na tę różnorodność rzadko kiedy się nudzi. Dzisiaj podpowiadamy jak zrobić omlet owsiany i z czym go zaserwować, żeby przypadł do gustu tobie i twoim bliskim.
Sprawdź także: Płatki owsiane – właściwości, o których nie miałeś pojęcia
Czy warto jeść omlety owsiane?
Podczas przygotowania śniadania, zwłaszcza w dni robocze, gdy spieszysz się do pracy lub oporządzasz dzieci do szkoły, nie masz czasu pomyśleć, co tak właściwie podajesz bliskim na talerzu. Trudno się dziwić. Postanowiliśmy więc oszczędzić kilka twoich chwil i sprawdzić, czy warto jeść omleta owsianego.
Zapewne, gdy szykujesz rodzinie omleta, najczęściej sięgasz po mąkę pszenną. Ma być przecież szybko i prosto. Zachęcimy cię jednak do wypróbowania mąki lub płatków owsianych. To właśnie z nich przygotowuje się to energetyczne śniadanie. To również ich właściwości sprawiają, że danie jest niezwykle sycące i wartościowe.
Przede wszystkim mąka owsiana nie zawiera w sobie glutenu, więc może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją. Działa uspokajająco, antyseptycznie, moczopędne, a także korzystnie dla skóry. Wpływa pozytywnie na przepływ krwi w organizmie, co przekłada się na regulację ciśnienia.
Do przygotowania omletu możesz też wykorzystać płatki owsiane, które są prawdziwą skarbnicą witamin (m.in. E i z grupy B) i minerałów. Wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie, m.in. usprawniają pracę układu pokarmowego, wykazują działanie przeciwzapalne, opóźniają procesy starzenia się oraz obniżają poziom „złego" cholesterolu. Są także świetne podczas odchudzania - zwalczają uczucie głodu, regulują łaknienie i obniżają ładunek glikemiczny. Teraz już wiesz, dlaczego warto skusić się na pysznego omleta owsianego.
Jak zrobić omlet owsiany?
Prosty przepis na omleta owsianego zawiera tylko kilka składników, dlatego szybko i łatwo się go robi. Sprawdź, jak przygotować omlet owsiany krok po kroku!
Składniki
- 2 jajka w rozmiarze M,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- szczypta soli,
- 1 łyżka masła.
Na początku umyj jajka i wbij je do miski. Roztrzep jajka i dodaj płatki owsiane. Wymieszaj i dopraw solą. Zamieszaj jeszcze raz dla połączenia składników. Następnie na patelni rozpuść masło. Wylej jajka z płatkami i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż na średnim ogniu przez pięć minut. Dwiema łopatkami zsuń omlet na talerz lub pokrywkę i przewróć go szybko na drugą stronę, by teraz ogrzała się druga strona. Również smaż przez pięć minut. Twój omlet owsiany jest gotowy!
Najlepsze przepisy na omlet owsiany
Poznałeś podstawowy przepis na omlet owsiany. Jednak nie można zapomnieć o dodatkach, które sprawią, że jego smak za każdym razem będzie się zmieniał. Omlet może być podany na słodko - z jabłkami, twarogiem, bananem albo w wytrawnej wersji - m.in. z masłem orzechowym, serkiem wiejskim, serem mozzarella lub wędlinami. Przekonaj się, z czym można podać to danie i wypróbuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników.
1. Cytrynowy omlet owsiany z sosem jagodowym
Zobacz przepisJak zrobić omlet owsiany? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Owsiany omlet z mozzarellą
Zobacz przepisOwsiany omlet z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Omlet owsiany z musem dyniowym
Zobacz przepisOmlet owsiany z musem dyniowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Omlet owsiany z owocami leśnymi
Zobacz przepisOmlet owsiany z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Omlet owsiany z pomidorami
Zobacz przepisOmlet owsiany z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Śniadaniowy owsiano-kakaowy omlet
Zobacz przepisOwsiany omlet z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »