Spis treści:
- Przepis na dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
- Przepis na roladę z kluskami i modrą kapustą
- Przepis na kartacze
- Przepis na babkę ziemniaczaną
- Przepis na pyry z gzikiem
Chociaż kuchnia polska jest bardzo różnorodna, możemy zauważyć w niej powtarzające się produkty. Niemal w każdym regionie znajdziemy danie, w którym królują ziemniaki i kapusta. Wiele potraw okraszonych jest także skwarkami lub zawiera swojską kiełbasę. W okolicach polskich jezior oraz nad morzem możemy zjeść przepyszne ryby. Natomiast w górach królują owcze sery, czyli oscypek i bundz. Czy potrafisz wymienić najbardziej znane dania kuchni regionalnej? W poniższym artykule przedstawimy ci kilka ciekawych przepisów.
Sprawdź także: Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Jeżeli zapytasz obcokrajowców, czy kojarzą jakieś typowe polskie danie, z pewnością jedną najczęstszych odpowiedzi będą pierogi. Klasyczne mączne danie spotkać można na terenach całego kraju, jednak tylko na Warmii i Mazurach możesz mieć okazję zjeść dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Pierogi te mają kształt uszek, które znamy z wigilijnego stołu, lub litewskich kołdunów, nadziewane są farszem z kaszy gryczanej. Niezbędnym dodatkiem, który dodaje się do dzyndzałków jest podsmażany na patelni boczek z cebulką.
1. Warmińskie dzyndzałki
Zobacz przepisWarmińskie dzyndzałki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rolada z kluskami i modrą kapustą
Na Śląsku króluje oczywiście rolada z kluskami, zwanymi wśród miejscowych gumiklyjzami, oraz modrą kapustą. Aby wyczarować roladę, potrzebny jest porządny kawałek wołowego lub wieprzowego mięsa. Każdy plaster należy posmarować musztardą, a następnie ułożyć na nim kawałek cebuli, wędzonego boczku oraz ogórka kiszonego. Kluski śląskie przygotowuje się natomiast z gotowanych ziemniaków, jajka, mąki ziemniaczanej i soli. Modro kapusta to nic innego jak duszona poszatkowana czerwona kapusta, można dodać do niej cebulę, tarte jabłko oraz skwarki.
Kartacze
Czas przenieść się na Podlasie, gdzie królują kartacze, zwane również cepelinami. To nic innego jak rodzaj kluski ziemniaczanej nadziewanej mięsem, okraszonej cebulką, oraz skwarkami, podsmażonym boczkiem lub słoniną. Podobnie jak w przypadku pierogów, można spotkać również wersje z kapustą, grzybami czy twarogiem.
Babka ziemniaczana
W wielu regionach polskich podaje się przeróżne wariacje na temat dań z ziemniaka. Na naszej liście znalazła się podlaska babka ziemniaczana, która charakteryzuje się delikatnym środkiem oraz przepysznie przypieczoną skórką. Z ziemniakami doskonale komponuje się słonina, danie powinno także być dobrze przyprawione, dlatego nie żałuje się tu soli i pieprzu. Danie to można spożywać samodzielnie, lub zaserwować wraz z pieczonym mięsem z sosem, lub gulaszem. Smak babki warto przełamać kiszonym dodatkiem, na przykład w postaci ogórka lub surówki z kiszonej kapusty.
Pyry z gzikiem
Jak pyry z gzikiem to oczywiście wycieczka do Poznania i rozsmakowanie się w jednym z najpopularniejszych dań kuchni wielkopolskiej. Tu kolejny raz królują ziemniaki, które w tej części kraju, nazywane są pyrami, w przypadku tego dania należy ugotować je w mundurkach. Gzik to natomiast nic innego jak twaróg z dodatkiem śmietany, szczypiorku lub cebulki, soli, pieprzu i cukru. W niektórych przepisach można spotkać również posiekaną rzodkiewkę, jajko na twardo, czosnek lub zieloną pietruszkę.
5. Pyry z gzikiem i sznytlochem
Zobacz przepisPyry z gzikiem i sznytlochem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Moskole
Również górale mają swoje danie, w którym główną rolę grają pyszne, polskie ziemniaki. Moskole to placki pieczone na blasze, które wykonane są z gotowanych ziemniaków, jajka i kwaśnego mleka. Nie może zabraknąć również okrasy, najczęściej przygotowuje się skwarki. Moskole świetnie smakują również z lokalnym serem, czyli bryndzą, masłem czosnkowym lub twarożkiem na słono. Możesz spróbować ich także w wersji bardziej sycącej, czyli serwowane z mięsnym gulaszem lub sosem grzybowym.
6. Podhalańskie moskole - ukochane danie górali
Zobacz przepisPodhalańskie moskole - ukochane danie górali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kwaśnica
Najsłynniejsza zupa Podhala? Oczywiście rozgrzewająca kwaśnica. Najlepsza będzie ta gotowana na żeberkach, wędzonych kościach oraz boczku. Nie może zabraknąć tu również kapusty kiszonej, najlepiej użyć tej przygotowywanej własnoręcznie, oraz sporej ilości ziemniaków, dzięki czemu zupa będzie sycąca. Dodatek grzybów oraz czosnku sprawiają, że zupa zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Nie można zapomnieć również o kompozycji przypraw, takich jak: kminek, ziele angielski, liście laurowe oraz pieprz.
7. Kwaśnica - najsławniejsza góralska zupa
Zobacz przepisKwaśnica - najsławniejsza góralska zupa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »
Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »
Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne »