8 produktów, które doskonale tłumią apetyt

Zdarza wam się, że zupełnie niespodziewanie dopada was wilczy głód? A może będąc na diecie, stale zmagacie się z ochotą na podjadanie między posiłkami? Okazuje się, że są produkty, które skuteczniej niż inne pozwalają stłumić apetyt. Ich odpowiednie wykorzystanie to sekret skutecznego odchudzania.

Czasem bywa tak, że mimo zjedzenia posiłku, nasz organizm w dalszym ciągu domaga się kolejnej porcji jedzenia. Nieustanna walka z łaknieniem to kłopot wielu osób, zwłaszcza tych, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Napady wilczego głodu to sygnał ostrzegawczy ze strony naszego organizmu, że brakuje mu określonego typu produktów. Skorzystajcie z naszej ściągi, zawierającej listę składników, które stłumią wasz apetyt, a tym samym pozwolą wam uniknąć podjadania.

 

1. Kiszone warzywa

Wszelkiego rodzaju kiszonki zawierają w sobie wszystko to co w warzywach najcenniejsze. Kapustę kiszoną, ogórki oraz wiele innych produktów, możemy traktować jako naturalne probiotyki, wzmacniające nasz układ odpornościowy. Ale to nie jedyna ich zaleta. Dzięki nim możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej .

 

Zobacz też: Zdrowie ukryte w kiszonkach

Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, to warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Jest to prawdziwa skarbnica witamin oraz cennych składników odżywczych. Ponadto zbawiennie wpływa na nasz wygląd oraz funkcjonowanie organizmu, a badania udowodniły nawet jego działanie antynowotworowe. Ale to nie jedyne rewelacje naukowców. Podczas testów wykazano, iż osoby, jedzące połówkę awokado podczas obiadu, czuły się bardziej najedzone i rzadziej sięgały po dodatkowe przekąski między posiłkami.

 

Zobacz też: Tajemnica awokado

Jeśli do tej pory ich nie docenialiście, to już najwyższy czas, aby soczewica, fasola czy też ciecierzyca znalazły się w waszym menu. Znajdziemy w nich bogactwo witamin substancji odżywczych oraz antyoksydantów. Co najważniejsze, wszystkie rośliny strączkowe zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki któremu podczas jedzenia szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Ponadto, błonnik pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

 

Zobacz też: Fasolka szparagowa – tylko dla kobiet?

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich osób będących na diecie! Wbrew pozorom, wcale nie musicie zapominać o swojej ulubionej czekoladzie. Warto jednak zwracać uwagę na to jakiej jakości jest to produkt. Najzdrowszą jest oczywiście ciemna czekolada, zawierająca jak największą ilość kakao. Kostka gorzkiej czekolady, jedzona codziennie, pozwala obniżyć ciśnienie krwi, przyczynia się do przyśpieszenia odbudowy neuronów w mózgu oraz bardzo pozytywnie wpływa na serce. Ponadto, gorzka czekolada dodaje nam energii oraz sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Warto jednak pamiętać, że jedzenie czekolady mlecznej, daje zupełnie odwrotny efekt.


Zobacz też: Cudowne właściwości czekolady

Suszone owoce to jeden z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z nagłym uczuciem głodu. Jest to bardzo szybka i zdrowa przekąska, po którą możemy sięgnąć nawet w pracy.. Warto wiedzieć, że cukry zawarte w suszonych owocach uwalniają się stopniowo, dzięki czemu zdecydowanie dłużej czujemy się najedzeni. Z pewnością zaspokoją również nasz apetyt na słodkości.Warto również pamiętać, że suszone owoce zawierają w sobie tyle samo witamin i mikroelementów, co ich świeże odpowiedniki.

Nie wiesz, jak upiec biszkopt? Przesoliłeś zupę? Zasięgnij porad innych pasjonatów kuchni. Porozmawiaj na żwyo o gotowaniu. Kliknij!

W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie, iż jajka to jeden z najgorszych elementów naszej diety. Obwiniano je o powodowanie sklerozy oraz podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Tymczasem okazało się, że są to jedynie mity, a w rzeczywistości jaja mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z ich zalet jest fakt, że pomagają nam zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niewiele kalorii, za to bardzo dużo substancji odżywczych. Ponadto, pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości. Badania wykazały, że zjedzenie jajka na śniadanie, podnosi prawdopodobieństwo, że nasza dieta zakończy się sukcesem.

 

Zobacz też: Jak jajka wpływają na nasze zdrowie?

Jabłka są idealną przekąską podczas odchudzania. Zawierają w sobie bardzo dużo błonnika oraz wody, dzięki której również zdecydowanie dłużej czujemy się najedzeni. Jabłko zjedzone na drugie śniadanie, może sprawić, że poczujemy się tak samo najedzeni jak po zjedzeniu kanapki. Specjaliści do spraw żywienia zalecają także, aby zjadać jabłka na pół godziny przed posiłkiem, dzięki czemu zjemy zdecydowanie mniej i później odczujemy głód.


Zobacz też: Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

Doskonałym sposobem na poradzenie sobie z napadami głodu, jest dodanie orzechów do porannej owsianki lub po prostu sięgnięcie po nie, gdy nasz organizm zacznie domagać się kolejnego posiłku. Już nawet niewielka ilość orzechów może z powodzeniem zastąpić nam paczkę chipsów lub tłustą zapiekankę. Większość orzechów zawiera w sobie sporo niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych, ponadto są one cennym źródłem błonnika, odpowiadającego za uczucie sytości. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.


Zobacz też: Które orzechy są dobre dla naszego zdrowia?

 

Tekst: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 4883

30 min
32
60 min
8
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 106

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2