Spis treści:
Choć przed zachorowaniem na nowotwór nie można skutecznie się obronić, to na pewno można minimalizować ryzyko. Pomaga w tym aktywny tryb życia, regularne badanie się, mała ilość stresu i zmęczenia oraz zdrowa dieta. Tę ostatnią promuje dr Joel Fuhrman, który zaproponował przepis na antynowotworową zupę. Receptura robi furorę na całym świecie - wiele osób regularnie gotuje ją na obiad. Sprawdź, jak ją zrobić i dlaczego jest zdrowa.
Sprawdź także: Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? To skarb na talerzu

Kim jest dr Joel Fuhrman?
Dr Joel Fuhrman urodził się w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych w 1953 roku. Choć początkowo zajmował się łyżwiarstwem, kontuzja wykluczyła rozwój jego kariery. Postanowił ukończyć medycynę i w 1988 roku uzyskał tytuł lekarza. Od tego czasu pracuje w zawodzie, a obecnie jest też dyrektorem ds. badań w Nutritional Research Foundation (Fundacji Badań Żywienia) oraz twórcą licznych publikacji w czasopismach branżowych i autorem książek.
Promuje przede wszystkim dietę bogatą w mikroelementy. Właśnie dlatego dziennie zaleca spożywanie przynajmniej jednej porcji surowych warzyw i jednej - gotowanych. Według lekarza w codziennym jadłospisie najlepiej sprawdzą się zielone warzywa w połączeniu z fasolą, cebulą, grzybami, jagodami, orzechami i nasionami.
Doktor Fuhrman odradza spożywanie produktów odzwierzęcych (w tym nabiału), soków owocowych, tłuszczów, przetworzonej żywności oraz podjadania pomiędzy posiłkami.
Zobacz: Koktajl antyoksydacyjny
Przepis na antynowotworową zupę dr Fuhrmana
Dr Fuhrman - lekarz medycyny rodzinnej, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, przygotował przepis na antynowotworową zupę. Ma ona zmniejszać ryzyko zachorowania aż na osiem rodzajów raka: wątroby, trzustki, jelita grubego, odbytnicy, okrężnicy, żołądka, jelita cienkiego i pęcherzyka żółciowego.
Antynowotworowa zupa dr Fuhrmana zawiera składniki najbogatsze w fitozwiązki. Są wśród nich warzywa zielonolistne, rośliny czosnkowate, strączkowe i krzyżowe, ale też - grzyby i orzechy. Mają one właściwości przeciwutleniające, dlatego chronią przed chorobami, nie tylko nowotworowymi.
Jak zrobić antynowotworową zupę dr Fuhrmana? Przygotuj następujące składniki:
Składniki
- szklanka fasoli (najlepiej mung),
- 4 średnie, białe cebule,
- 4 szklanki wody,
- 6 średniej wielkości cukinii,
- 3 pory,
- 250 g świeżych grzybów,
- 4 szklanki świeżego soku z marchewki,
- 2 szklanki soku z selera naciowego,
- 1 szklanka orzechów włoskich (lub nerkowca),
- 2 gałązki jarmużu (ew. kapusta pekińska).
Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej. Wieczorem wsyp fasolę mung do garnka i zalej ją wodą. Pozostaw ją na całą noc. W kolejnym dniu odcedź i przełóż do dużego garnka. Zalej wodą i zagotuj (ok. 20 minut). Następnie jarmuż obierz z łodyżek, poszatkuj i wrzuć do garnka. Cebule przekrój na połowy i również dodaj. Białą część pora oczyść i pokrój w duże plastry, a cukinię - w kostkę. Gotuj wszystkie warzywa przez 15 minut, aż zmiękną.
Wyjmij warzywa, zblenduj je i dolej jedną chochlę wywaru pozostałego w większym garnku. Do zupy wsyp połowę orzechów i zblenduj do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Otrzymaną warzywną pulpę z powrotem przełóż do naczynia z wywarem. Wlej sok z selera naciowego i sok z marchewki. Wymieszaj całość. Pozostałe orzechy poszatkuj drobno i wsyp do zupy. Na końcu dołóż grzyby i gotuj całość przez 15 minut.
Pamiętaj jednak, że jedzenie antynowotworowej zupy dr Fuhrmana nie zapewni 100 proc. ochrony przed chorobą nowotworową. Niestety duży wpływ mają też uwarunkowania genetyczne i rodzinna historia chorób. Stosując dietę przeciwnowotworową, na pewno wzmocnisz jednak organizm i mu nie zaszkodzisz. Badaj się regularnie i stosuj do zaleceń lekarzy.
Zobacz także:
Co zrobić z olejem po smażeniu? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »