Spis treści:
- Czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej?
- Kapusta kiszona - właściwości
- Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?
- Co robić z kapusty kiszonej?
Zastanawiasz się, którą kapustę kupić - tę kiszoną czy kwaszoną? Nie widzisz między nimi różnic i zdarza ci się sięgać po przypadkowy słoik w sklepie? Przeczytaj o właściwościach obu kapust i przekonaj się, co można z nich zrobić. Twoje zakupy na pewno staną się bardziej świadome i przemyślane. Sprawdź dlaczego!
Sprawdź także: Co można kisić? Drogocenne właściwości kiszonych warzyw sezonowych. I nie tylko!
Czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej?
Przede wszystkim różnią się procesem tworzenia. Choć jego początkowe etapy, czyli szatkowanie i ubijanie, są identyczne, to kolejne działania odbiegają już od siebie. Oba rodzaje kapusty najpierw umieszcza się w ciemnym miejscu, aby usunąć chlorofil i związki siarkowe. Dzięki temu zabiegowi przetwory nie będą brzydko pachnieć i smakować goryczką. Następnie szatkuje się kapustę i miesza z innymi dodatkami (np. marchewką i przyprawami).
W przypadku kapusty kiszonej - szczelnie się ją zamyka, by bakterie rozpoczęły proces fermentacji mlekowej (która trwa min. dwa tygodnie). Podczas tego procesu rozkładane są węglowodany obecne w produkcie. Kapusta kwaszona z kolei nie potrzebuje fermentacji. Poszatkowaną zalewa się octem z dodatkiem cukru i przypraw, a następnie pakuje do opakowań (nie tylko słoików, ale i np. foliowych worków czy plastikowych pudełek).
Jaka kapusta jest lepsza - kiszona czy kwaszona? Ze względu na to, że w kapuście kwaszonej nie zachodzi fermentacja mlekowa, nie występują w niej cenne dla organizmu probiotyki. Jeśli zależy ci na zdrowszym wyborze, zdecyduj się na kapustę kiszoną.
Kapusta kiszona - właściwości
W kapuście kiszonej znajdują się bakterie kwasu mlekowego wywołujące fermentację. Uznaje się je za probiotyki, czyli żywe kultury bakterii odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i jego ewentualną odbudowę (np. po stosowaniu obciążających antybiotyków). Korzystnie wpływają one na mikroflorę jelit i poprawiają procesy trawienne.
W kapuście kiszonej znajduje się sporo witaminy C, A, E i K oraz witamin z grupy B. To źródło cennych mikroelementów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Właśnie dlatego zalecany jest kobietom w ciąży. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa też na wygląd skóry, a przygotowany z niej sok skutecznie wymiata toksyny.
Regularne spożywanie kapusty kiszonej wzmacnia więc odporność organizmu. To wsparcie podczas przeziębień i kataru. Kiszonki powinny jeść też osoby borykające się z chorobami serca, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Ze względu na niską kaloryczność i zawartość błonnika pokarmowego, są też zalecane wszystkim z nadwagą.
Ma właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, więc jest odpowiednia dla cukrzyków. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Kapusta kiszona to samo zdrowie na talerzu!
Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?
Ze względu na dużą zawartość sodu, przeciwwskazaniem do jedzenia kapusty kiszonej są: nadciśnienie tętnicze, choroby nerek i układu naczyniowo-sercowego. Można nieco złagodzić negatywny wpływ kapusty, płucząc ją dokładnie zimną wodą lub gotując ją wcześniej.
Co więcej, kiszonki są ciężkostrawne i mogą również drażnić śluzówkę żołądka, więc uważać powinni również wszyscy z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego i mające problemy z trawieniem. W kiszonej kapuście zawarte są też goitrogeny, czyli związki wolotwórcze - nie powinny więc jeść jej często chorzy na niedoczynność tarczycy.
Co robić z kapusty kiszonej?
Warzywo może kojarzyć się ze świętami, ponieważ Polacy często łączą go wówczas z grzybami i podają na wigilijnym stole. Co można zrobić z kapusty kiszonej? Świetnie sprawdzi się do przyrządzenia zdrowej surówki, która będzie uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Miłośnicy zup z chęcią sięgną po pyszny i aromatyczny kapuśniak, a fani dań jednogarnkowych powinni przygotować tradycyjny bigos.
Jeśli chcesz postawić na mniej klasyczne rozwiązania, zawsze pozostaje ci zrobienie naleśników lub pierogów z kapustą, gołąbków z dodatkiem kapusty, chrupiących pasztecików czy tarty z kapustą kiszoną. Wypróbuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników - na pewno się nie zawiedziesz!
1. Kapusta kiszona po wiejsku
Zobacz przepisKapusta kiszona po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kapusta kwaszona na wodzie mineralnej
Zobacz przepisKapusta kwaszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Węgierski gulasz z kwaszoną kapustą
Zobacz przepisGulasz z kwaszoną kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Mielone z kapustą kiszoną
Zobacz przepisMielone z kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kapusta kiszona z pieczarkami
Zobacz przepisKapusta kiszona z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kapusta kiszona z porem
Zobacz przepisKapusta kiszona z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Roladki z kapustą kiszoną
Zobacz przepisRoladki z kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Placki ziemniaczane z kwaszoną kapustą
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z kwaszoną kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Co zrobić z olejem po smażeniu? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »