Kapusta kiszona a kwaszona. Czym się różni, jakie ma właściwości, kto nie powinien jej jeść

Niektórzy mówią, że łączy je jedynie podobny wygląd. Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej? Która z nich ma cenniejsze właściwości? Przekonaj się, co kryje się w obu rodzajach tej rośliny i co pysznego można z nich zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zastanawiasz się, którą kapustę kupić - tę kiszoną czy kwaszoną? Nie widzisz między nimi różnic i zdarza ci się sięgać po przypadkowy słoik w sklepie? Przeczytaj o właściwościach obu kapust i przekonaj się, co można z nich zrobić. Twoje zakupy na pewno staną się bardziej świadome i przemyślane. Sprawdź dlaczego!

Sprawdź także: Co można kisić? Drogocenne właściwości kiszonych warzyw sezonowych. I nie tylko!

Czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej?

Przede wszystkim różnią się procesem tworzenia. Choć jego początkowe etapy, czyli szatkowanie i ubijanie, są identyczne, to kolejne działania odbiegają już od siebie. Oba rodzaje kapusty najpierw umieszcza się w ciemnym miejscu, aby usunąć chlorofil i związki siarkowe. Dzięki temu zabiegowi przetwory nie będą brzydko pachnieć i smakować goryczką. Następnie szatkuje się kapustę i miesza z innymi dodatkami (np. marchewką i przyprawami).

W przypadku kapusty kiszonej -  szczelnie się ją zamyka, by bakterie rozpoczęły proces fermentacji mlekowej (która trwa min. dwa tygodnie). Podczas tego procesu rozkładane są węglowodany obecne w produkcie. Kapusta kwaszona z kolei nie potrzebuje fermentacji. Poszatkowaną zalewa się octem z dodatkiem cukru i przypraw, a następnie pakuje do opakowań (nie tylko słoików, ale i np. foliowych worków czy plastikowych pudełek). 

Jaka kapusta jest lepsza - kiszona czy kwaszona? Ze względu na to, że w kapuście kwaszonej nie zachodzi fermentacja mlekowa, nie występują w niej cenne dla organizmu probiotyki. Jeśli zależy ci na zdrowszym wyborze, zdecyduj się na kapustę kiszoną.

Kapusta kiszona - właściwości

W kapuście kiszonej znajdują się bakterie kwasu mlekowego wywołujące fermentację. Uznaje się je za probiotyki, czyli żywe kultury bakterii odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i jego ewentualną odbudowę (np. po stosowaniu obciążających antybiotyków). Korzystnie wpływają one na mikroflorę jelit i poprawiają procesy trawienne.

W kapuście kiszonej znajduje się sporo witaminy C, A, E i K oraz witamin z grupy B. To źródło cennych mikroelementów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Właśnie dlatego zalecany jest kobietom w ciąży. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa też na wygląd skóry, a przygotowany z niej sok skutecznie wymiata toksyny.

Regularne spożywanie kapusty kiszonej wzmacnia więc odporność organizmu. To wsparcie podczas przeziębień i kataru. Kiszonki powinny jeść też osoby borykające się z chorobami serca, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Ze względu na niską kaloryczność i zawartość błonnika pokarmowego, są też zalecane wszystkim z nadwagą. 

Ma właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, więc jest odpowiednia dla cukrzyków. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Kapusta kiszona to samo zdrowie na talerzu!

Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?

Ze względu na dużą zawartość sodu, przeciwwskazaniem do jedzenia kapusty kiszonej są: nadciśnienie tętnicze, choroby nerek i układu naczyniowo-sercowego. Można nieco złagodzić negatywny wpływ kapusty, płucząc ją dokładnie zimną wodą lub gotując ją wcześniej.

Co więcej, kiszonki są ciężkostrawne i mogą również drażnić śluzówkę żołądka, więc uważać powinni również wszyscy z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego i mające problemy z trawieniem. W kiszonej kapuście zawarte są też goitrogeny, czyli związki wolotwórcze - nie powinny więc jeść jej często chorzy na niedoczynność tarczycy.

Co robić z kapusty kiszonej?

Warzywo może kojarzyć się ze świętami, ponieważ Polacy często łączą go wówczas z grzybami i podają na wigilijnym stole. Co można zrobić z kapusty kiszonej? Świetnie sprawdzi się do przyrządzenia zdrowej surówki, która będzie uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Miłośnicy zup z chęcią sięgną po pyszny i aromatyczny kapuśniak, a fani dań jednogarnkowych powinni przygotować tradycyjny bigos.

Jeśli chcesz postawić na mniej klasyczne rozwiązania, zawsze pozostaje ci zrobienie naleśników lub pierogów z kapustą, gołąbków z dodatkiem kapusty, chrupiących pasztecików czy tarty z kapustą kiszoną. Wypróbuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników - na pewno się nie zawiedziesz!

1. Kapusta kiszona po wiejsku

 Kapusta kiszona po wiejsku Zobacz przepis

Kapusta kiszona po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapusta kwaszona na wodzie mineralnej

 Kapusta kwaszona na wodzie mineralnej Zobacz przepis

Kapusta kwaszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Węgierski gulasz z kwaszoną kapustą

 Węgierski gulasz z kwaszoną kapustą Zobacz przepis

Gulasz z kwaszoną kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mielone z kapustą kiszoną

 Mielone z kapustą kiszoną Zobacz przepis

Mielone z kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kapusta kiszona z pieczarkami

 Kapusta kiszona z pieczarkami Zobacz przepis

Kapusta kiszona z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kapusta kiszona z porem

 Kapusta kiszona z porem Zobacz przepis

Kapusta kiszona z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Roladki z kapustą kiszoną

 Roladki z kapustą kiszoną Zobacz przepis

Roladki z kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Placki ziemniaczane z kwaszoną kapustą

 Placki ziemniaczane z kwaszoną kapustą Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z kwaszoną kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wegański kapuśniak

 Wegański kapuśniak Zobacz przepis

Wegański kapuśniak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co zrobić z olejem po smażeniu? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 99

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1