Spis treści:
- Jakie warzywa można zakisić?
- Kiszonki – wartości odżywcze
- Kiszonki – właściwości
- Kiszenie krok po kroku
- Jak przebiega proces fermentacji?
- Kiszenie warzyw – przepisy
Nie bez powodu kiszone warzywa cieszą się tak dużą popularnością w polskich domach - wykazują one bardzo korzystne działanie na organizm, co potwierdzają liczne badania naukowe. Innym atutem kiszonek jest ich ogromna uniwersalność - przekąski w tej formie można spożywać solo oraz jako dodatek do wielu różnych dań. Jakie warzywa można zakisić i co dokładnie się w nich kryje? Poznaj praktyczne wskazówki oraz sprawdzone receptury na zdrowe przysmaki.
Jakie warzywa można zakisić?
Kiszenie warzyw to idealna okazja do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych, ciekawych smaków. Kisić można niemal wszystko i nie trzeba ograniczać się jedynie do kapusty i ogórków. W lecie warto postawić przede wszystkim na produkty sezonowe, takie jak bób, szparagi, rzodkiewka, cukinia, bakłażan, pomidory, sałata czy fasolka szparagowa. Masz ochotę na kalafior, marchewkę, czosnek lub buraki ? Te warzywa również możesz uwzględnić w swoich przepisach.
Kiszonki – wartości odżywcze
Co kryją w sobie kiszonki? Wartości odżywcze kiszonych warzyw są wręcz imponujące. Uchodzą one za prawdziwą bombę witamin, minerałów i antyoksydantów, których na próżno szukać w innych przetworach zalegających w lodówkach lub spiżarniach. Wśród obecnych w nich dobroczynnych związków znajdziesz witaminy z grupy B, witaminy C, K, A i E, a także magnez, żelazo, wapń, cynk i potas. Ponadto warto wspomnieć o błonniku pokarmowym oraz niezwykle cennych probiotykach.
Zobacz: Konfitura z czerwonej cebuli
Kiszonki – właściwości
Jakie działanie na organizm wykazują kiszonki? Właściwości tych wyjątkowych warzyw są naprawdę liczne! Wiele osób sięga po nie ze względu na pozytywny wpływ na układ pokarmowy - zawarty w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit, a bakterie probiotyczne odbudowują ich naturalną mikrobiotę.
Regularne spożywanie kiszonek usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego i wspomaga walkę z infekcjami. Co więcej, warzywa w tym wydaniu obfitują w przeciwutleniacze, które hamują namnażanie się wolnych rodników i tym samym niwelują skutki stresu oksydacyjnego.
Poruszając temat właściwości kiszonek, nie sposób nie wspomnieć o roli witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, wspierają regenerację tkanek, biorą udział w syntezie hormonów, a także pobudzają procesy przemiany materii.
Czym jeszcze mogą poszczycić się kiszonki? Chociażby tym, że skutecznie obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, zwiększają przyswajalność substancji odżywczych, a do tego świetnie sprawdzają się przy odchudzaniu.
Kiszenie krok po kroku
Jak wygląda kiszenie krok po kroku? Proces ten zależy od rodzaju warzyw, na które się zdecydujesz. Każdy składnik należy najpierw dokładnie opłukać - dopiero później możesz zabrać się za ich obieranie i krojenie. Pamiętaj, aby przygotować sobie wcześniej słoik, wyparzając go i osuszając. Po wykonaniu powyższych czynności sięgnij po dodatki, które najlepiej pasują do wybranych przez ciebie produktów - może to być m.in. czosnek, goździki, jałowiec, koper, chrzan oraz cebula.
Kolejny krok to przyrządzenie zalewy - zrobisz ją z zaledwie dwóch elementów, tj. wody i soli. Ułóż wszystkie komponenty w słoiku, zalej je wspomnianą miksturą i delikatnie zakręć wieczko lub zabezpiecz naczynie ręcznikiem papierowym i gumką recepturką. Gdy proces fermentacji się zakończy, przechowuj warzywa w temperaturze poniżej 15. stopni.
Reklama
Jak przebiega proces fermentacji?
Fermentacja to nic innego jak sposób konserwowania żywności. Przebiega ona wskutek działania bakterii w warunkach beztlenowych, które rozkładają cukry obecne w komórkach roślinnych do kwasu mlekowego. Ten z kolei hamuje procesy gnicia i przedłuża trwałość pokarmów. Poza kwasem mlekowym w trakcie kiszenia wydziela się kwas octowy oraz niewielka ilość alkoholu, które korzystnie wpływają na smak kiszonek.
Aby proces fermentacji przebiegł sprawnie, musi zostać spełnionych kilka warunków - surowiec powinien zawierać odpowiednią dawkę wody (ok. 70 proc.) oraz cukrów (jeden-półtora procenta). Nie mniej istotne jest pozbycie się powietrza (np. poprzez ubicie lub zalanie solanką) oraz utrzymanie stosownej temperatury (15-20 stopni).
Kiszenie warzyw – przepisy
Ogórki
Kiszone ogórki, to absolutny klasyk, który gości niemal w każdym domu, zwłaszcza w pełni sezonu letniego. Do ich przygotowania potrzebujesz ogórków gruntowych, kopru z łodygą, czosnku, świeżego chrzanu, soli kamiennej oraz liści czarnej porzeczki (opcjonalnie).
Realizację przepisu rozpocznij od opłukania warzyw pod bieżącą wodą i ustawienia ich pionowo w czystym i suchym słoiku. Obierz chrzan i czosnek, a następnie umieść je w naczyniu wraz z koprem, chrzanem, czosnkiem oraz liśćmi porzeczki.
Wyczaruj zalewę z zagotowanej wody oraz soli. Zalej nią ogórki w taki sposób, żeby były całkowicie zanurzone pod jej powierzchnią. Zakręć szczelnie słoiki i przykryj je kocem na co najmniej 12 godzin, żeby dobrze się zawekowały. Przechowuj warzywa w ciemnym, chłodnym miejscu.
Rzodkiewka
Co można kisić, jeśli nie ogórki? Na przykład rzodkiewkę! Kiszonka w tym wydaniu doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek i sałatek oraz jako oddzielna przekąska. Jak zrobić ją krok po kroku? Wbrew pozorom jest to bardzo proste!
Aby ukisić rzodkiewkę, poza kluczowym składnikiem musisz zaopatrzyć się w koperek, kolendrę, czosnek oraz pieprz i sól. Warzywo możesz umieścić w słoiku w całości lub podzielić je na kawałki bądź plasterki. Ułóż je ciasno z pozostałymi komponentami i zalej wcześniej przyrządzoną zalewą.
Rzodkiewki powinny spędzić od trzech do siedmiu dni w ciemnym miejscu - z upływem czasu będą nabierały coraz kwaśniejszego posmaku. Po kilku dniach zakręć szczelnie słoiki i przechowuj je w lodówce.
Cukinia
Jakie warzywa można zakisić, jeśli nie masz pod ręką rzodkiewki lub ogórków? Chociażby cukinię, która w sezonie letnim świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla. Poza głównym produktem na swojej zakupowej liście umieść czosnek, koper, korzeń chrzanu oraz sól. Pokrój warzywo na mniejsze kawałki i wrzuć je do słoika wraz z przyprawami. Zalej całość zalewą i szczelnie zakręć. Odstaw słoiki na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce. Gotowe!
Zobacz także:
Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »