Co można kisić? Drogocenne właściwości kiszonych warzyw sezonowych. I nie tylko!

Nie ulega wątpliwości, że kiszonki to jeden z najcenniejszych produktów w polskiej kuchni - nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. Co można kisić i jak przebiega proces fermentacji? Poznaj tajniki kiszenia warzyw - nie tylko tych sezonowych!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie bez powodu kiszone warzywa cieszą się tak dużą popularnością w polskich domach - wykazują one bardzo korzystne działanie na organizm, co potwierdzają liczne badania naukowe. Innym atutem kiszonek jest ich ogromna uniwersalność - przekąski w tej formie można spożywać solo oraz jako dodatek do wielu różnych dań. Jakie warzywa można zakisić i co dokładnie się w nich kryje? Poznaj praktyczne wskazówki oraz sprawdzone receptury na zdrowe przysmaki.

Jakie warzywa można zakisić 

Kiszenie warzyw to idealna okazja do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych, ciekawych smaków. Kisić można niemal wszystko i nie trzeba ograniczać się jedynie do kapusty i ogórków. W lecie warto postawić przede wszystkim na produkty sezonowe, takie jak bób, szparagi, rzodkiewka, cukinia, bakłażan, pomidory, sałata czy fasolka szparagowa. Masz ochotę na kalafior, marchewkę, czosnek lub buraki ? Te warzywa również możesz uwzględnić w swoich przepisach.

Kiszonki – wartości odżywcze 

Co kryją w sobie kiszonki? Wartości odżywcze kiszonych warzyw są wręcz imponujące. Uchodzą one za prawdziwą bombę witamin, minerałów i antyoksydantów, których na próżno szukać w innych przetworach zalegających w lodówkach lub spiżarniach. Wśród obecnych w nich dobroczynnych związków znajdziesz witaminy z grupy B, witaminy C, K, A i E, a także magnez, żelazo, wapń, cynk i potas. Ponadto warto wspomnieć o błonniku pokarmowym oraz niezwykle cennych probiotykach.  

Zobacz: Konfitura z czerwonej cebuli

Kiszonki – właściwości 

Jakie działanie na organizm wykazują kiszonki? Właściwości tych wyjątkowych warzyw są naprawdę liczne! Wiele osób sięga po nie ze względu na pozytywny wpływ na układ pokarmowy - zawarty w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit, a bakterie probiotyczne odbudowują ich naturalną mikrobiotę.  

Regularne spożywanie kiszonek usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego i wspomaga walkę z infekcjami. Co więcej, warzywa w tym wydaniu obfitują w przeciwutleniacze, które hamują namnażanie się wolnych rodników i tym samym niwelują skutki stresu oksydacyjnego.  

Poruszając temat właściwości kiszonek, nie sposób nie wspomnieć o roli witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, wspierają regenerację tkanek, biorą udział w syntezie hormonów, a także pobudzają procesy przemiany materii. 

Czym jeszcze mogą poszczycić się kiszonki? Chociażby tym, że skutecznie obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, zwiększają przyswajalność substancji odżywczych, a do tego świetnie sprawdzają się przy odchudzaniu.  

Kiszenie krok po kroku  

Jak wygląda kiszenie krok po kroku? Proces ten zależy od rodzaju warzyw, na które się zdecydujesz. Każdy składnik należy najpierw dokładnie opłukać - dopiero później możesz zabrać się za ich obieranie i krojenie. Pamiętaj, aby przygotować sobie wcześniej słoik, wyparzając go i osuszając. Po wykonaniu powyższych czynności sięgnij po dodatki, które najlepiej pasują do wybranych przez ciebie produktów - może to być m.in. czosnek, goździki, jałowiec, koper, chrzan oraz cebula.  

Kolejny krok to przyrządzenie zalewy - zrobisz ją z zaledwie dwóch elementów, tj. wody i soli. Ułóż wszystkie komponenty w słoiku, zalej je wspomnianą miksturą i delikatnie zakręć wieczko lub zabezpiecz naczynie ręcznikiem papierowym i gumką recepturką. Gdy proces fermentacji się zakończy, przechowuj warzywa w temperaturze poniżej 15. stopni.  

Reklama

Jak przebiega proces fermentacji? 

Fermentacja to nic innego jak sposób konserwowania żywności. Przebiega ona wskutek działania bakterii w warunkach beztlenowych, które rozkładają cukry obecne w komórkach roślinnych do kwasu mlekowego. Ten z kolei hamuje procesy gnicia i przedłuża trwałość pokarmów. Poza kwasem mlekowym w trakcie kiszenia wydziela się kwas octowy oraz niewielka ilość alkoholu, które korzystnie wpływają na smak kiszonek.  

Aby proces fermentacji przebiegł sprawnie, musi zostać spełnionych kilka warunków - surowiec powinien zawierać odpowiednią dawkę wody (ok. 70 proc.) oraz cukrów (jeden-półtora procenta). Nie mniej istotne jest pozbycie się powietrza (np. poprzez ubicie lub zalanie solanką) oraz utrzymanie stosownej temperatury (15-20 stopni).  

Kiszenie warzyw – przepisy 

Ogórki  

Kiszone ogórki, to absolutny klasyk, który gości niemal w każdym domu, zwłaszcza w pełni sezonu letniego. Do ich przygotowania potrzebujesz ogórków gruntowych, kopru z łodygą, czosnku, świeżego chrzanu, soli kamiennej oraz liści czarnej porzeczki (opcjonalnie).  

Realizację przepisu rozpocznij od opłukania warzyw pod bieżącą wodą i ustawienia ich pionowo w czystym i suchym słoiku. Obierz chrzan i czosnek, a następnie umieść je w naczyniu wraz z koprem, chrzanem, czosnkiem oraz liśćmi porzeczki.  

Wyczaruj zalewę z zagotowanej wody oraz soli. Zalej nią ogórki w taki sposób, żeby były całkowicie zanurzone pod jej powierzchnią. Zakręć szczelnie słoiki i przykryj je kocem na co najmniej 12 godzin, żeby dobrze się zawekowały. Przechowuj warzywa w ciemnym, chłodnym miejscu.  

Rzodkiewka  

Co można kisić, jeśli nie ogórki? Na przykład rzodkiewkę! Kiszonka w tym wydaniu doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek i sałatek oraz jako oddzielna przekąska. Jak zrobić ją krok po kroku? Wbrew pozorom jest to bardzo proste!  

Aby ukisić rzodkiewkę, poza kluczowym składnikiem musisz zaopatrzyć się w koperek, kolendrę, czosnek oraz pieprz i sól. Warzywo możesz umieścić w słoiku w całości lub podzielić je na kawałki bądź plasterki. Ułóż je ciasno z pozostałymi komponentami i zalej wcześniej przyrządzoną zalewą.  

Rzodkiewki powinny spędzić od trzech do siedmiu dni w ciemnym miejscu - z upływem czasu będą nabierały coraz kwaśniejszego posmaku. Po kilku dniach zakręć szczelnie słoiki i przechowuj je w lodówce.  

Cukinia 

Jakie warzywa można zakisić, jeśli nie masz pod ręką rzodkiewki lub ogórków? Chociażby cukinię, która w sezonie letnim świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla. Poza głównym produktem na swojej zakupowej liście umieść czosnek, koper, korzeń chrzanu oraz sól. Pokrój warzywo na mniejsze kawałki i wrzuć je do słoika wraz z przyprawami. Zalej całość zalewą i szczelnie zakręć. Odstaw słoiki na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce. Gotowe! 

1. Kiszone ogórki

 Kiszone ogórki Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone rzodkiewki

 Kiszone rzodkiewki Zobacz przepis

Kiszone rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cukinie kiszone

 Cukinie kiszone Zobacz przepis

Cukinie kiszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Młoda kiszona dynia

 Młoda kiszona dynia Zobacz przepis

Młoda kiszona dynia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone buraki

 Kiszone buraki Zobacz przepis

Kiszone buraki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszony kalafior

 Kiszony kalafior Zobacz przepis

Kiszony kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kiszona marchewka

 Kiszona marchewka Zobacz przepis

Kiszona marchewka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2