Spis treści:
Plantany łatwo można pomylić z bananami, nic w tym dziwnego, w końcu pochodzą z tej samej rodziny bananowatych. Jednak w odróżnieniu od żółciutkich, niewielkich bananów, do których jesteśmy przyzwyczajeni, plantany charakteryzuje większy rozmiar oraz zielony kolor. Jeśli natkniesz się plantany w sklepie, warto włożyć je do koszyka. To ciekawostka, której z pewnością, warto spróbować. Zastanawiasz się, co można zrobić z plantanów? Okazuje się, że rośliny te dają spore pole do kulinarnych popisów.
Sprawdź także: Jej owoce poradzą sobie z problemami żołądkowymi. Nalewka szybko stawia na nogi
Plantan – charakterystyka
Plantacje tych tropikalnych roślin najczęściej można spotkać w Ameryce Południowej (w Brazylii i Ekwadorze) i Północnej (w Meksyku). Czym różni się plantan od banana? Plantan ma zielony kolor – z czasem zmienia barwę na bardziej żółtą, a następnie na czarną. Wyróżnia go również wielkość, osiąga rozmiary nawet do 40 centymetrów długości. Różnice można dostrzec także w smaku. Jak smakuje plantan? Chociaż jego wygląd sugeruje, że w smaku powinien być podobny do swojego żółtego kuzyna, zielony plantan przypomina raczej ziemniaka. Im bardziej dojrzały, tym staje się słodszy. Co ciekawe, w zależności od etapu dojrzewania, można wykorzystać je do różnych dań.
Plantan – wartości odżywcze
Plantany kryją w sobie sporo wartości odżywczych, są źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B, a także substancji mineralnych takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, cynk czy fosfor. W jego składzie znajduje się również skrobia, która działa przeciwzapalnie oraz wspiera prawidłowy stan mikroflory jelitowej. Plantany zawierają również błonnik pokarmowy. Takie połączenie składników sprawi, że po zjedzeniu plantanów długo będziesz czuł się syty, dzięki czemu unikniesz podjadania między posiłkami. Dlatego mogą być pomocnym produktem w diecie odchudzającej. W 100 g plantanów znajduje się około 122 kcal.
Plantan – właściwości
Dzięki dużej zawartości potasu, a także magnezu i wapnia, plantany korzystnie wpływają na układ krwionośny. Pomagają regulować ciśnienie krwi oraz pracę serca. Co więcej, korzystnie wpływają na gospodarkę sodowo-wapniową. Co więcej, zawierają wapń, który wspierał mocne kości oraz zęby. Ponadto plantany, dzięki obecności żelaza, będą dobrym wyborem dla osób, które mają anemię.
Działają również korzystnie na odporność organizmu, wszystko za sprawą witaminy B6 oraz witaminy C, która pomaga także w zwalczaniu wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Warto wspomnieć również, że plantany, zwłaszcza te zielone, mogą być spożywane również przez osoby chore na cukrzycę.
Plantany wpływają korzystnie na układ pokarmowy, zawierają błonnik pokarmowy, który nie tylko świetnie działa na pracę jelit, ale i sprawia, że na długo będziesz czuć się najedzony. Dodatkowo, dzięki zawartej skrobi są odpowiednie dla osób, które cierpią z powodu nadkwasoty lub wrzodów żołądka.
Co zrobić z plantanów?
Plantany nadają się do smażenia, pieczenia, a także gotowania. Co ciekawe, można zrobić z nich mąkę – która będzie odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Z zielonych plantanów można wyczarować ciekawe przekąski, czyli plantanowe chipsy. Obieranie platanów jest nieco trudniejsze niż pozbywanie się skórki z bananów. Jak obierać plantany? Zacznij od odcięcia końcówek, następnie zrób nacięcie wzdłuż owocu, a następnie obierz go pod strumieniem bieżącej wody.
Zastanawiasz się, czy plantana można jeść na surowo? Tak, zwłaszcza wówczas, gdy zmieniają kolor na żółty, będą wtedy słodsze i smaczniejsze.
Gdy plantan jest zielony, można wykorzystać go do różnego rodzaju potrawek, dzięki dużej zawartości skrobi będzie odgrywał rolę egzotycznego ziemniaka. Kiedy platan dojrzeje, staje się dużo słodszy, w smaku przypomina nieco truskawki, można wykorzystać go do deserów lub zjeść na surowo. Z czasem na plantanie, podobnie jak na bananie, zaczynają pojawiać się czarne plamki, wówczas jest on bardzo dojrzały. Możesz dodać do niego kakao i wyczarować słodki, kremowy deser. Oto kilka przepisów na dania z platanów, które z łatwością możesz zrobić w swojej kuchni.
Chleb z plantanów
Z plantanów można przygotować chleb. Do odtworzenia tego przepisu, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: kilogram obranych, zielonych plantanów, pół łyżeczki cukru kokosowego, łyżeczkę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę octu jabłkowego.
Obrane plantany pokrój w kawałki, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do silikonowej foremki, najlepiej keksówki. Piecz przez około godzinę w 200 stopniach, chleb będzie gotowy, kiedy zanurzony w nim patyczek będzie suchy.
Chipsy z platanów
Jesteś fanem słonych przekąsek, które możesz pochrupać podczas wieczornego seansu filmowego? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj chipsy z platanów. Będziesz potrzebować: dwa zielone platany, olej do smażenia, sól i ulubione przyprawy, np. słodką paprykę lub czosnek suszony.
Zacznij od obrania platanów, następnie pokrój je w plasterki o grubości półtora milimetra. Do garnka wlej tłuszcz i mocno go rozgrzej. Wrzucaj plantnany partiami na gorący olej i smaż przez około minutę. W trakcie warto delikatnie zamieszać. Wyłóż chipsy na ręcznik papierowy, następnie wsyp do miski, oprósz solą i ulubionymi przyprawami. Gotowe!
Plantany na słodko
Jeśli lubisz słodkie przekąski, ten przepis będzie idealny dla ciebie. Przygotuj: cztery żółte plantany, 100 g cukru brązowego, pół pomarańczy, 60 ml oleju kokosowego, 100 ml czerwonego wina.
Plantany obierz i pokrój w dwucentymetrowe plastry, podsmaż na oleju, aż będą mieć złoty kolor. Zdejmij z ognia, wsyp cukier, wciśnij sok z pomarańczy, na koniec wlej wino. Podgotuj plantany w zalewnie przez około 20 minut. Smacznego!
Zobacz także:
Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »
Zbawienna przy niestrawności i nadciśnieniu. Wystarczy mała dawka »
6 nieoczywistych produktów, których jedzenia lub picia zakazałby ci kardiolog »