Najlepsze przepisy na ogórki

Bataty - co można z nich zrobić?

W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty.

Fot. 123RF/Picsel

Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie.

Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty, słodkawy miąższ. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe ziemniaki powinniśmy cenić nie tylko ze względu na walory smakowe.

Okazuje się bowiem, iż bataty mają również bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne.

Czy bataty są zdrowe?

Najcenniejszą substancją, jaką dostarczymy do naszego organizmu dzięki słodkim ziemniakom, jest beta-karoten. Substancja ta ma naprawdę zaskakujące właściwości. Przeprowadzone badania potwierdziły nawet, iż zmniejsza ona ryzyko zachorowania na raka piersi, pęcherza, nerek oraz jelita grubego.

Słodkie ziemniaki są również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Porcja batatów dostarczy nam między innymi: witaminy B,C i E, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, potas oraz sód. Dzięki nim, organizm będzie mógł poprawnie funkcjonować, a ty zyskasz siłę i energię do działania.

Warzywo to bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok, a to wszystko za sprawą zawartych w nim karotenów i luteiny. Jeśli chcesz zadbać o oczy, zdecyduj się na bataty o żółtym, które tych substancji zawierają zdecydowanie więcej niż odmiana pomarańczowa. Ponadto, słodkie ziemniaki o fioletowym miąższu zawierają niezwykle cenne antocyjaniny, które poprawiają pamięć oraz zwiększają funkcje poznawcze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Bataty w kuchni - jak je wykorzystać?

Słodkie ziemniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy zastąpić nimi zwykłe ziemniaki niemal we wszystkich potrawach. Będą rewelacyjnie smakować jako puree lub frytki. Ponadto, możemy przygotować z nich również zupy, placuszki lub sałatki. Warto również spróbować przygotować je w wersji zdecydowanie bardziej deserowej. Ze względu na charakterystyczny, słodki smak, bataty mogą stać się doskonałym dodatkiem do ciast i kremów.

Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób włączyć bataty do swojego jadłospisu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że podbiją twoje serce.

 

1. Zapiekane bataty

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Placki z batatów

Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Zapiekanka z batatów

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Pasztet z batatami

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Leniwe ze słodkimi ziemniakami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Frytki z batatów

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Lekka sałatka z batatami

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Kluski śląskie z batatów

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Zupa krem z batatów

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Sernik z batatami

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 202

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4