Fot. 123RF/Picsel
Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie.
Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty, słodkawy miąższ. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe ziemniaki powinniśmy cenić nie tylko ze względu na walory smakowe.
Okazuje się bowiem, iż bataty mają również bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne.
Czy bataty są zdrowe?
Najcenniejszą substancją, jaką dostarczymy do naszego organizmu dzięki słodkim ziemniakom, jest beta-karoten. Substancja ta ma naprawdę zaskakujące właściwości. Przeprowadzone badania potwierdziły nawet, iż zmniejsza ona ryzyko zachorowania na raka piersi, pęcherza, nerek oraz jelita grubego.
Słodkie ziemniaki są również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Porcja batatów dostarczy nam między innymi: witaminy B,C i E, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, potas oraz sód. Dzięki nim, organizm będzie mógł poprawnie funkcjonować, a ty zyskasz siłę i energię do działania.
Warzywo to bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok, a to wszystko za sprawą zawartych w nim karotenów i luteiny. Jeśli chcesz zadbać o oczy, zdecyduj się na bataty o żółtym, które tych substancji zawierają zdecydowanie więcej niż odmiana pomarańczowa. Ponadto, słodkie ziemniaki o fioletowym miąższu zawierają niezwykle cenne antocyjaniny, które poprawiają pamięć oraz zwiększają funkcje poznawcze.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Bataty w kuchni - jak je wykorzystać?
Słodkie ziemniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy zastąpić nimi zwykłe ziemniaki niemal we wszystkich potrawach. Będą rewelacyjnie smakować jako puree lub frytki. Ponadto, możemy przygotować z nich również zupy, placuszki lub sałatki. Warto również spróbować przygotować je w wersji zdecydowanie bardziej deserowej. Ze względu na charakterystyczny, słodki smak, bataty mogą stać się doskonałym dodatkiem do ciast i kremów.
Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób włączyć bataty do swojego jadłospisu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że podbiją twoje serce.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Leniwe ze słodkimi ziemniakami
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.