Ajran - biały skarb z Bałkanów. Pij przez cały rok, wzmocnisz serce, wyrównasz cholesterol i nabierzesz odporności

W dobrze zbilansowanej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Niezbędne jest także źródło węglowodanów, zdrowych tłuszczów oraz białka. Podczas odchudzania szczególnie ważne są właśnie proteiny, możesz zdecydować się na chude mięso, ryby, jak i nabiał. Świetnym wyborem będzie między innymi ayran, sprawdź, jakie ma właściwości prozdrowotne.

Masz problem z wysokim cholesterolem? Włącz do diety ayran | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chociaż w naszym menu dużo częściej gości jogurt naturalny, ten typu greckiego lub kefir, warto włączyć do swojej diety bałkański przysmak, czyli ayran (ajran). Produkt ten nie tylko charakteryzuje wyjątkowy smak, ale i szereg prozdrowotnych właściwości. W poniższym materiale podpowiemy ci, co to jest ayran, jak go pić, a także jakie właściwości ma ten nietypowy napój mleczny. 

Sprawdź także: Musisz słodzić kawę? Jest coś znacznie zdrowszego od cukru

Co to jest ayran?

Jest rzadszy niż tradycyjny jogurt naturalny, ma również lekko słony, kwaskowaty smak. Ayran to nic innego jak napój, który przygotowuje się z połączenia jogurtu i wody. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu (Irak, Iran, Turcji czy Libanie) oraz na Bałkanach, gdzie popija się go samodzielnie, jako sposób na ugaszenie pragnienia, a także podaje się go wraz z daniami z mięsem w roli głównej, na przykład z kebabem. Bez problemu można znaleźć go również w polskich supermarketach. 

Ayran - wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma ayran? Przede wszystkim jest on źródłem białka, zawiera także witaminę A, te z grupy B, C, D i E oraz minerały, wapń, żelazo, sód czy cynk. Co więcej, w jego składzie znajdują się żywe kultury bakterii, które mają korzystny wpływ ba mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Warto dodać, że ayran jest produktem niskokalorycznym, dlatego warto pić go również podczas diety odchudzającej. W 100 g napoju znajduje się tylko 19 kcal. 

Ayran - właściwości prozdrowotne

Masz problem ze zbyt wysokim poziomem „złego” cholesterolu we krwi? Zadbaj o to, by w twojej diecie znalazł się ayran, co więcej wspiera on prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Picie bałkańskiego przysmaku świetnie wesprze pracę układu pokarmowego, ponieważ ma on właściwości poprawiające pracę jelit. Nie tylko wspiera trawienie, ale i działa korzystnie na proces odchudzania. Ma również działanie przeciwzapalne. 

Ayran polecany jest również do picia w okresach obniżonej odporności organizmu, ponieważ ma działanie wzmacniające układ immunologiczny, dzięki czemu chroni organizm przed przeziębieniami i grypą. Przypisuje się mu także działanie przeciwnowotworowe. Natomiast zawartość witaminy D i wapnia świetnie wpływa na zdrowie kości oraz mocne zęby. 

Jeśli zdarzy ci się przesadzić z alkoholem, przez co kolejnego dnia odczuwasz ból głowy i odwodnienie, również możesz sięgnąć po ayran. Ma on bowiem działanie, które skutecznie pomoże zmniejszyć skutki kaca. Ponadto produkt ten polecany jest kobietom w ciąży, może być podawany również dzieciom już od szóstego roku życia. 

Przepis na ayran

Jak zrobić ayran? W zależności od kraju i upodobań do wody i jogurtu, które są bazą napoju, dodawane są składniki, takie jak: mięta, cytryna, czarny pieprz, a nawet czosnek. Ten bliskowschodni specjał może być przyrządzany zarówno z mleka krowiego, owczego, jak i koziego. Do przygotowania ayranu, będziesz potrzebować: 200 ml jogurtu greckiego oraz 400 lub 200 ml wody, oraz szczyptę soli.

Do wysokiego naczynia wlej jogurt grecki oraz wodę, dodaj szczyptę soli i dokładnie zmiksuj. W zależności od tego, jak gęsty chcesz uzyskać napój dodać więcej lub mniej wody. Możesz również wcisnąć odrobinę soku z cytryny, dorzucić liście świeżej mięty, mielony czarny pieprz, a jeśli nie boisz się eksperymentować z nowymi smakami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Jak pić ayran?

Ayran możesz potraktować oczywiście jako zwykły napój. Świetnie ugasi pragnienie, w szczególności w upalne dni. Można podawać go wraz z pieczywem, np. na śniadanie lub kolację. Dodatkowo poleca się go do dań kuchni Bliskiego Wschodu, świetnie smakować będzie w towarzystwie mięs, np. jagnięciny, baraniny, a nawet wieprzowiny, jak i ryb, smażonych, a także z grilla. Ayran popijany jest również wraz ze świeżymi warzywami. Jego słono-kwaśny smak świetnie neutralizuje ostrość potraw.

Możesz również zaserwować go wraz z tradycyjnym polskim obiadem, który w wielu domach króluje na stołach zwłaszcza wiosną i latem, mowa tu o sadzonych jajka podanych z gotowanymi ziemniakami i mizerią. 

Napój ten stanowi nieodłączny element kultury Bałkanów oraz państw Bliskiego Wschodu, mieszkańcy tych terenów uwielbiają ayran i bez trudu wypijają dwie lub trzy szklanki dziennie. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość nabiału w diecie, na niektóre osoby może podziałać przeczyszczająco. 

Ayran - przeciwwskazania

Napój ten jest bardzo zdrowy, warto jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do jego picia. Przede wszystkim są to wszelkie alergie i nietolerancje pokarmowe nabiału. Odradza się go również osobom, u których występują nawracające problemu z układem pokarmowym, np. nadkwasota, zapalenie żołądka czy choroba wrzodowa.

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 92

>60 min
2
30 min
2
Dania główne Karkówka z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)

Odsłon: 19583

>60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3