Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić biszkopt z 5 jaj?
- Czy do biszkoptu potrzebny jest proszek do pieczenia?
- Sprawdzony sposób na biszkopt rzucany
- Jaka foremka najlepiej nadaje się na biszkopt?
- Ile piec biszkopt z 5 jaj?
- Co zrobić, żeby biszkopt z 5 jaj nie opadł?
- Przepisy na udany biszkopt
Idealny biszkopt to podstawa wielu ciast. Dlatego tak ważne jest, aby mieć pod ręką sprawdzony przepis, który udaje się za każdym razem. Jedną z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych receptur jest biszkopt z pięciu jaj. Oto idealne proporcje, dzięki którym przygotujesz ciasto, które równo wyrasta i nie opada przy studzeniu.
Przepis na biszkopt z 5 jaj
Składniki
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a gdy będą sztywne, dodaj do nich cukier. Całość zmiksuj na wysokich obrotach przez około minutę.
Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać do masy po jednym żółtku. Gdy całość dobrze się połączy, dodaj do masy mąkę przesianą przez sitko. Wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.
Masę na biszkopt przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz przez 35 minut. Gdy wbity w biszkopt patyczek będzie wychodzić suchy, możesz wyjąć ciasto z piekarnika.
Aby mieć pewność, że biszkopt nie opadnie, tuż po upieczeniu upuść foremkę z ciastem na podłogę lub blat z wysokości około pół metra. Gdy przestygnie, podziel go na blaty.
Czy do biszkoptu potrzebny jest proszek do pieczenia?
Wiele osób dodaje do biszkoptu proszek do pieczenia, aby był puszysty, stabilny i mocno wyrośnięty. Warto jednak wiedzieć, że jest to zbędny dodatek, a dla wielu osób stanowi wręcz profanację tradycyjnego przepisu. Rolę spulchniacza spełniają w nim bowiem jajka. Cały sekret polega na ich odpowiednim ubiciu.
Aby biszkopt ładnie wyrósł, należy mieć pewność, że piana z białek jest ubita na sztywno - tak aby nie wypadła z obrócone do góry nogami miski. Dodatkowo należy pamiętać, aby bardzo delikatnie mieszać ją z mąką i pozostałymi składnikami, tak aby nie straciła nic ze swojej puszystości.
Sprawdzony sposób na biszkopt rzucany
Jednym z największych problemów, jakie początkujący kucharze napotykają przy pieczeniu biszkoptów, jest jego nierówne wyrastanie. Z pofalowanym wierzchem ciasta można poradzić sobie w łatwy sposób, odcinając wszystkie nierówności. Warto również zadbać o to, aby masa biszkoptowa była równomiernie rozprowadzona po foremce, a w piekarniku nie była przechylona.
Doświadczone gospodynie bardzo często przygotowują tzw. biszkopt rzucany. Upieczone ciasto należy upuścić w foremce na ziemię z wysokości około 50 cm. W ten sposób wszystkie pęcherzyki powietrza zostaną uwolnione, a ty otrzymasz równiutki biszkopt.
Jaka foremka najlepiej nadaje się na biszkopt?
Biszkopt najczęściej pieczemy w okrągłych tortownicach, gdyż w tej formie najlepiej nadają się do przygotowywania tortów i wielopiętrowych ciast. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na średnicę blaszki. Jeśli będzie zbyt mała, ciasto wyleje się z niej w trakcie pieczenia. Jeżeli jednak będzie zbyt duża, biszkopt będzie niski i trudno będzie podzielić go na równe blaty. Biszkopt z 5 jaj uda się najlepiej w foremce o średnicy od 23 do 25 cm.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ciasto w tradycyjnej, prostokątnej foremce. W tej wersji będzie znacznie łatwiej podzielić go na równe porcje.
Ile piec biszkopt z 5 jaj?
Czas pieczenia biszkoptu zależy od rozmiaru wybranej przez nas foremki. Jeśli ciasto tworzy cienką warstwę, będzie musiało spędzić w piekarniku zaledwie kilkanaście minut. Biszkopty w tortownicy powinny piec się około 35-40 minut.
Warto jednak pamiętać, że każdy piekarnik nieco się od siebie różni, a tym samym wymaga nieco doświadczenia i kulinarnej intuicji. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy biszkopt jest już gotowy, będzie tzw. metoda suchego patyczka. Jeśli wykałaczka wbita w ciasto wychodzi czysta, jest to niezawodny znak, że ciasto jest już gotowe.
Co zrobić żeby biszkopt z 5 jaj nie opadł?
Ponieważ masa na biszkopt jest bardzo napowietrzona, ciasto w naturalny sposób opada. Można jednak nieco ograniczyć ten proces. Jednym ze sposobów jest opisane powyżej przygotowanie biszkoptu rzucanego. Warto również wiedzieć, w jaki sposób studzić to delikatne ciasto. Nagła zmiana temperatury może sprawić, że biszkopt szybko opadnie, dlatego powinniśmy studzić go w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Już wiecie, jak przygotować ciasto biszkoptowe. Teraz zapoznajcie się z kilkoma pomysłami naszych użytkowników, dzięki którym wasze wypieki na pewno się udadzą.
Biszkopt Confetti
Zobacz przepisTak przygotowany biszkopt sprawdzi się nie tylko na przyjęciach urodzinowych.
Biszkopt kakaowy
Zobacz przepisŚwietny przepis na biszkopt, który sprawdzi się na co dzień i od święta.
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Jak gotować zielone szparagi? »
Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »