Fot. 123RF/Picsel
Uwielbiasz wszelkiej maści desery i słodkie przekąski? A może w twoim domu mieszkają małe łasuchy, które tylko czekają na weekend, kiedy to zabierasz się za pieczenie najpyszniejszych domowych ciast? Zaskocz swoje pociechy i gości, przygotowując coś z nowego repertuaru pochodzącego wprost z Wysp Brytyjskich.
Brytyjskie ciasta to źródło niewyczerpanych receptur. Ciasto chlebowe, ciasto marchewkowe, a może banoffee? To dopiero początek. Poznaj najpopularniejsze angielskie przepisy, które z pewnością zainspirują cię do nowych wyzwań kulinarnych. Jak zabrać się za pieczenie po angielsku?

Angielskie ciasta, a może mniejsze przekąski?
Angielskie ciasta i słodkie przekąski pozostawiają ogromne pole do kulinarnych popisów. Nie tylko przepięknie udekorują imprezowy stół, ale staną się również słodkim pocieszeniem w deszczowe, jesienne poranki lub ciemne, zimowe wieczory.
Z pewnością słyszałeś o crumpets. A może nie wiesz, co to takiego? Są to tradycyjne angielskie racuszki, które zamienią się w przepyszne śniadanie, a także smakowity podwieczorek dla twoich dzieci. Możesz dopełnić je domową marmoladą, dżemem lub nutellą i świeżymi owocami.
Do innych brytyjskich przekąsek należy shortbread. Te charakterystyczne kruche ciasteczka są często serwowane podczas popołudniowej herbaty. Występują w szeregu ciekawych kształtów, więc z pewnością zainteresują najmłodszych domowników.
Uwielbiasz krówki? Jeśli tak, z pewnością chętnie przeczytasz o fudge, czyli angielskiej odmianie tych cukierków. Można ją bardzo łatwo stworzyć w domowym zaciszu z mleka, masła, cukru i ulubionych dodatków.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Wyższa szkoła jazdy, czyli ciasto wiktorii
Małe słodkie przekąski cię nie zadowalają? Wolisz postawić na konkretne brytyjskie wypieki? W takim razie spróbuj przyrządzić ciasto wiktorii. Skąd pochodzi jego nazwa? Otóż królowa Wiktoria często umilała sobie nim popołudniową herbatkę. Jak je przygotować i poczuć się jak na angielskim dworze?
Na ciasto Wiktorii składa się biszkopt i masa. Aby przyrządzić wypiek, potrzebujesz mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła, drobnego cukru oraz jajek. Pamiętaj, że składniki w tej recepturze powinny osiągnąć temperaturę pokojową, zanim zaczniesz wyrabiać z nich ciasto.
Deser piecze się w zasadzie jak tradycyjny biszkopt. Gdy już jest gotowy, należy przeciąć go na pół i wypełnić smacznym nadzieniem. My proponujemy takie na bazie cukru pudru, masła, śmietany kremówki i świeżych truskawek lub dżemu truskawkowego. Dolny krążek możesz posmarować domowym przetworem, a wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami.
Jeżeli nie ciasto Wiktorii, to może ciasto chlebowe?
Ciasto chlebowe jest uważane za jedno z najpopularniejszych brytyjskich dań deserowych. W Wielkiej Brytanii znane jest pod nazwą bread pudding i wywodzi się z czasów, gdy z powodu niedostatku starano się wykorzystać chleb do ostatniego okruszka. Aby ten ciekawy deser wyszedł, potrzebujesz starego bochenka.
Ciasto chlebowe jest jednym z prostszych brytyjskich przekąsek i nie wymaga zbyt dużej wiedzy kulinarnej. Wystarczy rozłożyć pokrojony chleb na blaszce, a następnie posypać go ulubionymi korzennymi przyprawami, np. wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Jeśli lubisz bakalie, możesz śmiało dodać solidną porcję rodzynek.
Czego jeszcze potrzebujesz do stworzenia idealnego brytyjskiego ciasta chlebowego? Polej pokrojony bochenek mlekiem z rozbitym jajkiem. Ostatnim krokiem jest upieczenie słodkiego dania w wysokiej temperaturze.
Angielska tradycja: crumble
Brytyjska kruszonka to wyśmienite ciasto do podania z kawą i herbatą. Podwieczorek może być podany z przeróżnymi owocami. My polecamy wypróbować jego rabarbarową wersję. Do największych zalet tego deseru należy z pewnością krótki czas potrzebny do jego przygotowania.
Wystarczy wyrobić kruche ciasto i wybrać owoce, które najbardziej lubisz. Jeśli rabarbarowa wersja to nie twoje klimaty, możesz również użyć jabłek, śliwek, a nawet gruszek. W przypadku crumble nie musisz ograniczać się do jednego gatunku owoców. Połącz jabłka i śliwki i ciesz się kwaśno-słodkim smakiem ciasta.
Jakie dodatki będą najlepszym zwieńczeniem crumble? W zasadzie wszystkie, które jesz na co dzień! Migdały, wiórki kokosowe, orzechy pekan, pistacje, a także rodzynki i suszone owoce - pozwól ponieść się fantazji.
Ciasto marchewkowe to jest to!
Jaki wypiek przychodzi ci na myśl, gdy ktoś wspomina brytyjską kuchnię? Z pewnością jest to klasyczne ciasto marchewkowe. To proste danie deserowe kochają wszyscy - młodzi, starzy, duzi i mali. Ta słodka potrawa nie tylko świetnie smakuje, ale również napełnia dom marchewkowym aromatem.
Typowe składniki na ciasto to biały cukier, cukier puder, olej roślinny, orzechy, mąka, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i sól. My polecamy wzbogacić ten przepis o ananasa lub jabłko w celu podkręcenia efektu.
A co z polewą? Oczywiście jest to bardzo ważna część składowa ciasta marchewkowego. Aby wyczarować słodką glazurę, potrzebujesz kremowego serka, miękkiego masła i cukru pudru.
Zobacz: Ciasto brokułowe
A może ciasto cytrynowe?
Słynne angielskie ciasto cytrynowe to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Podawane jest w formie smacznej tarty, która uzupełniona jest o bezę - idealne rozwiązanie dla osób, którym czekolada już dawno się przejadła.
Cytrynowa tarta jest nieco trudniejsza do zrobienia, ale naprawdę warta wysiłku. To bardzo smaczny i orzeźwiający deser, który zaskoczy nawet najbardziej wymagającego krytyka kulinarnego - twoją ciocię lub babcię.
Ciasto cytrynowe zachwyca nie tylko wspaniałym wyglądem, ale również doskonałą konsystencją budyniu cytrynowego, który stworzysz z białego cukru, skrobi ziemniaczanej, soku i skórki z cytryny oraz żółtek i całych jajek. Dobrym dopełnieniem będzie sok z pomarańczy.
Nie masz czasu? Postaw na banoffee
Za co najbardziej kochasz banoffee? Bo my za to, że to deser bez pieczenia! Jak wyczarować ten szybki podwieczorek? Wystarczy zatroszczyć się o spód i krem. Od czego zacząć?
Najprościej będzie połączyć rozpuszczone masło z rozgniecionymi maślanymi ciasteczkami, które dostaniesz w każdym sklepie. Powstałą masę wystarczy przełożyć do foremki o dowolnym kształcie.
A co z kremem do banoffee? Jest on równie prosty, co podstawa ciasta. Do jego przygotowania potrzebujesz masy krówkowej, bananów, śmietany kremówki oraz gorzkiej czekolady do stworzenia dekoracji. Na sam koniec ciasto wystarczy schłodzić w lodówce - palce lizać!
Zainspiruj się deserami i przygotuj podwieczorek w iście brytyjskim stylu - z ciastem i herbatą:
Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Brytyjskie desery: Ciasto królowej Wiktorii
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Brytyjskie desery: Ciasto banoffee
Fot. RITAcreative na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Brytyjskie desery: Deser banoffee
Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Brytyjskie desery: Ciasto marchewkowe
Fot. Anna Piedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Brytyjskie desery: Crumble z jabłkami
Fot. Tota na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Brytyjskie desery: Bread pudding