Do góry

Desery Przepis na:

Deser Banoffee.

Deser Banoffee.

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 1815

Deser Banoffee to zdecydowanie mój hit wśród deserów. Jest łatwy w przygotowaniu, przepyszny i sycący.

Składniki

  • herbatniki (100 g)
  • masa krówkowa (300 g)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • banany (3 szt.)
  • kremówka 30% (400 ml.)
  • cukier puder (1 łyżka)
  • posypka czekoladowa lub kakao (wg. uznania)
  • *4 szklanki wysokie ( 350 ml. każda)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Deser Banoffee.

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrabniamy na piasek.
    Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
    Masę krówkową lekko podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, żeby miała luźniejszą konsystencję i mieszamy ją aby nie miała grudek.
    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

  2. Do wysokich szklanek lub pucharków wsypujemy 1- 2 łyżki rozdrobnionych herbatników. Na to 1 łyżkę masy krówkowej i układamy warstwę bananów. Następnie 2 łyżki bitej śmietany, znów 1-2 łyżki herbatników rozdrobnionych, masę krówkową, banany, bitą śmietaną i na koniec posypujemy posypką czekoladową lub kakao.

  3. *Uwagi:
    Zanim przełożymy bitą śmietanę do szklanek musimy się upewnić że masa krówkowa wystygła ( w przeciwnym razie bita śmietana może się rozpuścić ).
    Masę krówkową i bitą śmietaną można przekładać do szklanek za pomocą rękawa cukierniczego.
    Deser przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 17 maja Świetny deser - łatwy, pyszny i pięknie się prezentuje!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń