Spis treści:
Buraki to warzywa, które zachwycają nie tylko swoją wartością odżywczą, ale również wyjątkowym smakiem. Chętnie gotujemy z nich zupy, wyciskamy soki oraz dodajemy do surówek i sałatek. Świetnie sprawdzają się one także jako baza do przetworów w słoikach, po które można sięgnąć w jesienne i zimowe dni. Jak najlepiej przygotować buraczki na zimę? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które ułatwią ci to zadanie.
Burak – warzywo jesieni o wyjątkowych właściwościach
Jakie właściwości posiada i co kryje w sobie burak? Warzywo jesieni – bo właśnie tak zwykło się o nim mawiać – to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Można znaleźć w nim m.in. potas, mangan, kwas foliowy, magnez oraz witaminę C. Ponadto stanowi on źródło rozmaitych związków bioaktywnych, w tym flawonoidów, betaniny oraz nieorganicznych związków azotu. Na uwagę zasługuje także zawartość błonnika pokarmowego, która wynosi ok. trzech gramów na 100 g.
Buraki to warzywa, które wywierają pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. W badaniach naukowych zaobserwowano, że przyczyniają się one do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi – i to zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego. Co więcej, poprawiają one funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zmniejszając sztywność tętnic, i pomagają zwiększać wydolność sercowo-oddechową, co jest szczególnie istotne w przypadku osób aktywnych fizycznie.
Włączenie buraków do jadłospisu może przynieść pewne korzyści osobom borykającym się z anemią – w niektórych publikacjach naukowych można natknąć się na informację, że ich regularne spożywanie przyczynia się do poprawy ważnych parametrów krwi, w tym hematokrytu, hemoglobiny, żelaza, ferrytyny i czerwonych krwinek. Na uwagę zasługuje także ich działanie przeciwnowotworowe – naukowcy dowiedli, że niektóre związki zawarte w tych warzywach mogą wspomóc leczenie raka piersi i prostaty.
Buraczki na zimę – przepisy
Jesteś w trakcie robienia przetworów i planujesz uwzględnić w nich również buraki? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na buraczki na zimę, dzięki którym będziesz mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem w jesienne i zimowe dni.
Proste buraczki na zimę
Na początek warto poznać recepturę na proste buraczki na zimę. Do jej realizacji potrzebujesz jedynie buraków, cukru, octu oraz soli. Umyj buraki i ugotuj je do miękkości. Po ostudzeniu obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce. Przełóż je do naczynia, wlej ocet, dodaj cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Umieść je w słoikach i poddaj procesowi pasteryzacji.
Buraczki z papryką i cebulą
Kolejną wersją buraczków na zimę, którą dobrze jest mieć w swojej spiżarni, jest ta z papryką i cebulą. Aby przygotować przysmak w tej formie, poza wspomnianymi warzywami musisz zaopatrzyć się w ocet, olej, sól, cukier, ziele angielskie oraz liście laurowe. W pierwszej kolejności ugotuj buraki. Pokrój cebulę w półplasterki, a paprykę w cienkie paski. Zrób zalewę na bazie octu, soli, cukru, oleju, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Dodaj do niej paprykę i cebulę. Obierz buraki i zetrzyj je na tarce, a następnie dorzuć je do zalewy i wymieszaj. Przełóż je do słoików i zapasteryzuj.
Buraczki z chrzanem
Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków, postaw na buraczki z chrzanem. Pozostałe produkty, które przydadzą ci się do ich przyrządzenia, to sól, cukier oraz ocet. Ugotuj buraki, po czym obierz je ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Połącz je z tartym chrzanem, octem, cukrem oraz solą i wymieszaj. Umieść je w wyparzonych słoikach i zapasteryzuj.
Buraczki z cynamonem
Lubisz nietypowe połączenia smakowe? W takim razie przygotuj buraczki z cynamonem. W swoim przepisie uwzględnij także goździki, cukier, sól oraz ocet. Umyj i ugotuj buraki, a następnie zetrzyj je na tarce i dopraw cynamonem, solą, pieprzem oraz roztartymi w moździerzu goździkami. Przełóż je do słoika i zalej zalewą na bazie octu i cukru. Zamknij szczelnie słoiki i zapasteryzuj.
Buraczki z czosnkiem
Wśród przepisów na buraczki na zimę nie może zabraknąć również tego z czosnkiem w roli głównej. Aby go zrealizować, sięgnij po cebulę, ocet, cukier, sól, ząbki czosnku oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Na początek ugotuj buraki, a gdy wystygną, obierz je ze skóry. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki i dodaj do nich drobno starty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki i zalej je zalewą z octu, cukru, pieprzu i ziela angielskiego. Po dwóch godzinach umieść buraczki w słoikach i zapasteryzuj.
Buraczki z jabłkiem
Burak to warzywo, które świetnie komponuje się z niektórymi owocami, zwłaszcza z jabłkami. Do przyrządzenia przysmaku w tym wydaniu – poza burakami i jabłkami – przyda ci się cebula, ocet jabłkowy, olej, sól oraz cukier trzcinowy. Umyj, ugotuj i obierz buraki, po czym zetrzyj je na tarce razem z jabłkami. Podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodając do nich nieco oleju pozostałego po smażeniu cebuli. Dopraw całość solą, cukrem oraz octem jabłkowym i krótko obgotuj. Przełóż buraczki do słoików i zapasteryzuj.
Buraczki z kapustą
W lodówce zalega ci spora ilość białej kapusty? Zatem wykorzystaj jej nadmiar w swoich buraczanych przetworach. Do wyczarowania pysznej przekąski potrzebujesz także cebuli, cukru, octu, soli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz pieprzu ziarnistego. Umyj buraki i ugotuj je do miękkości. Po wystudzeniu zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Obierz cebulę i kapustę – tę pierwszą pokrój w kostkę, a drugą poszatkuj. Zagotuj zalewę z octu i przypraw. Wymieszaj buraki z cebulą i kapustą. Zalej je jeszcze ciepłą zalewą i przykryj talerzykiem. Na drugi dzień przełóż zawartość garnka do słoików i zapasteryzuj.
Buraczki w miodzie
Buraczki na zimę w miodzie to idealny wybór dla osób, które lubią słodko-wytrawne połączenia. Powstają one z takich składników jak buraki, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz sól. Umyj buraki, ugotuj je w osolonej wodzie, a po wystygnięciu obierz je ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w słoikach. Jeśli są małe, możesz zostawić je w całości. Zalej je zalewą na bazie octu, miodu oraz przypraw. Zakręć szczelnie słoiki i poddaj je procesowi pasteryzacji. Pamiętaj, aby przechowywać je w chłodnym miejscu.
Źródło: vitapedia.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »
Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »