Fot. 123RF/Picsel
Chcąc poznać historię frytek, warto zacząć od informacji na temat ich głównego składnika, którego tradycja w krajach europejskich sięga XVI wieku. Ziemniak - tradycyjny surowiec frytki początkowo nie cieszył się dużą popularnością. Dopiero w momencie klęski głodu został doceniony jako sycące, smaczne i łatwe w uprawie warzywo, które można jeść zarówno w wersji gotowanej, jak i pieczonej w ognisku. Pomysł na przygotowywanie z nich frytek narodził się nieco później, a większą popularność zyskał dopiero w 1857 roku, kiedy to w Belgii powstał pierwszy bar serwujący ten przysmak.
Francuskie czy belgijskie?
Kto jest twórcą frytek? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Spór o miano ojczyzny tego dania toczy się niezmiennie od setek lat między dwoma krajami.
Według Belgów frytki powstały podczas jednej ze srogich zim, kiedy to rybacy z powodu zamarzniętej rzeki Mouse nie mogli wykonywać połowów i w ten sposób zostali odcięci od głównego pożywienia. W konsekwencji zamiast smażenia ryb postanowili w taki sam sposób przyrządzić ziemniaki, które przed wrzuceniem do rozgrzanego tłuszczu zostały pokrojone w podłużne paski. Początkowo przysmak ten zyskał popularność w biedniejszych wsiach i małych miejscowościach. Dopiero w XIX wieku zaczęto otwierać bary i jadłodajnie serwujące frytki jako jedną z pozycji w swoim menu.
Francuzi przedstawiają historię frytek w nieco odmienny sposób. Według ich legendy ojcem tego przysmaku jest znany na amerykańskim dworze Thomasa Jeffersona kucharz - Honore Julien. To właśnie on podczas przygotowywania posiłków dla prezydenta USA wpadł na pomysł pokrojenia ziemniaków w paski i usmażenia ich na głębokim oleju.
Bez względu na to, kto jest autorem przepisu na ten niezwykły przysmak, warto docenić, iż mimo upływu lat nie traci na swojej popularności i nadal jest chętnie przygotowywany w każdym zakątku świata.
Przepis na tradycyjne frytki
Do zrobienia frytek w tradycyjny sposób są potrzebne zaledwie dwa składniki: ziemniaki oraz olej pochodzenia zwierzęcego. Najlepszą odmianą nadającą się do smażenia są ziemniaki typu B, które charakteryzują się wilgotnym miąższem i średnim poziomem twardości. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na ich rozmiar, kształt, kolor oraz fakturę. Najsmaczniejsze i najładniejsze frytki powstaną z ziemniaków o podobnym rozmiarze z gładką skórką i bez uszkodzeń.
Frytki przyrządzamy z umytych i pokrojonych ziemniaków, które następnie kroimy w słupki. Tak przygotowane wkładamy do miski z zimną wodą i pozostawiamy na około 30 minut. Następnie dokładnie je odsączamy i smażymy na głębokim oleju w dwóch etapach. Początkowo wrzucamy ziemniaki do tłuszczu nagrzanego do temperatury 140 stopni Celsjusza, gdzie blanszujemy je przez około 8 minut, po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Na tym etapie frytki powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. W drugim kroku nagrzewamy tłuszcz do temperatury 190 stopni i trzymamy je tam maksymalnie przez 1-2 minuty, aż do zbrązowienia. Po wyciągnięciu i odsączeniu nasza przekąska jest gotowa do jedzenia.
Sposób podania
Gotowe frytki możemy podawać na wiele różnych sposobów. Cudownie smakują posypane wyłącznie solą lub z dodatkiem keczupu. W Kanadzie najczęściej występują ze sporą ilością sosu pieczeniowego, posypane ciągnącym się serem. W Indiach serwuje się je z dodatkiem aromatycznych przypraw. Brytyjczycy słyną z „fish and chips" podawanymi z octem, natomiast Wietnamczycy serwują je z cukrem i roztopionym masłem.
Sposobów na przyrządzenie frytek jest wiele. Oprócz ciekawych dodatków można również poeksperymentować przy ich składzie lub sposobie wykonania. Zamiast smażenia możemy upiec je w piekarniku, dzięki czemu staną się zdecydowanie mniej kaloryczne. Chcąc zmienić ich smak, zamiast ziemniaków możemy zamiennie wykorzystać inne warzywa, tj.: marchewkę, pietruszkę, cukinię lub selera.
Jeśli zależy wam na przygotowaniu naprawdę smacznych frytek, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Frytki z parmezanem i chili
Fot. Matylda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Chilijalapeno na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Frytki z brukwi z parmezanem
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie