Spis treści:
Jeszcze pod koniec 2022 roku wielu naszych użytkowników dzieliło się opinią, że z tygodnia na tydzień drożeją ich ulubione produkty w sklepach spożywczych. Brak stałości cen, niemalejąca inflacja (w styczniu 2023 r. na poziomie 17,2 proc.) oraz kurczący się stale budżet domowy nie poprawiają nastrojów Polaków. Tymczasem okazuje się, że będziemy wydawać coraz więcej na kolejną kategorię artykułów spożywczych, jakimi są warzywa. Widać to już po wysokich cenach papryki. Sprawdzamy, dlaczego warzywa drożeją.
Sprawdź także: Wskaźnik pokazał prawdę. Na burgera musimy pracować dłużej niż 10 lat temu
Wysokie ceny papryki
Nie da się ukryć, że rok temu w Polsce było znacznie taniej. Za kilogram papryki czerwonej płaciło się wówczas ok. 10-12 złotych. Obecnie cena za tę samą porcję warzyw wynosi już od 24 do nawet 38 złotych.
Według danych GUS wynagrodzenie minimalne w Polsce otrzymuje 1,5 mln pracowników. Stanowi to ok. 13 proc. ogółu zatrudnionych. Stawka godzinowa od stycznia br. (przy umowie o pracę) wynosi ok. 17 złotych netto. Okazuje się więc, że duża część Polaków musi pracować ponad godzinę (a nawet do dwóch godzin), aby zarobić na kupno kilograma papryki.
Głośno o drożyźnie w sklepach zrobiło się też za sprawą propagatorki zdrowej kuchni - Katarzyny Bosackiej - która pokazała ostatnio, jak urywać ogonki papryk, żeby warzywa były lżejsze podczas ważenia, a przez to też tańsze. Pomysł dziennikarki podzielił Polaków - część uznała go za oszustwo, inni twierdzili, że to ich jedyny sposób na kupno drogiej papryki.
Z większym kryzysem warzywnym mierzą się jednak Brytyjczycy. W sklepach po prostu brakuje produktów, m.in. papryk, ogórków, sałat, pomidorów, owoców cytrusowych czy brokułów. Dwie największe sieciówki określiły wręcz limit zakupów przypadający na jednego klienta. Dlaczego warzywa drożeją i znikają z półek?
Dlaczego warzywa drożeją?
Wiele osób, nawet na bieżąco obserwujących rosnącą inflację, wciąż zastanawia się, dlaczego papryka drożeje? Skąd wysokie ceny warzyw? Warto zaznaczyć, że zimą te produkty spożywcze zawsze są droższe, ze względu na ich sezonowość i konieczność importu z zagranicy. To, co zaskakuje ekonomistów, to skala podwyżek.
Podaż decyduje o cenach na rynku warzyw i owoców. Jak spada podaż, to rosną ceny. A niedawno mieliśmy do czynienia z falą chłodu w Hiszpanii, Włoszech czy Maroku, czyli rejonach warzyw ciepłolubnych, gdzie uprawia się paprykę i pomidory - tłumaczy dr Paweł Kraciński ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) dla serwisu money.pl.
Podaż to ilość dobra, jaką jest w stanie zaoferować producent. Gdy papryk jest dużo, będą one tańsze lub nawet na promocji, aby wszystkie je wyprzedać. Z powodu złych warunków atmosferycznych w krajach, w których są hodowane, warzyw jest po prostu mniej, dlatego ceny rosną. Podwyżki nie są jednak zależne od rolników, a od dyskontów, które są coraz silniejszymi graczami na rynku i coraz częściej dyktują stawki.
W Polsce, w minionym roku, wielu przedsiębiorców zdecydowało zamknąć swoją działalność. W wyniku rosnących opłat za prąd czy gaz nie byli w stanie utrzymać szklarni, w których hodowali pomidory czy papryki. Ci, którzy wciąż prowadzą uprawę, narzekają na małą ilość słońca w zimie oraz wysoką temperaturę, która budzi wiele szkodników, niszczących zbiory. W związku z tym już nie tylko zimą, ale również w sezonie, czyli podczas wakacji, w Polsce możemy się spodziewać więcej importowanych warzyw. Ich cena będzie wyższa niż tych krajowych.
Co ciekawe, już wkrótce może się też okazać, że polska cebula stanie się dobrem luksusowym i będzie eksportowana za granicę. Jest jej u nas pod dostatkiem, a tego warzywa zaczyna brakować w Niemczech, Holandii czy Francji. W związku z tym maleje podaż (ilość warzyw) i rosną ceny. Ekonomiści uspokajają jednak, że producenci nie podniosą znacząco cen, jak w przypadku papryk czy pomidorów, bo wiedzą, że Polacy po prostu nie sięgną po zbyt drogą cebulę.
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych polskich ryb. Zbije ciśnienie i cholesterol, powstrzyma anemię »
Co na obiad? Sprawdzone przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane »
Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »