Fot. materiały prasowe
Chinkali, od polskich pierogów różnią się nie tylko kształtem, ale też sposobem spożywania. Do skonsumowania tego gruzińskiego przysmaku nie będą nam potrzebne sztućce. Należy chwycić za wystającą końcówkę, następnie ugryźć, wypić bulion ze środka i dopiero później rozkoszować się mięsnym nadzieniem.
Wbrew pozorom, chinkali wcale nie są skomplikowanym daniem. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się lepić polskie pierogi, bez problemu poradzisz sobie z ich gruzińskim odpowiednikiem!
Składniki
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1¼ szklanki ciepłej wody
Nadzienie:

- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula drobno pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczka chili (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka bulionu
Sposób przygotowania:
W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę z solą i wodą. Przenieś masę na blat i zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie (około 4-5 minut). Pozostaw ciasto na około 45 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, kminek, chili, kolendrę, natkę pietruszki i bulion, aż do równomiernego wymieszania. Mięso powinno wchłonąć bulion. Jeśli jest taka potrzeba - dodaj pieprz i sól do smaku.
Ciasto rozwałkuj w ten sam sposób, jak na pierogi. Następnie wykrój z ciasta okręgi o średnicy ok. 10 cm. Na środek każdego kawałka nałóż jedną dużą łyżkę nadzienia. Następnie zamknij ciasto, tworząc sakiewkę. Zakręć czubek w taki sposób jak na zdjęciu powyżej.
Pierożki wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj je przez około 8-9 minut, aż zaczną pływać. Gdy będą już gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętaj, że musisz wykonywać tę czynność delikatnie, aby nie uszkodzić pierożka. Chinkali możesz podawać z czarnym pieprzem lub wybranym przez siebie sosem. Nie zapomnij o dobrym winie! Do tego dania, idealnym dodatkiem będzie białe wytrawne wino Marani Kondoli Rkatsiteli.
Źródło: materiały prasowe