Spis treści:
Jeśli jesteś miłośnikiem apetycznego pieczywa, to po prostu musisz dowiedzieć się, jak zrobić chleb piwny i co można do niego dodać, aby podkręcić właściwości i aromat. Już po pierwszym kawałku przychodzi ochota na kolejny, bo wypiek jest przyjemnie puszysty i ziołowy. Tym bardziej że chleb piwny robi się szybko i tylko z kilku łatwo dostępnych składników.
Sprawdź także: Pij rano zamiast kawy. Senność szybko mija, woda w organizmie się nie zbiera
Jak zrobić chleb piwny?
Chleb piwny oryginalnie od lat wypieka się na południu Stanów Zjednoczonych. Najczęściej używa się do tego mąki samorosnącej (czyli tej z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej i soli), masła, czosnku, rozmarynu i piwa (mieszanki pilsnera i pale lagera). Pieczywo z zewnątrz ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku biszkoptową, gęstą konsystencję. Szukasz sprawdzonego przepisu na to, jak zrobić chleb piwny? Wykonaj poniższą recepturę krok po kroku, a na pewno będziesz się cieszyć idealną przekąską.
Chlebek piwny z rozmarynem i czosnkiem, z dodatkiem cheddara na wierzchu | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 3 szklanki samorosnącej mąki (375 g),
- 2 łyżki roztopionego masła (oraz odrobinę do wysmarowania formy),
- 360 ml piwa pilsner (w temperaturze pokojowej, może być bezalkoholowe),
- łyżeczka cukru,
- 2 obrane i przeciśnięte ząbki czosnku,
- 2 pokrojone w plasterki, szalotki,
- łyżka posiekanych, świeżych liści rozmarynu.
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i przygotuj keksówkę o wymiarach ok. 20 x 10 cm.
- Choć w sklepach da się kupić mąkę samorosnącą, możesz też przygotować ją samodzielnie w domu. Jak zrobić porcję potrzebną w tym przepisie na chleb piwny? W bardzo głębokiej misce wymieszaj po prostu dokładnie trzy szklanki mąki pszennej, cztery i pół łyżeczki proszku do pieczenia i półtorej łyżeczki soli.
- Następnie do powstałej mąki samorosnącej, dodaj dwie łyżki roztopionego masła i wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką.
- Wsyp jeszcze łyżeczkę cukru, czosnek, szalotkę i rozmaryn. Wymieszaj do połączenia składników.
- Wlej 360 ml piwa. Uważaj, masa będzie gazować, dlatego wyższe naczynie jest naprawdę potrzebne. Ponownie połącz w gęste ciasto.
- Wysmaruj keksówkę odrobiną masła i przełóż przygotowane ciasto na chlebek równomiernie do formy.
- Piecz chleb piwny przez 35 do 40 minut. Po 30 minutach sprawdź, wbijając w środek wykałaczkę i przeprowadzając test tzw. suchego patyczka. Wierzch i boki pieczywa powinny być złotobrązowe.
- Wyjmij formę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w formie na ok. 30 minut. Następnie wyjmij go z keksówki i pozostaw do ostygnięcia na kolejne 30 minut. Potem pokrój i zaserwuj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.
Co można dodać do chleba piwnego?
Jeśli nie przepadasz za piwem, pieczywo raczej nie jest dla ciebie. Pierwszym wyczuwalnym smakiem jest tu słodowość, charakterystyczna dla tego alkoholu. Dopiero przy kolejnych kęsach przychodzą ziołowe aromaty rozmarynu oraz nuty szalotki i czosnku. Co można dodać do chleba piwnego, aby podkręcić jego smak, jednocześnie go nie dominując?
Już podczas pieczenia, dla urozmaicenia, wierzch możesz posypać orzechami, cheddarem czy pestkami dyni. Jeśli lubisz ziołowy aromat, możesz też do składników dodać bazylię, oregano, kolendrę, koperek czy chili.
A co można dodać do chleba piwnego, który jest już upieczony? Oczywiście świetnie smakuje zajadany samodzielnie - jest wilgotny, więc będzie stanowić sycącą przekąskę. Warto jednak nałożyć na niego czasem odrobinę masła (również czosnkowego), tartego parmezanu, położyć jajko w koszulce lub posmarować pastą z awokado. Co ciekawe, jeśli lubisz słodko-wytrawne połączenia, wiedz, że pieczywo staje się wyśmienite, gdy polejesz je miodem. W takich wydaniach też będzie rewelacyjny.
Jak przechowywać chleb piwny?
Nie jesteś przekonany do tego, czy zjesz cały bochenek naraz? Nic straconego. Choć pieczywo piwne najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, odpowiednio zapakowane swoją świeżość zachowa do około 24 godzin. Jak przechowywać chleb piwny, żeby wydłużyć termin jego ważności?
Po pierwszym skosztowaniu po prostu zawiń pozostałą część w folię spożywczą, włóż do chlebaka czy pojemnika i trzymaj w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz poczęstować się pieczywem dopiero za kilka lub nawet kilkanaście dni, najlepiej jest go zamrozić (również w folii, najlepiej krojąc i pakując osobno kromki). W zamrażarce możesz go przechować nawet do trzech miesięcy. Potem wyjmij go i podsmaż na maśle na patelni.
Źródło: Smaker.pl, simplyrecipes.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ciągła ochota na kawę to sygnał od organizmu. Przyczyną mogą być niedobory »
Na myszy, karaluchy i rysy na parkiecie. Nietypowe zastosowanie masła orzechowego w domu »
Indyjski napój mocy. Herbata jogina zadziała lepiej niż kawa »