Fot. 123RF/Picse
Co zamiast ryby na obiad w piątek? Istnieje wiele pomysłów, które z pewnością przypadną wam do gustu. Będzie coś dla mięsożerców i wegetarian, a także osób, które lubią eksperymentować z kuchnią orientalną. Gotowi?
Co na obiad w piątek? Piątkowy obiad dla mięsożerców
Nikt nie powiedział, że piątkowy obiad musi być pozbawiony białka zwierzęcego. Jeśli nie wyobrażacie sobie posiłku bez pożywnego mięsa, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Jest łatwy do przygotowania - gdyż w piątek raczej rzadko chce nam się gotować - a także przepyszny. Co na obiad w piątek? Burgery! Przygotowanie burgerów zajmie wam mniej niż pół godziny, jeśli korzystacie z gotowych bułek. Jeśli chcecie zrobić je samodzielnie, przygotowanie ciasta i wypieczenie ciepłych bułeczek będzie trwało trochę dłużej. Przepis na bułki do hamburgerów znajdziecie na naszej stronie. Aby móc zajadać się przepysznym burgerem, w sam raz na piątkowy obiad, potrzebujecie delikatnego i soczystego mięsa, które zostanie idealnie przyrządzone. Wybierzcie mieszankę wołowiny i wieprzowiny, bądź postawcie na mielony drób - najlepiej z kurczaka, gdyż indyk będzie bardziej suchy. Doprawcie mięso solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Następnie ulepcie niewielkie kulki i rozgniećcie je tak, by tworzyły one kształt kotleta. Smażcie je z obu stron tylko raz, by cały sok został wewnątrz mięsa. Teraz czas na przygotowanie dodatków. Prawdziwy burger powinien mieć nie tylko pyszne mięso, ale także warzywa. Przygotujcie świeżego pomidora, czerwoną cebulę, ogórka kiszonego i oczywiście sałatę. Aby nie było zbyt nudno, z czerwonej cebuli możecie zrobić confit. Smażcie ją na oliwie przez dziesięć minut, aż zmięknie. Dodajcie sól, cukier i odrobinę tymianku. Będzie pyszny! Confit połóżcie na dolnej części bułki, na nim zaś umieśćcie kotlet, następnie kawałek sera, sałatę, plasterek pomidora i ogórka. Dodajcie także jakiś sos, jeśli macie na niego ochotę. Obiad piątkowy jak się patrzy!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Piątkowy obiad bez mięsa dla wegetarian
Jeśli wolicie zjeść piątkowy obiad bez mięsa, ten przepis powinien wam się spodobać. Jest prosty do wykonania, dlatego nie musicie być doświadczonymi kucharzami, by zajadać go z przyjemnością. Czego będziecie potrzebować? Paczki umytego szpinaku (200 gramów), ząbka czosnku, pojemniczka słodkiej śmietany (200 mililitrów), czarnych oliwek, suszonych pomidorów i sera typu feta oraz makaronu tagiatelle. Ząbek czosnku posiekajcie drobno i usmażcie na oliwie. Dodajcie szpinak i poczekajcie, aż zmięknie. Do niego dodajcie pół kostki sera feta - możecie pokroić go w kostkę, jednak nie jest to konieczne. Ser szybko się rozpuści. Następnie na patelni powinny wylądować pokrojone oliwki i suszone pomidory. Dodajcie ilość, która będzie wam odpowiadać. Jeśli wolicie słony sos, wybierzcie więcej pomidorów. Jeśli chcecie, by był on delikatniejszy, postawcie na przewagę oliwek. Smażcie składniki przez pięć minut. Teraz czas na śmietanę - zahartujcie ją odrobiną sosu, by się nie zważyła i dodajcie ją na patelnię. Po mniej więcej pięciu minutach sos powinien zgęstnieć. Dodajcie do niego szczyptę tymianku, ziół prowansalskich i pieprzu. Sól nie jest konieczna, gdyż feta i pomidorki już zapewniły wam słony smak. Makaron ugotujcie w solonej wodzie. Gdy będzie gotowy, przesypcie go na patelnię i wymieszajcie razem z sosem. To tyle - piątkowy obiad bez mięsa jest już gotowy.
Zobacz: 12 pomysłów na obiad bez mięsa
Pomysł na piątkowy obiad w wersji tajskiej
Pomysł na piątkowy obiad wcale nie musi wiać nudą. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, z pewnością ten przepis wam się spodoba. Czego będziecie potrzebować? Trzech marchewek, małego brokułu, kapusty pekińskiej, piersi z kurczaka lub tofu, ryżu, słodkiego sosu chili, sosu sojowego i sosu rybnego. Zacznijcie od przygotowania warzyw. Brokuł podzielcie na różyczki, a te z kolei pokrójcie tak, by kawałki nie były zbyt duże. Możecie ugotować go w wodzie lub przygotować na parze. Marchewki obierzcie i pokrójcie w drobne słupki. Następnie wlejcie oliwę do garnka i smażcie marchewkę przez kilka minut. Dodajcie pokrojoną drobno kapustę pekińską - 1/3 wystarczy. Dodajcie kawałki brokułu i przysmażajcie jeszcze chwilę. W tym czasie na patelni usmażcie także pokrojonego w kostkę kurczaka lub tofu. Powinien być lekko zarumieniony i soczysty. Tofu możecie usmażyć na głębokim oleju, by było chrupiące. Macie gotową już większą część składników. Teraz przyszedł czas na sos. 100 mililitrów słodkiego sosu chili zmieszajcie z sosem sojowym (około 50 mililitrów) i kilkoma kroplami sosu rybnego. Dodajcie go tyle, by wam smakowało. Wystarczy niewielka ilość, gdyż jest on bardzo esencjonalny. Tak przygotowany sos powinien łączyć smak słodki, kwaśny, ostry oraz umami. Do garnka, w którym smażyliście warzywa, wlejcie przygotowany sos - gotujcie chwilę, cały czas mieszając. Marchewka i brokuł powinny być al dente. Dodajcie kurczaka lub tofu i mieszajcie chwilę, by nasiąknęły one sosem. Teraz musicie tylko przygotować ryż i zmieszać go z sosem lub też nałożyć go bezpośrednio na ryż na talerzu. To danie koniecznie zajadajcie z kimchi - dzięki temu będzie jeszcze bardziej esencjonalne.
Zobacz: przepis na makaron ryżowy z fasolką szparagową
Co w piątek na obiad zamiast ryby? Stawiamy na kotlety!
Niektórzy mają już po dziurki w nosie piątkowej ryby, jednak nadal nie chcą jeść w tym dniu mięsa. Co można zjeść w piątek na obiad zamiast ryby, by nadal smakowało to pysznie i tradycyjnie? My stawiamy na kotlety! Oczywiście nie te mięsne! Przygotujecie je z ciecierzycy, która również jest bogata w białko. Z pewnością wam zasmakują - podawajcie je z ziemniaczkami (najlepiej młodymi) i oczywiście surówką lub mizerią. Jak zrobić te pyszne kotlety? Potrzebujecie do tego słoiczka ciecierzycy (możecie także ugotować ją samodzielnie, jednak pamiętajcie, że cieciorka musi moczyć się przez noc), natki pietruszki, małej cebuli, jajka, bułki tartej i mąki. Jeśli chcecie jak najbardziej ułatwić sobie pracę, skorzystajcie z robota kuchennego. Rozdrobnijcie cebulę i natkę pietruszki, a następnie wrzućcie wszystko do blendera i dodajcie ciecierzycę. Masa powinna być zmiksowana niedokładnie, by kawałki warzyw były widoczne. Dzięki temu kotlety będą miały ciekawszą fakturę. Do masy dodajcie przyprawy - sól i pieprz, a także wędzoną paprykę - i jajko. Następnie wymieszajcie wszystko i dodajcie łyżkę mąki. Jeśli masa nadal nie będzie elastyczna, dodajcie więcej mąki. Pamiętajcie jednak, by nie była twarda. Następnie przygotujcie talerzyk z bułką tartą. Na patelnię wlejcie odrobinę oleju. Uformujcie kotleciki z łyżki i obtoczcie je w bułce tartej. Smażcie z obu stron na złoto. Kotlety po przekrojeniu powinny być zbite. Z pewnością będzie to miła odmiana po nudnej, cotygodniowej rybie.
Obiad w piątek może być i pyszny, i łatwy do zrobienia. Wystarczy dobry przepis. Mamy nadzieję, że podpowiedzieliśmy już kilka pomysłów na następne piątkowe dania. Poniżej kilka kolejnych inspiracji:
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. StysiaZgarami na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Smacznie_na_talerzu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Krem z brokułów z prażonym słonecznikiem
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie