Dania jednogarnkowe

Ta sałatka to prawdziwa królowa polskich świąt i imprez rodzinnych. Jest prosta w przygotowaniu, zawiera łatwodostępne produkty, a jednocześnie nieodmiennie zachwyca smakiem. Mowa tu oczywiście o sałatce jarzynowej. Warto jednak pamiętać, że jeden popularny składnik może spowodować, że szybciej zacznie się psuć. Podpowiemy ci, co dodawać do sałatki jarzynowej – cebulę czy pora.

Najlepsze dodatki do sałatki jarzynowej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pomimo tego, że przygotowanie sałatki jarzynowej wydaje się być banalnie proste, źle dobrane składniki mogą łatwo ją zepsuć. Mączyste ziemniaki, rozgotowane jarzyny, czy zbyt duża ilość soli może zrujnować smak uwielbianej potrawy. Poradą, z którą można spotkać się w niejednym przepisie, jest unikanie dodawania do niej cebuli, w szczególności kiedy na święta przygotowujemy sałatkę na kilka dni. 

Sprawdź także: Sałatka jarzynowa bez niego nie może się obejść. Ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii

Co dodawać do sałatki jarzynowej – cebulę czy pora?

Surowa cebula, chociaż bardzo zdrowa, ma niezwykle mocny smak i zapach, dlatego dodana do sałatki jarzynowej będzie dominować w daniu. Zabije smak pozostałych składników, takich jak: ugotowana marchewka, pietruszka, ziemniaki, groszek, czy jajka. Alternatywą dla cebuli w sałatce jarzynowej może być por. Ma on nieco łagodniejszy smak, jednak on również podczas dłuższego przechowywania może powodować fermentację. 

Jeżeli nie wyobrażasz sobie sałatki jarzynowej bez cebuli, nie rób jej na zapas. Przygotuj ją tuż przed przybyciem gości, zakryj szczelnie folią spożywczą i od razu schowaj do lodów, najlepiej zjeść ją jeszcze tego samego dnia. Przydatnym trikiem może być również sparzenie pora lub cebuli, zmniejszy to jego intensywność. 

Warto pamiętać, że nie tylko cebula i por może powodować psucie się sałatki. W większości przepisów na to danie znajdziemy gotowane jajka, one również nie powinny zbyt długo leżakować w lodówce. Postaraj się więc zrobić taką ilość sałatki jarzynowej, aby zjeść ją najpóźniej na drugi dzień. Pamiętaj również, aby dokładnie zabezpieczyć ją przed włożeniem do lodówki, aby zapachy cebuli, pora i jajek nie zdominowały jej wnętrza.  

Przepis na sałatkę jarzynową 

Jeśli chcesz przygotować sałatkę jarzynową, będziesz potrzebować: czterech średnich ziemniaków, dwóch marchewek, dużej pietruszki, połowy dużego selera, kawałek pora, czterech jaj, trzech ogórków kiszonych, jednego jabłka, szklankę groszku, pięciu łyżek majonezu, soli i pieprzu do smaku, natki pietruszki do dekoracji. 

Ugotuj jajka na twardo. Warzywa, umyj, obierz i ugotuj, poczekaj, aż wystygną i pokrój je kostkę. Pora potnij w drobne paseczki, a następnie sparz wrzątkiem. Groszek odcedź z zalewy, jabłko obierz i pokrój w kostkę. Pokrój również jajka i ogórki kiszone. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dołóż majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wszystko wymieszaj, Udekoruj sałatkę posiekaną natką pietruszki.

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 688

30 min
12
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 46

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8