Dania jednogarnkowe

Sałatka jarzynowa bez niego nie może się obejść. Ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii

Składniki sałatki jarzynowej tworzą pyszną całość, w której rozkochali się Polacy. Jednym z elementów, bez których ta przekąska nie byłaby tak idealna, jest seler. Jaki jest zdrowszy - surowy czy gotowany? I ile selera dodajemy do sałatki jarzynowej, żeby wyszła obłędnie dobra?

Ile selera dajemy do sałatki jarzynowej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każdy wie, że „na oko” mogą podczas gotowania porcjować składniki tylko doświadczeni kucharze. Tymczasem ci początkujący powinni skupić się na przepisach i proporcjach. Czy wiesz, ile selera dajemy do sałatki jarzynowej, żeby wyszła pysznie? Czy dodaje się surowy, czy ten gotowany? Poznaj właściwości warzywa i tajniki tworzenia idealnej sałatki.

Sprawdź także: Najlepsze ziemniaki do świątecznej sałatki jarzynowej. Źle dobrane potrafią zepsuć jej smak

Jakie właściwości ma seler?

Seler korzeniowy to warzywo, które chętnie wykorzystuje się w diecie odchudzającej, bo ma niewiele cholesterolu i niezdrowych tłuszczów oraz przyspiesza przemianę materii. Mało kto wie jednak, że uznawane jest także za świetny afrodyzjak, bo zwiększa potencję. To bogate źródło wapnia, fosforu i potasu. Dostarcza organizmowi witamin A, C, K, tych z grupy B oraz błonnika pokarmowego

Jakie właściwości ma seler? Ze względu na dużą zawartość witaminy C odpowiada za wzmocnienie układu odpornościowego i przeciwdziałanie rozwojowi infekcji. Warzywo działa także korzystnie na układ trawienny - błonnik zapobiega uciążliwym zaparciom i dba o właściwą perystaltykę jelit. Potas wpływa na zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i uelastyczniając naczynia krwionośne.

Witaminy i minerały wykazują właściwości kojące układ nerwowy. Seler korzeniowy pomaga w odpowiedniej pracy nerek i wątroby (działa moczopędnie i detoksykuje organizm), a także obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i łagodzi stany zapalne.

Jaki seler jest zdrowszy - surowy czy gotowany?

Jeśli przyrządzałeś dotychczas sałatkę jarzynową, wiesz, że dodaje się do niej selera wcześniej ugotowanego. Wiele osób zastanawia się jednak, jaki seler jest zdrowszy - surowy czy gotowany? Podobnie jak w przypadku innych warzyw, najwięcej wartości odżywczych znajduje się w świeżym selerze. Korzeń selera na surowo, choć dostarcza witaminy i minerały w największej dawce, to również nie ma smaku.

Z tego powodu warzywo często gotuje się na małym ogniu we wrzątku, żeby uwydatnić jego aromat. Niestety jest to też związane z utratą części składników mineralnych. Zdecydowanie mniej wartości odżywczych traci się, gotując selera na parze.

Ile selera dajemy do sałatki jarzynowej?

Nie wszyscy dodają selera do sałatki jarzynowej, choć zdecydowanie warto uwzględnić ten składnik. Po ugotowaniu nabiera pysznego smaku, który wzbogaca danie. Co więcej, w przekąsce przemycisz więcej wartości odżywczych. Jeśli planujesz zaserwować tę przystawkę na uroczystości rodzinnej lub podczas świąt, wypróbuj nowy przepis. 

Pewnie zastanawiasz się, ile selera dajemy do sałatki jarzynowej? Wcale nie tak dużo, bo ok. połowę korzenia lub jedną małą sztukę. Selera wystarczy obrać, gotować wraz z pozostałymi warzywami do miękkości (ok. 10-20 minut lub osobno na parze), a następnie pokroić w niewielką kostkę i połączyć z marchewką, pietruszką, ogórkami kiszonymi, ziemniakami i pozostałymi składnikami.

Sałatka jarzynowa z selerem

 Sałatka jarzynowa z selerem Zobacz przepis

Sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, wapteka.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »

Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Czekoladowe ciasto bananowe

Czekoladowe ciasto bananowe jest łatwe w przygotowaniu, mocno czekoladowe i w...

Odsłon: 3794

30 min
8
Ciasta Placek czekoladowo-karmelowy

Placek czekoladowo-karmelowy to połączenie najlepszych smaków i różnorodnych...

Odsłon: 39923

30 min
29
60 min
4
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

0
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0
Informacje Pomysły na szybki i pożywny obiad. Niedrogo, zdrowo i smacznie

Szukasz pomysłów na szybki i pożywny obiad? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do kurczaka, ziemniaków i surówki. Równie dobrze możesz...

3