Fot. 123RF/Picsel
Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Badania wykazały, że u osób jedzących codziennie pół filiżanki ugotowanych warzyw strączkowych, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.
Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. W ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji, a zrzucenie zbędnych kilogramów stanie się łatwiejsze. Błonnik zawarty w ciecierzycy pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na podjadanie między posiłkami spada aż o 1/3. Bardzo cenną informacją może być również fakt, iż ciecierzyca jest warzywem, które poleca się osobom cierpiącym na cukrzycę. Ma ona niski indeks glikemiczny, a badania wskazują, iż włączenie tego warzywa do diety może spowolnić rozwój choroby oraz wspomóc jej profilaktykę.
Jednak chcąc włączyć ciecierzycę do diety, wiele osób stawia sobie podobne pytanie: jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? W rozwiązaniu tego dylematu pomogą nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami bardzo ciekawymi przepisami. Oto niektóre z nich.
Fot. KatesKitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Arabska sałatka z cieciorki
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Indyjskie curry z ciecierzycą
Fot. Reasonable_Vegan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Sałatka z ciecierzycą, warzywami i fetą
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
8. Papryki faszerowane ciecierzycą
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.