Co można zrobić ze świątecznymi resztkami?

Znacie to uczucie, kiedy przed świętami spędzacie wiele godzin w kuchni, żeby przygotować całą gamę wspaniałych potraw, których, jak się później okazuje, nie jesteście w stanie przejeść? Mamy na to radę! Poznajcie sprawdzone przepisy na dania z wykorzystaniem świątecznych resztek.

Fot. 123RF/Picsel

Ostatnie dni przed wigilią upływają nam na zakupach oraz wielogodzinnych pobytach w kuchni. Na świątecznym stole nie może bowiem niczego zabraknąć. Często niestety bywa tak, że przygotujemy zbyt wiele potraw, których nie zdołamy przejeść. Skutkiem tego na półkach w lodówce zalegają nam pierogi z uszkami, barszcz, kapusta z grzybami czy ciasta. Co zrobić w takiej sytuacji?

Z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy naszych użytkowników, które podpowiedzą, jak nadać potrawom świątecznym drugie życie.

Resztki ciast zamień na pyszne bajaderki

Przetrzymywane przez dłuższy czas ciasta wysychają, ale to nie powód, żeby zaraz się ich pozbyć. Bajaderki to wspaniały deser, który powstał po to, aby zapobiec wyrzucaniu naszych świątecznych słodkości. Wystarczy dodać kilka składników i otrzymamy małe słodkie przekąski. Możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych lub polać roztopioną czekoladą. W obu wersjach są niesamowicie smaczne.

Bajaderki piernikowe

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Mini bajaderki

Fot. Sereberko80na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Reklama

 

Zamiast do barszczu, dodaj je do sylwestrowej sałatki

Zostało wam sporo uszek, ale nie macie ochoty jeść ich razem z barszczem? Możecie je zamrozić i zjeść za 2-3 tygodnie lub dodać je do sałatki, która posłuży wam w roli sylwestrowej przekąski. Skorzystajcie z domowych przetworów lub warzyw dostępnych w lodówce, dodajcie kilka jajek. Na koniec doprawcie majonezem lub jogurtem greckim i gotowe. Sałatka przygotowana według jednego z tych przepisów z pewnością zachwyci waszych gości.

Sałatka z uszkami

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Sałatka z uszkami z mięsem

Fot. Pompolina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kutia w wersji farszu do pierogów

Nie wiecie co zrobić z resztkami kutii? Dobrym pomysłem jest wykorzystanie jej w roli farszu do pierogów, które są niesamowicie smaczne i szybkie do zrobienia. W końcu nadzienie już czeka, dlatego wystarczy, że przygotujecie ciasto i możecie zabrać się za lepienie. Po ugotowaniu najlepiej serwować je z dodatkiem kwaśnej śmietany. Na taki przysmak skuszą się nawet największe niejadki.

Wigilijne pierogi z kutią

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Pierogi z makiem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Drugie życie dla śledzi

Potrawy z wykorzystaniem śledzi pasują niemalże do każdej okazji. Sprawdzają się jako dodatek do smacznej sałatki lub past i smarowideł na kanapki. Przyrządzenie specjałów z tym składnikiem nie powinno wam zająć więcej niż 30 minut. Są bardzo zdrowe i smaczne dlatego nie watro się ich pozbywać.

A'la paprykarz ze śledzi

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Sałatka śledziowa

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kapusta z grzybami w cieście

Jeśli w lodówce zalega wam jeszcze kapusta z grzybami, którą serwowaliście na wigilijnym stole, wykorzystajcie ją do pasztecików na cieście francuskim lub do puszystych bułeczek drożdżowych. Przygotowane samodzielnie w domu z pewnością będą niesamowicie smaczne. Mogą posłużyć w roli śniadania lub sylwestrowej przekąski.

Paszteciki z pieczarkami i kapustą

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Bułeczki z kapustą i pieczarkami

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Ryba w nowym wydaniu

Ten składnik możesz powtórnie wykorzystać do przygotowania rybnych kotletów lub pysznej zapiekanki. Wędzona ryba podobnie jak śledzie, świetnie sprawdzi się w paście do pieczywa. Podczas przygotowania tego typu dań możecie wykorzystać dowolny rodzaj ryby. Dodatek warzyw i przypraw sprawi, że dania te nabiorą charakteru i niepowtarzalnego smaku.

Kotlety rybne

Fot. Palooka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Zapiekanka rybna

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 91

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4735

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0