Fot. 123RF/Picsel
Ostatnie dni przed wigilią upływają nam na zakupach oraz wielogodzinnych pobytach w kuchni. Na świątecznym stole nie może bowiem niczego zabraknąć. Często niestety bywa tak, że przygotujemy zbyt wiele potraw, których nie zdołamy przejeść. Skutkiem tego na półkach w lodówce zalegają nam pierogi z uszkami, barszcz, kapusta z grzybami czy ciasta. Co zrobić w takiej sytuacji?
Z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy naszych użytkowników, które podpowiedzą, jak nadać potrawom świątecznym drugie życie.
Resztki ciast zamień na pyszne bajaderki
Przetrzymywane przez dłuższy czas ciasta wysychają, ale to nie powód, żeby zaraz się ich pozbyć. Bajaderki to wspaniały deser, który powstał po to, aby zapobiec wyrzucaniu naszych świątecznych słodkości. Wystarczy dodać kilka składników i otrzymamy małe słodkie przekąski. Możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych lub polać roztopioną czekoladą. W obu wersjach są niesamowicie smaczne.
Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Sereberko80na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Zamiast do barszczu, dodaj je do sylwestrowej sałatki
Zostało wam sporo uszek, ale nie macie ochoty jeść ich razem z barszczem? Możecie je zamrozić i zjeść za 2-3 tygodnie lub dodać je do sałatki, która posłuży wam w roli sylwestrowej przekąski. Skorzystajcie z domowych przetworów lub warzyw dostępnych w lodówce, dodajcie kilka jajek. Na koniec doprawcie majonezem lub jogurtem greckim i gotowe. Sałatka przygotowana według jednego z tych przepisów z pewnością zachwyci waszych gości.
Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Pompolina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kutia w wersji farszu do pierogów
Nie wiecie co zrobić z resztkami kutii? Dobrym pomysłem jest wykorzystanie jej w roli farszu do pierogów, które są niesamowicie smaczne i szybkie do zrobienia. W końcu nadzienie już czeka, dlatego wystarczy, że przygotujecie ciasto i możecie zabrać się za lepienie. Po ugotowaniu najlepiej serwować je z dodatkiem kwaśnej śmietany. Na taki przysmak skuszą się nawet największe niejadki.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Drugie życie dla śledzi
Potrawy z wykorzystaniem śledzi pasują niemalże do każdej okazji. Sprawdzają się jako dodatek do smacznej sałatki lub past i smarowideł na kanapki. Przyrządzenie specjałów z tym składnikiem nie powinno wam zająć więcej niż 30 minut. Są bardzo zdrowe i smaczne dlatego nie watro się ich pozbywać.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kapusta z grzybami w cieście
Jeśli w lodówce zalega wam jeszcze kapusta z grzybami, którą serwowaliście na wigilijnym stole, wykorzystajcie ją do pasztecików na cieście francuskim lub do puszystych bułeczek drożdżowych. Przygotowane samodzielnie w domu z pewnością będą niesamowicie smaczne. Mogą posłużyć w roli śniadania lub sylwestrowej przekąski.
Paszteciki z pieczarkami i kapustą
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Bułeczki z kapustą i pieczarkami
Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ryba w nowym wydaniu
Ten składnik możesz powtórnie wykorzystać do przygotowania rybnych kotletów lub pysznej zapiekanki. Wędzona ryba podobnie jak śledzie, świetnie sprawdzi się w paście do pieczywa. Podczas przygotowania tego typu dań możecie wykorzystać dowolny rodzaj ryby. Dodatek warzyw i przypraw sprawi, że dania te nabiorą charakteru i niepowtarzalnego smaku.
Fot. Palooka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.
-----------------------------------------------------
Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!
ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.
Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!