Dania jednogarnkowe

Co przygotować z ciasta francuskiego?

Myśląc o cieście francuskim, pierwsze co nam przychodzi do głowy to croissant. Znany na cały świat, lekki, puszysty rogalik, który we Francji najczęściej serwowany jest na śniadanie. Przy odrobinie wyobraźni, możemy z tego ciasta przygotować wiele innych, zaskakujących dań, gdyż doskonale łączy się z każdym dodatkiem.

Fot. 123RF/Picsel

Przypuszcza się, że ciasto francuskie znane było we Francji już w starożytności, jednak pierwsze publikacje na temat tego wyrobu pojawiły się w książce kucharskiej pochodzącej z XVII wieku. Do końca nie wiadomo, kto jest autorem przepisu, stąd duża liczba legend na temat jego pochodzenia. Niektórzy twierdzą, że recepturę na ciasto wymyślił francuski malarz i kucharz Claude Gelee, który przygotował wyrób bogaty w masło ze względu na stan zdrowia swojego ojca - z choroby miała go wydostać dieta bogata w tłuszcz i chleb. Na Kaszubach zaś krążą opowieści o tym, że tzw. listkowe ciasto zostało rozpowszechnione na cały świat, dzięki wizycie Francuzów w Gdańsku w 1807 roku.

W czym tkwi sekret?

Składniki na ciasto francuskie są bardzo proste. Do jego przygotowania wystarczy masło i ciasto, które powstaje na bazie mąki, jajek i soli. Sztuka tkwi w odpowiednim rozwałkowaniu i złożeniu wszystkich warstw ze sobą. Według amerykańskiej szefowej kuchni, Juli Child, 173 warstwy ciasta to absolutne minimum. Zasada jest prosta, im więcej, tym lepiej! Dzięki temu wypieki będą bardziej puszyste, kruche, a zarazem elastyczne.

Dobre ciasto francuskie poznacie po tym, że podczas odrywania kawałka, usłyszycie specyficzny odgłos „chrupnięcia" oraz po dużej ilości okruszków, jakie będą się sypać podczas jedzenia.

Domowe czy kupne?

Ciasto francuskie nie jest trudne w przygotowaniu, jednak ze względu na konieczność chłodzenia każdej z warstw, wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Dobrym rozwiązaniem więc jest użycie gotowego, które znajdziecie właściwie w każdym sklepie. Zanim jednak kupicie ciasto, koniecznie przeczytajcie jego skład. Zdarza się bowiem, że zamiast podstawowych składników, znaleźć w nich można w miejsce masła: margarynę, tłuszcz palmowy, a nawet smalec wieprzowy! Ponadto zdarza się, że do ciasta dodawana jest glukoza i cukier.

Reklama

Niezliczona ilość pomysłów!

Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się przygotować ciasto samodzielnie, czy kupicie już gotowe, możecie z niego przygotować fantastyczne potrawy. Począwszy od przystawek, poprzez dania główne, aż po przepyszne desery - ograniczeniem jest jedynie wasza fantazja. Aby się zainspirować, zobacz, jakie dania z ciasta francuskiego polecają użytkownicy Smakera.

 

1. Zawijane ciasto francuskie

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto francuskie z boczkiem

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasto francuskie z jabłkami

Fot. kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pierożki z ciasta francuskiego

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Szpinakowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Fot. basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto francuskie z przepysznym farszem

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Francuskie słońce

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Francuskie słońce

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
30 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9