Najlepsze przepisy na dania z dyni

Co tak naprawdę jemy?

15 lipca tego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli niektórych produktów, które kupujemy w sklepach. Jemy coraz gorzej czy coraz lepiej?

Kontrolę przeszło ponad tysiąc próbek produktów. Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wśród przebadanych produktów były ryby, produkty mięsne, przetwory warzywne, oliwa z oliwek i jajka. Kontrolerzy wzięli pod uwagę:

- cechy organoleptyczne (np. wygląd, smak, zapach, barwę i konsystencję produktów),
- parametry fizykochemiczne (np. zawartość deklarowanych i niedeklarowanych składników w badanych produktach, ilość wody, glazury czy tłuszczu),
- prawidłowe oznakowanie produktów.

Skontrolowano produkty 356 producentów. Nałożono kary pieniężne o łącznej wartości 97 tys. zł oraz mandaty karne w wysokości 7 tys. zł. Po kontroli wydano 8 decyzji o zniszczeniu produktów, które okazały się przeterminowane.


Produkty mięsne

Mięsne przetwory, które skontrolowano, to:

- pasztety,
- kiełbasy.

Kontrolerzy wzięli pod uwagę szczególnie kiełbasy białe.


Produkty mięsne >> wygląd, smak, zapach, kolor

Wśród próbek wykryto m.in. obecność "niejadalnych cząstek chrzęstnych i kostnych oraz szczeciny". Obecnie jest o 0,3 punktu procentowego* gorzej niż w 2013.


Jadasz kebab? Zobacz wyniki kontroli barów fast food!

kebab


Produkty mięsne >> prawdziwy skład

Zakwestionowanych partii przetworów mięsnych jest proporcjonalnie więcej w porównaniu z zeszłym rokiem - aż o 10,3 punktu procentowego. Tutaj producenci dodawali niedeklarowane na opakowaniach substancje, m.in. kości, azotany i azotyny (mogą z nich powstać pod wpływem wysokiej temperatury szkodliwe nitrozaminy), fosforany, karagen, konserwanty oraz inne "surowce pochodzenia zwierzęcego". W części przetworów mięsnych było też więcej wody, niż zadeklarowano, co zwiększało objętość produktu. A aby więcej wody "utrzymało się" we wnętrzu produktu, musiało być dodane także więcej substancji zatrzymujących w mięsie wodę (np. sól).


Czy wiesz, że mięso skleja się specjalnym klejem? Kliknij!

mięso


Produkty mięsne >> etykietki

Procent źle oznaczonych produktów mięsnych jest nieco niższy niż w poprzednim roku - o 1,5 punktu procentowego. Ale na opakowaniach brakowało składników, wykorzystywanych do produkcji, takich jak mięso oddzielone mechanicznie (MOM, o którym pisaliśmy już tutaj), aromaty, wzmacniacze smaku, substancje zagęszczające, woda i skrobia (czyli po prostu wypełniacze).

Na etykietkach składniki powinny być uszeregowane od największych ilości w produkcie do najmniejszych. Nie zawsze producenci stosowali się do tego wymogu.

Dopiski na etykietach typu "Domowy" czy "Smak tradycji" w wielu przypadkach nie miały żadnego pokrycia w rzeczywistości. Do produkcji tych produktów wykorzystywano gotowe półprodukty, stosowano nowe technologie, nie tradycyjne.


Ryby

Wśród produktów rybnych kontrolerzy wzięli pod lupę:

- mrożone ryby,
- marynaty rybne,
- konserwy rybne.


Ryby >> wygląd, smak, zapach, kolor, konsystencja

Jeśli chodzi o cechy organoleptyczne, to ilość zakwestionowanych partii wzrosła w porównaniu z 2013 o 1,1 punktu procentowego. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia co do koloru oferowanych produktów. W niektórych rybach zdarzały się ości, mimo że nie powinno ich tam być.


Ryby >> prawdziwy skład

Odsetek próbek, w których wykryto nieprawidłowości nieznacznie wzrósł - o 0,8 punktu procentowego. W przypadku ryb okazywało się, że w wielu produktach zawartość glazury była większa niż deklarowana - co oznacza, że sprzedawano mniej ryb za wyższą cenę.


Ryby >> etykietki

Procent źle oznakowanych ryb zmniejszył się w porównaniu z 2013 o 9,4 punktu procentowego.


10 faktów o rybach. Kliknij!

ryba


dodaj przepis
Lubisz gotować, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!



Oliwa z oliwek


Oliwa z oliwek >> wygląd, smak, zapach, kolor, konsystencja

Nie badano cech organoleptycznych oliwy z oliwek.


Oliwa z oliwek >> prawdziwy skład

Cechy fizykochemiczne próbek oliwy z oliwek w tym roku nie wzbudziły zastrzeżeń, tak jak i w 2013.


Oliwa z oliwek >> etykietki

Problemy z prawidłowym oznakowaniem oliwy z oliwek są coraz częstsze, odsetek błędnie oznaczanych butelek zwiększył się o 23,2 punktu procentowego. Kontrolerzy podali przykłady:

- Było: Oliwa z oliwek extra vergine
- Powinno być: Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia

Według rozporządzenia Komisji UE z 16 grudnia 2013 "oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia" to obowiązkowa nazwa najwyższej jakości oliwy. Jest ona pozyskiwana z oliwek bez jakichkolwiek dodatkowych substancji chemicznych i wytłaczana mechanicznie szybko po zerwaniu, nierafinowana. Kwasowość takiej oliwy nie powinna przekraczać 0,8 proc. (generalnie im niższa tym lepsza, ale zależy to też od innych właściwości oliwy).


Jajka


Jajka >> wygląd, smak, zapach, kolor

Skontrolowane jajka miewały zdeformowane i brudne skorupki. Ale i tak jest nieco lepiej. Odsetek zakwestionowanych próbek spadł o 1,1 punktu procentowego w porównaniu z zeszłym rokiem.


Jajka >> prawdziwy skład

Nie kontrolowano parametrów fizykochemicznych jajek.


Jajka >> etykietki

W przypadku jajek odsetek nieprawidłowości jest niższy o 3,2 punkty procentowe. W ich przypadku zdarzały się np. nieczytelne kody producenta, brak daty zniesienia jaj czy nieprawidłowe dane dotyczące ich kwasy wagowej.


10 faktów o jajkach. Kliknij!

jajka


Przetwory warzywne

Wśród przetworów warzywnych przebadano:

- konserwy warzywne,
- marynaty warzywne,
- kiszonki,
- gotowe sałatki,
- ćwikłę,
- chrzan.


Przetwory warzywne >> wygląd, smak, zapach, kolor

Odsetek produktów co do których kontrolerzy mieli zastrzeżenia nieznacznie wzrósł (o 0,2 punktu procentowego) w porównaniu z zeszłym rokiem. Wśród próbek znalazły się takie zawierające warzywa z widocznymi wadami.


Przetwory warzywne >> prawdziwy skład

Coraz mniej jest nieprawidłowości dotyczących niedeklarowanych substancji lub ich ilości w przetworach warzywnych - odnotowano niewielki spadek o 0,4 punktu procentowego. Wykryto np. że niektóre partie po odcieknięciu ważyły mniej, niż podano na opakowaniu, w innych przetworach było więcej soli niż zadeklarowano na opakowaniu (jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na nadciśnienie - w tym artykule znajdziesz więcej informacji o właściwościach soli).


Przetwory warzywne >> etykietki

Tak jak w przypadku produktów mięsnych, producenci nadużywali słów sugerujących produkcję w oparciu o tradycyjne metody, podczas gdy stosowano nowe technologie i gotowe półprodukty.


Co z tego wynika?

Niektóre z zastrzeżeń wynikały z niedokładności producentów (kiedy ilość poszczególnych deklarowanych substancji nie zgadzały się dokładnie). Nie zapominajmy jednak, że np. nastrzykiwanie większą ilością wody i substancji zatrzymujących wodę (mięso) lub dodawanie większej ilości glazury (ryby) - skutkowało tym, że klient płacił za więcej produktu niż faktycznie kupił.


Wolisz zrobić kiszonki w domu? Kliknij!

kiszonki


Inne błędy były najprawdopodobniej próbami oszukania klienta - dodawanie niedeklarowanych składników, konserwantów, azotanów czy azotynów jest wprowadzaniem w błąd. Kupujemy produkt inny niż zadeklarowany, a nawet - potencjalnie - bardziej szkodliwy. Jeśli mięso jest konserwowane związkami azotu (które zostały wykryte w niektórych produktach mięsnych), nie powinniśmy ich podgrzewać, gdyż w wyniku wysokiej temperatury przekształcają się one w bardzo szkodliwe, rakotwórcze nitrozaminy.

 

Zobacz też: 10 szokujących faktów o jedzeniu | Sól zabija? | Oszustwa producentów wędlin

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

* Punkt procentowy oznacza, że nie bierzemy pod uwagę konkretnych ilości, a odsetek całości, niezależnie od konkretnych liczb. Dzięki temu kontrolerzy mogli poddać badaniom inne ilości próbek w poszczególnych latach.

Źródło:
www.ijhar-s.gov.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Jesienna zupa czosnkowa

Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czos...

Odsłon: 4846

15 min
6
15 min
3
30 min
6
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

12
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2