Spis treści:
- Kocimiętka - charakterystyka
- Kocimiętka - właściwości lecznicze
- Kocimiętka - zastosowanie
- Kocimiętka - przeciwwskazania do stosowania
- Kocimiętka - zastosowanie w kuchni
Kocimiętka to roślina mająca szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Oferuje ona korzystne działanie na ludzki organizm i świetnie sprawdza się jako dodatek do rozmaitych dań. Gdzie można znaleźć to zioło i jakie ma właściwości?
Sprawdź także: Chrupiące placki z cukinii. Co zrobić, żeby się nie rozpadały?

Kocimiętka – charakterystyka
Kocimiętka to roślina, która rośnie na kilku kontynentach, w tym w Europie. Jej rodzina składa się z ponad 200 gatunków preferujących dobrze nasłonecznione miejsca. Jest ona na tyle prosta w uprawie, że nadaje się do hodowania zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na parapecie.
Kocimiętka dorasta do około 40 centymetrów wysokości i jest niewielkim krzewem. Jej liście mają szarozielony kolor i kształt niewielkich, pomarszczonych serc. Innym jej wyróżnikiem są drobne kwiaty rosnące w nibykłosach o kolorze jasnofioletowym, przypominającym odcień lawendy. Dzięki pokaźnym kwiatostanom i długiemu okresowi kwitnienia jest ona szczególnie ceniona przez pszczelarzy.
Historia kocimiętki sięga do czasów Etrusków i Rzymian, kiedy to dosypywana była do mikstur nasennych i uspokajających, a odpowiednio wysuszona, używana jako tytoń oraz łagodna substancja halucynogenna.
Zobacz: Orzeźwiający koktajl z jabłkami i miętą
Kocimiętka – właściwości lecznicze
Jakie zalety lecznicze ma kocimiętka? Właściwości tej rośliny są naprawdę imponujące. W celach prozdrowotnych najczęściej wykorzystuje się suszone liście kocimiętki właściwej. Ich dobroczynny wpływ na organizm jest wynikiem obecności licznych substancji, w tym olejków eterycznych, które mogą być stosowane na bóle reumatyczne, migreny, wzmożony stres, bezsenność oraz zaburzenia koncentracji.
Kocimiętka zawiera garbniki wspomagające odporność i przeciwdziałające negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego. Ich spożywanie zaleca się podczas infekcji bakteryjnych, zatruć i przeziębień. Napar z tego zioła wzmacnia, uspokaja oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych - a to wszystko dzięki związkom chemicznym zwanym gorzknikami.
Jakie inne działanie wykazuje kocimiętka? Roślina ta wspiera pracę nerek i wątroby, a także łagodzi objawy kolki jelitowej i biegunki. Rekomenduje się ją w przypadku bolesnych lub nieregularnych miesiączek. Ponadto preparaty z nią w składzie przepisywane są pacjentom cierpiącym na kołatanie serca.
Kocimiętka – zastosowanie
Kocimiętka jest użyteczna nie tylko w ziołolecznictwie i farmakologii, ale również w świecie kulinariów. Można z niej przygotowywać oleje i napary, a także wykorzystywać jako przyprawę do dań. Co więcej, młode liście sprawdzą się w roli bazy do sałatek i surówek, a pędy podbiją smak mięsnych przekąsek.
Ze względu na intensywną woń, którą roztaczają kwiaty kocimiętki, może ona stać się naturalnym odstraszaczem na insekty – i nie tylko! Borykasz się z plagą robactwa lub gryzoni? Tutaj z pomocą przyjdą ci produkty zawierające jej olejki eteryczne. Możesz śmiało używać ich w letnie wieczory na tarasie oraz podczas grilla nad jeziorem.
Sprawdź także: Domowe izotoniki – jak zrobić i dlaczego warto je pić?
Kocimiętka – przeciwwskazania do stosowania
Zainteresowały cię liczne zalety kocimiętki? Przeciwwskazania do jej stosowania wynikają przede wszystkim z interakcji, w jakie może ona wchodzić z przyjmowanymi lekami. Jeśli niedawno przeszedłeś zabieg lub operację, wyklucz ją ze swojego jadłospisu. Dobrym rozwiązaniem będzie skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym, który udzieli ci wskazówek na temat łączenia jej z zaleconymi preparatami. Z uwagi na brak badań w tym zakresie nie poleca się jej również ciężarnym.
Kocimiętka – zastosowanie w kuchni
Do swojego menu chcesz wprowadzić dobroczynną roślinę, jaką jest kocimiętka? Zastosowanie tego zioła nie ogranicza się jedynie do medycyny i kosmetyki. Coraz częściej wkracza ona na talerze w postaci dodatków do sałatek, zup oraz potraw mięsnych. Jeśli planujesz dorzucać ją do swoich przekąsek, miej na uwadze, że ma ona charakterystyczny gorzki posmak, dlatego warto robić to z głową.
Jak jeszcze możesz wykorzystać kocimiętkę w kuchni? Przyrządź z niej napar. W tym celu rozetrzyj susz w moździerzu na pył. Następnie zalej go 100 ml wrzątku i przykryj talerzykiem. Po około 15-20 minutach przecedź płyn i gotowe. Co ciekawe, napój ten z powodzeniem wykorzystasz jako płukankę do włosów. W tej drugiej formie wspaniale sprawdzi się jako remedium na przesuszone końcówki, odżywi cebulki i nada blasku matowym kosmykom.
Kocimiętka to surowiec, z którego wyczarujesz kosmetyki do twarzy. Wypróbuj ją jako bazę toników i hydrolatów. Stosuje się je zazwyczaj rano po przebudzeniu, aby nadać cerze blasku i nieco odświeżyć ją po nocnym odpoczynku. Możesz je dodatkowo wzbogacić o inne ulubione zioła.
Borykasz się z zaparciami, wzdęciami lub biegunką? Herbata z kocimiętki przyniesie ci ulgę podczas rewolucji żołądkowych. Do jej przyrządzenia potrzebujesz nieco suszonego zioła, miodu oraz wrzątku. Napitek ma dodatkowe działanie relaksujące i wyciszające łagodne stany lękowe.
Kocimiętka może posłużyć do sporządzenia kosmetycznej oliwki. Ta przyjdzie ci z pomocą podczas alergii, objawiającej się świądem i pieczeniem skóry. Jej dodatkowym atutem jest łagodzenie ukąszeń insektów oraz poparzeń słonecznych. Nasyp do słoika kwiaty i ziele, a następnie dolej do nich oliwę z oliwek. Po około 14. dniach postaw ją na słońcu i co jakiś czas delikatnie wstrząsaj. Ostatni etap wymaga przelania oliwy przez gazę i wyrzucenia pozostałości kocimiętki.
Gustujesz w domowych alkoholach? W takim razie wiedz, że kocimiętkę można łatwo zamienić w smaczne wino. W tym celu zalej jej garść butelką czerwonego trunku. Po upływie około 14 dni starannie przecedź płyn i spożywaj je w objętości około 100 ml przed nocnym spoczynkiem. W tej formie kocimiętka wycisza, ułatwia zasypianie i zapewnia spokojny sen.
Jeśli nie lubisz wina, wykorzystaj kocimiętkę do wyczarowania nalewki. Wystarczy, że zanurzysz ziele w 500 ml 40 proc. alkoholu i odstawisz w ciemne miejsce na około dwa tygodnie. Po ich upływie odcedź płyn i dolej do niego przegotowanej wody, a następnie przelej do ciemnych butelek.
Nalewkę należy przechowywać w chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce. Jak ją stosować? Wypijaj od dwóch do czterech mililitrów dziennie. Przetwór ten wyśmienicie sprawdzi się podczas dolegliwości trawiennych. Można jej również używać jako smarowidła na bolące stawy w chorobach reumatycznych.
Reklama
Zobacz także:
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z odpływu? Domowe sposoby »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »