Co zrobić z kocimiętką? Charakterystyka i właściwości tego zioła cię zaskoczą!

Kocimiętka to zioło, które wiele osób kojarzy z wabikiem na koty. Okazuje się jednak, że ma ono ogromny potencjał zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat kocimiętki? Zastosowanie oraz właściwości tej rośliny znajdziesz w artykule!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kocimiętka to roślina mająca szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Oferuje ona korzystne działanie na ludzki organizm i świetnie sprawdza się jako dodatek do rozmaitych dań. Gdzie można znaleźć to zioło i jakie ma właściwości? 

Sprawdź także: Chrupiące placki z cukinii. Co zrobić, żeby się nie rozpadały?

Kocimiętka – charakterystyka 

Kocimiętka to roślina, która rośnie na kilku kontynentach, w tym w Europie. Jej rodzina składa się z ponad 200 gatunków preferujących dobrze nasłonecznione miejsca. Jest ona na tyle prosta w uprawie, że nadaje się do hodowania zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na parapecie 

Kocimiętka dorasta do około 40 centymetrów wysokości i jest niewielkim krzewem. Jej liście mają szarozielony kolor i kształt niewielkich, pomarszczonych serc. Innym jej wyróżnikiem są drobne kwiaty rosnące w nibykłosach o kolorze jasnofioletowym, przypominającym odcień lawendy. Dzięki pokaźnym kwiatostanom i długiemu okresowi kwitnienia jest ona szczególnie ceniona przez pszczelarzy. 

Historia kocimiętki sięga do czasów Etrusków i Rzymian, kiedy to dosypywana była do mikstur nasennych i uspokajających, a odpowiednio wysuszona, używana jako tytoń oraz łagodna substancja halucynogenna.  

Zobacz: Orzeźwiający koktajl z jabłkami i miętą

Kocimiętka – właściwości lecznicze 

Jakie zalety lecznicze ma kocimiętka? Właściwości tej rośliny są naprawdę imponujące. W celach prozdrowotnych najczęściej wykorzystuje się suszone liście kocimiętki właściwej. Ich dobroczynny wpływ na organizm jest wynikiem obecności licznych substancji, w tym olejków eterycznych, które mogą być stosowane na bóle reumatyczne, migreny, wzmożony stres, bezsenność oraz zaburzenia koncentracji. 

Kocimiętka zawiera garbniki wspomagające odporność i przeciwdziałające negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego. Ich spożywanie zaleca się podczas infekcji bakteryjnych, zatruć i przeziębień. Napar z tego zioła wzmacnia, uspokaja oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych - a to wszystko dzięki związkom chemicznym zwanym gorzknikami.

Jakie inne działanie wykazuje kocimiętka? Roślina ta wspiera pracę nerek i wątroby, a także łagodzi objawy kolki jelitowej i biegunki. Rekomenduje się ją w przypadku bolesnych lub nieregularnych miesiączek. Ponadto preparaty z nią w składzie przepisywane są pacjentom cierpiącym na kołatanie serca. 

Kocimiętka – zastosowanie 

Kocimiętka jest użyteczna nie tylko w ziołolecznictwie i farmakologii, ale również w świecie kulinariów. Można z niej przygotowywać oleje i napary, a także wykorzystywać jako przyprawę do dań. Co więcej, młode liście sprawdzą się w roli bazy do sałatek i surówek, a pędy podbiją smak mięsnych przekąsek. 

Ze względu na intensywną woń, którą roztaczają kwiaty kocimiętki, może ona stać się naturalnym odstraszaczem na insekty – i nie tylko! Borykasz się z plagą robactwa lub gryzoni? Tutaj z pomocą przyjdą ci produkty zawierające jej olejki eteryczne. Możesz śmiało używać ich w letnie wieczory na tarasie oraz podczas grilla nad jeziorem.

Sprawdź także: Domowe izotoniki – jak zrobić i dlaczego warto je pić?

Kocimiętka – przeciwwskazania do stosowania 

Zainteresowały cię liczne zalety kocimiętki? Przeciwwskazania do jej stosowania wynikają przede wszystkim z interakcji, w jakie może ona wchodzić z przyjmowanymi lekami. Jeśli niedawno przeszedłeś zabieg lub operację, wyklucz ją ze swojego jadłospisu. Dobrym rozwiązaniem będzie skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym, który udzieli ci wskazówek na temat łączenia jej z zaleconymi preparatami. Z uwagi na brak badań w tym zakresie nie poleca się jej również ciężarnym. 

Kocimiętka – zastosowanie w kuchni 

Do swojego menu chcesz wprowadzić dobroczynną roślinę, jaką jest kocimiętka? Zastosowanie tego zioła nie ogranicza się jedynie do medycyny i kosmetyki. Coraz częściej wkracza ona na talerze w postaci dodatków do sałatek, zup oraz potraw mięsnych. Jeśli planujesz dorzucać ją do swoich przekąsek, miej na uwadze, że ma ona charakterystyczny gorzki posmak, dlatego warto robić to z głową. 

Jak jeszcze możesz wykorzystać kocimiętkę w kuchni? Przyrządź z niej napar. W tym celu rozetrzyj susz w moździerzu na pył. Następnie zalej go 100 ml wrzątku i przykryj talerzykiem. Po około 15-20 minutach przecedź płyn i gotowe. Co ciekawe, napój ten z powodzeniem wykorzystasz jako płukankę do włosów. W tej drugiej formie wspaniale sprawdzi się jako remedium na przesuszone końcówki, odżywi cebulki i nada blasku matowym kosmykom. 

Kocimiętka to surowiec, z którego wyczarujesz kosmetyki do twarzy. Wypróbuj ją jako bazę toników i hydrolatów. Stosuje się je zazwyczaj rano po przebudzeniu, aby nadać cerze blasku i nieco odświeżyć ją po nocnym odpoczynku. Możesz je dodatkowo wzbogacić o inne ulubione zioła. 

Borykasz się z zaparciami, wzdęciami lub biegunką? Herbata z kocimiętki przyniesie ci ulgę podczas rewolucji żołądkowych. Do jej przyrządzenia potrzebujesz nieco suszonego zioła, miodu oraz wrzątku. Napitek ma dodatkowe działanie relaksujące i wyciszające łagodne stany lękowe. 

Kocimiętka może posłużyć do sporządzenia kosmetycznej oliwki. Ta przyjdzie ci z pomocą podczas alergii, objawiającej się świądem i pieczeniem skóry. Jej dodatkowym atutem jest łagodzenie ukąszeń insektów oraz poparzeń słonecznych. Nasyp do słoika kwiaty i ziele, a następnie dolej do nich oliwę z oliwek. Po około 14. dniach postaw ją na słońcu i co jakiś czas delikatnie wstrząsaj. Ostatni etap wymaga przelania oliwy przez gazę i wyrzucenia pozostałości kocimiętki. 

Gustujesz w domowych alkoholach? W takim razie wiedz, że kocimiętkę można łatwo zamienić w smaczne wino. W tym celu zalej jej garść butelką czerwonego trunku. Po upływie około 14 dni starannie przecedź płyn i spożywaj je w objętości około 100 ml przed nocnym spoczynkiem. W tej formie kocimiętka wycisza, ułatwia zasypianie i zapewnia spokojny sen. 

Jeśli nie lubisz wina, wykorzystaj kocimiętkę do wyczarowania nalewki. Wystarczy, że zanurzysz ziele w 500 ml 40 proc. alkoholu i odstawisz w ciemne miejsce na około dwa tygodnie. Po ich upływie odcedź płyn i dolej do niego przegotowanej wody, a następnie przelej do ciemnych butelek.  

Nalewkę należy przechowywać w chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce. Jak ją stosować? Wypijaj od dwóch do czterech mililitrów dziennie. Przetwór ten wyśmienicie sprawdzi się podczas dolegliwości trawiennych. Można jej również używać jako smarowidła na bolące stawy w chorobach reumatycznych.

Reklama

Zobacz także:

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z odpływu? Domowe sposoby »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 174

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 430

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0