Dania jednogarnkowe

Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek.

Z czego najlepiej zrobić nalewki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane przez nich aromatyczne trunki na bazie zbiorów z przyklasztornych sadów doceniano nie tylko ze względu na wykwintny smak, lecz także na wyjątkowe właściwości lecznicze. Co najważniejsze w zaciszu swojej kuchni możesz przygotować owocowe napoje, które świetnie wpłyną na twoje zdrowie. Sprawdź, jak zrobić domowe nalewki. 

Sprawdź także: Najlepsze pomysły na wykorzystanie porzeczek. Top 9 dań z porzeczkami w roli głównej

Nalewki europejskie

W XVI wieku włoscy alchemicy wpadli na pomysł stworzenia pierwszej nalewki przeznaczonej do zwykłej konsumpcji. Słynne rosolisy powstawały z alkoholu zaprawianego olejkami (zwłaszcza różanym) i przez długi czas uchodziły za najlepsze trunki, podawane głównie na ucztach dla najbogatszych.

Wkrótce nalewki zaczęły cieszyć podniebienia także innych mieszkańców Starego Kontynentu, a poszczególne kraje doczekały się własnych specjałów - we Francji były to "Chartreuse" i "Benedyktynka", w Dalmacji wiśniowy likier "Maraschino", na Łotwie kminkowy "Alasz", a na Litwie ziołowa trojanka litewska.

Moda na nalewki nie ominęła także Polski, gdzie zasłynął przede wszystkim słodki likier o miodowo-korzennym smaku, zwany krupnikiem.

Trunek dla wybranych

W krótkim czasie na staropolskich stołach zaczęły królować także inne nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były przede wszystkim domeną szlachty, a każdy szanujący się dworek posiadał własne pomieszczenie do ich przechowywania zwane... apteczką.

Podczas biesiad sięgano po trunki, dobierając je do smaków serwowanych potraw. Przykładowo: z indykiem podawano morelówkę, z pieczenią z dzika - wiśniówkę, zaś do kaczki pijano nalewkę z czarnej porzeczki.

Nalewki były nie tylko ozdobą stołów, ale też świadczyły o prestiżu gospodarzy, a czasem nawet pełniły dodatkowe role - jak choćby przyrządzana z dzikiej róży żenicha, którą stawiano w oknie, by zwabić potencjalnych kandydatów do ręki panny na wydaniu.

Słodkie lekarstwo

W dzisiejszych czasach każdy może samodzielnie wyprodukować własną nalewkę, wystarczy dobry przepis i odrobina cierpliwości. Polacy chętnie kontynuują staropolską tradycję przyrządzania nalewek domowej roboty, doceniając ich walory smakowe, a także zdrowotne.

Nalewka to wyciąg alkoholowy z owoców, kwiatów, korzeni lub ziół. Połączenie to sprawia, że substancje o właściwościach leczniczych zawarte w roślinach zostają wydobyte, dzięki czemu napój znakomicie nadaje się do łagodzenia rozmaitych dolegliwości.

I tak: malinówka pomaga przy przeziębieniu, aroniówka poprawia odporność, a nalewka miętowa, orzechówka i jałowcówka przeciwdziałają niestrawności. Dobroczynne działanie nalewek odczujemy oczywiście tylko stosując umiar w ich spożywaniu (jeden kieliszek dziennie wystarczy!).

Jak zrobić nalewkę?

Chociaż po nalewki zwykle sięgamy w chłodne dni, warto pamiętać, że to właśnie latem mamy najwięcej, najlepszej jakości składników na nie. Sekret przygotowywania domowych trunków poznali nasi użytkownicy, którzy bardzo chętnie dzielą się sprawdzonymi przepisami. Oto niektóre z nich.

 

1. Nalewka agrestowa

 Nalewka agrestowa Zobacz przepis

Nalewka agrestowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka z czerwonej porzeczki

 Nalewka z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Nalewka z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka czereśniowa (nalewka z czereśni)

 Nalewka czereśniowa (nalewka z czereśni) Zobacz przepis

Nalewka czereśniowa (nalewka z czereśni) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka z aronii

 Nalewka z aronii Zobacz przepis

Nalewka z aronii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Nalewka na winogronach

 Nalewka na winogronach Zobacz przepis

Nalewka na winogronach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Nalewka na rabarbarze

 Nalewka na rabarbarze Zobacz przepis

Nalewka na rabarbarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka kresowa z czerwonych owoców

 Nalewka kresowa z czerwonych owoców Zobacz przepis

Nalewka kresowa z czerwonych owoców / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nalewka malinowa

 Nalewka malinowa Zobacz przepis

Nalewka malinowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Brzoskwiniowa nalewka

 Brzoskwiniowa nalewka Zobacz przepis

Brzoskwiniowa nalewka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Nalewka śliwkowa

 Nalewka śliwkowa Zobacz przepis

Nalewka śliwkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1822

30 min
10
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 403

15 min
10
>60 min
7
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2926

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8