Fot. 123RF/Picsel
Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu - tracą wtedy kolor i właściwości.
Właściwości dzikiej róży
Według naukowców, dzika róża zawiera 130 związków o leczniczym i dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej kilkukrotnie więcej niż cytrusy, nawet po wysuszeniu lub ugotowaniu. Dodatkowo, znajdziemy w niej witaminy B1, B2, E i K. Warto zauważyć, że dzięki zawartym w róży związkom, pochodzące z niej witaminy są przyswajane łatwiej niż ich odpowiedniki kupione w aptece. To wszystko sprawia, że dzika róża jest doskonałym środkiem wzmacniającym, poprawiającym odporność, a także pomagającym nam pokonać przeziębienie.
Dzika róża dobroczynnie wpływa też na serce i wątrobę. Polecana jest też osobom z nadciśnieniem i ma delikatne działanie moczopędne - można ją stosować przy zapaleniach pęcherza. Substancje, które możemy w niej znaleźć, takie jak karotenoidy, flawonoidy i polifenole to bardzo silne antyoksydanty. Pomagają w oczyszczaniu organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Osoby dbające o zdrową cerę powinny zaopatrzyć się w olejek różany. Nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze ma działanie łagodzące i odmładzające. Jest idealny dla cery wrażliwej i zmęczonej, gdyż pomaga pozbyć się trądziku oraz rozjaśnić przebarwienia. Do tego nawilża skórę i spowalnia tworzenie się zmarszczek.
Zarówno z owoców, jak i kwatów róży można przygotować wiele specjałów, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nasi użytkownicy podzielili się z nami recepturami na niektore z nich. Oto ich propozycje.
Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Mona83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Kompot z płatków dzikiej róży
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.