Spis treści:
Kaszanka z grilla z dodatkiem jabłka i cebulki to prawdziwy rarytas dla miłośników plenerowych spotkań. Choć nie każdy przepada za tym rodzajem mięsa, kaszanka ma naprawdę sporo zwolenników. Dowiedz się, z czego dokładnie jest kaszanka, jakie ma wartości odżywcze, a przede wszystkim - jak zrobić kaszankę z grilla, aby nie pękała i wyszła naprawdę soczyście.
Z czego jest kaszanka?
Zanim poznasz przepis na pyszną grillową potrawę, dowiedz się lepiej, z czego w ogóle jest zrobiona kaszanka. Skład to: kasza, krew (wieprzowa) oraz podroby, w tym najczęściej wątroby, płuca, ozory, skórki wieprzowe i tłuszcz. Osłonka tradycyjnej kaszanki powinna być zrobiona z jelita.
Jaka kasza jest używana do kaszanki? Wyrób wędliniarski powstaje z kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Produkt doprawia się jeszcze cebulą, pieprzem, czosnkiem, solą i majerankiem. Przez zawartość krwi, kaszanka jest koloru ciemnobrązowego.
Kaszanka - wartości odżywcze
Kaszanka cechuje się dużą zawartością składników odżywczych, mineralnych i witamin. W 100 g mięsa znajduje się ok. 300 kalorii (pamiętaj jednak, że kaszanka z grilla będzie mieć więcej kalorii - nawet do 370 kcal). Jest bogata w witaminy z grupy B oraz wapń, sód, fosfor, potas, magnez czy żelazo.
Warto podkreślić, że spożycie 100 g kaszanki wypełnia 0,6 proc. dziennego zalecanego spożycia wapnia dla osoby dorosłej. Wskazana jest przede wszystkim anemikom, ze względu na zawartość żelaza i krwi. Wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, pomaga również zadbać o odporność organizmu.
Znajduje się w niej także sporo błonnika, który doskonale wspiera procesy trawienne oraz obniża poziom „złego" cholesterolu. Kasza gryczana dostarcza również białka.
Kaszanka z grilla
Jak zrobić kaszankę z grilla, żeby nie pękała? Najpierw zastanów się, jak wybrać najlepszą kaszankę. Od jej jakości będzie zależał smak, świeżość, soczystość oraz konsystencja dania. Kupując wyrób, warto zwrócić uwagę na jego kolor, zapach, teksturę i wiarygodność producenta. Pamiętaj, że zbyt twarda kaszanka o nieprzyjemnej woni może zawierać nieświeże składniki.
Kaszanka z grilla może być podana na kilka sposobów. Najbezpieczniej piec ją na ruszcie, jednak trzeba pamiętać o tym, że jest bardzo delikatna i łatwo pęka. Dopraw ją najpierw odpowiednio, np. solą i pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Następnie zawiń w folię aluminiową wraz z soczystymi składnikami i grilluj przez ok. 15 minut. Krótszy czas sprawi, że kaszanka będzie zimna w środku, a dłuższy może sprawić, że pęknie. Postępując według tej wskazówki, możesz też mieć pewność, że mięso stanie się bardziej wilgotne, a dodatkowo nabierze głębszego aromatu. Do najlepszych dodatków należą: jabłka, cebula, pieczarki i kapusta kiszona.
Jak zrobić kaszankę z grilla, która ma chrupiącą skórkę? Możesz piec ją - dosłownie chwilę - na niskim ruszcie i niewielkim ogniu, aby skórka szybko chwyciła i się zrumieniła. Ważne jednak, żeby nie grillować kaszanki zbyt długo, bo się rozpadnie.
Kaszanka z grilla to prawdziwy rarytas - przekonaj się, testując sprawdzone przepisy naszych użytkowników:
Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla
Zobacz przepisKaszanka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kaszanka po wiejsku z grilla
Zobacz przepisKaszanka po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kaszanka z cebulą z grilla
Zobacz przepisKaszanka z cebulą z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kaszanka w cebuli i jabłku
Zobacz przepisKaszanka w cebuli i jabłku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Śląskie krupnioki
Zobacz przepisKrupnioki z sosem jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »