Cukinia – w jaki sposób wykorzystać to warzywo?

Cukinia jest jednym z tych warzyw, które swobodnie można dołączyć do większości potraw – nie tylko wytrawnych. Wszystko dzięki bardzo delikatnemu smakowi oraz konsystencji, która pozwala na śmiałe eksperymentowanie.

Fot. 123RF/Picsel

Doskonale sprawdzi się w daniach kuchni wegetariańskiej, jednak również mięsożercy powinni się z nią polubić. Jest łatwa w obróbce i niezwykle zdrowa - zawiera potas, żelazo, witaminę C, a także beta-karoten. Jak wykorzystać cukinię na co dzień? Podpowiadamy!

Co zrobić z cukinii? Ogranicza was tylko wyobraźnia!

Cukinia jest warzywem o bardzo delikatnym smaku, dlatego można dowolnie ją przyprawiać, smażyć i piec. Używana jest między innymi jako dodatek do ciast wegańskich czy też jako główny składnik makaronu. Można oczywiście wykorzystać ją także w sosach, zupach, plackach czy zaprawach. Świetnie sprawdza się jako dodatek, ale także w roli głównej. Co zrobić z cukinii? Wszystko, czego dusza zapragnie! Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów, które możecie wykorzystać w swoich domach. Przeznaczone są głównie dla wegetarian, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić niektóre z nich kawałkiem mięsa.

Czy cukinię się obiera?

Zanim przejdziemy do przepisów, wyjaśnijmy pewną kwestię - czy cukinię się obiera? Tak samo, jak w przypadku innych warzyw, tak i w skórce cukinii znajduje się wiele składników odżywczych, których nie warto się pozbywać. Nie jest zatem konieczne obieranie cukinii, chyba że tego wymaga przepis. Swobodnie jednak można jeść ją ze skórką. Należy jednak pamiętać, że skórka cukinii może być twarda, jeśli warzywo jest już stare. Wtedy lepiej się jej pozbyć.

Placuszki z cukinią - idealny lekki lunch

Jeśli poszukujecie lekkiego dania, które dobrze sprawdzi się w porze lunchowej, placuszki z cukinią sprawdzą się w sam raz w tej roli. Ich przygotowanie jest bardzo proste i trwa zaledwie piętnaście minut. Przygotujcie niewielką cukinię, obierzcie ją i zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Posypcie ją solą i odczekajcie chwilę, by puściła sok. Doprawcie cukinie ulubionymi przyprawami - idealnie skomponuje się z nią koperek lub pietruszka, a nawet świeża kolendra. Jeśli wolicie trochę bardziej wyraziste smaki, do masy możecie wrzucić także sprasowany czosnek. Dodajcie jajko, cztery łyżki mąki oraz dwie łyżki bułki tartej. Masa powinna być zwięzła. Jeśli nadal się rozlewa, zawsze możecie dodać kolejną łyżkę mąki. Teraz wystarczy usmażyć placuszki na maśle klarowanym lub oleju. Przysmażcie je z dwóch stron na złoto. Tak przygotowane placuszki z cukinią będą doskonale smakować w towarzystwie młodych ziemniaków i sałatki ze szpinaku i pomidorków koktajlowych.

 

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Pasztet z cukinią, czyli coś na święta

Pasztet często kojarzy się nam ze świętami - to potrawa, której raczej nie zajadamy na co dzień. A szkoda! Bo pasztet z cukinią to świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Oprócz cukinii możecie wrzucić do niego także inne warzywa, takie jak marchew, cebula czy nawet groszek. Im więcej smaków, tym lepiej - o to przecież chodzi w pasztetach. Przygotowanie masy jest niezwykle proste. Potrzebujecie do niej kilograma cukinii, którą należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posypać solą i poczekać, aż wypuści soki (później konieczne będzie wyciśnięcie jej na sicie). W tym czasie obierzcie cebulę i również ją zetrzyjcie. To samo zróbcie z marchewką. Po odciśnięciu cukinii dodajcie do niej startą cebulę i marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, trzy łyżki oliwy oraz pół szklanki kaszy manny. Zmieszajcie całość i wbijcie do masy dwa jajka. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszajcie ciasto i przełóżcie je do keksówki - możecie wyłożyć ją papierem, bądź natłuścić i posypać kaszą manną. Rozgrzejcie piekarnik do 180ºC i pieczcie przez godzinę. Jeśli góra nadal nie będzie zarumieniona, możecie wydłużyć ten czas o piętnaście minut.

Placek z cukinią, czyli coś na słodko

Kto powiedział, że cukinia lubi się tylko z daniami wytrawnymi? Stanowi również idealny dodatek dla ciast - weganie i wegetarianie wiedzą to nie od dziś. Placek z cukinią jest miękki i wilgotny, czyli dokładnie taki, by można było zajadać go ze smakiem. Do przygotowania takiego ciasta potrzebujecie dwóch średnich cukinii, trzech jajek, trzech szklanek mąki pszennej, 150 gramów cukru, łyżeczki sody i proszku do pieczenia, 200 gramów masła lub oleju roślinnego i oczywiście kakao. Na początku przygotujcie cukinię tak, jak w powyższych przepisach. Odstawcie ją na kilka minut i odciśnijcie wodę. Ubijcie jajka z cukrem i do gotowej masy wlejcie olej lub schłodzone rozpuszczone masło. Dopiero wtedy do masy należy dodać cukinię. Wystarczy delikatnie zmieszać składniki ze sobą. W drugiej misce połączcie mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao - wystarczą trzy łyżki, jeśli jednak chcecie uzyskać bardziej intensywny efekt, możecie zwiększyć ilość lub nawet dodać kawałki czekolady. Do suchych składników dodajcie mokre i zmieszajcie je razem. Następnie wylejcie gotową masę do formy. Ciasto pieczcie w temperaturze 180ºC przez godzinę. Sprawdźcie patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeśli nie, wystarczy kilka dodatkowych minut.

Makaron z cukinią poleca się na obiad

Makaron z cukinią to doskonały pomysł na obiad - cukinia doskonale sprawdzi się w towarzystwie innych warzyw, jak i mięsa czy ryb. Sos z cukinią jest bajecznie prosty do wykonania, a przepis można dowolnie modyfikować. Wystarczą dwie cukinie, cebula, czosnek, śmietana i suszone pomidory. Pokrojoną w talarki cukinię przysmażcie z cebulą (kostka lub talarki) do czasu, aż cukinia będzie miękka. Dodajcie pokrojone suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wymieszajcie słodką śmietanę z częścią sosu, by nie zważyła się z powodu różnicy temperatur. Wlejcie śmietanę do garnka i gotujcie tak długo, aż sos zgęstnieje. Doprawcie solą i pieprzem. Idealnym dodatkiem może okazać się także ser pleśniowy (na przykład lazur), który trochę zaostrzy smak sosu.

Leczo z cukinią - jednogarnkowe danie

Jeśli nie macie ochoty na wymyślne obiady, zawsze możecie zrobić najlepsze jednogarnkowe danie, jakie istnieje - leczo z cukinią. W garnku podgrzejcie olej i dodawajcie po kolei: pokrojoną cebulę, kiełbasę w plasterkach - przesmażcie ją przez kilka minut - paprykę (większa kostka) i cukinię (również większa kostka). Do tego możecie dorzucić także czosnek przeciśnięty przez praskę. Do przysmażonych i miękkich warzyw dolejcie passatę pomidorową. Teraz wystarczy gotować leczo przez kilka minut i voilà! Danie gotowe.

Cukinia - przepisy idealne na lato

Cukinia jest warzywem, które - dzięki dużej zawartości wody - idealnie sprawdzi się latem. Jej świeży, delikatny smak oraz przyjemna konsystencja sprawiają, że chce się ją zajadać w każdej formie. Jak najlepiej smakuje cukinia? Przepisy z tym warzywem są przeróżne, jednak warto jeść ją po prostu na surowo. Niewiele osób wie, że jest to całkowicie bezpieczne i po prostu zdrowe. Dlatego jeśli nie chce Wam się gotować, a macie ochotę na małą przekąskę, cukinia poleca się w każdej formie.

1. Surówka z grillowaną cukinią i papryką

Fot. pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka z serkiem góralskim i burakiem

Fot. basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Cytrynowe ciasto z cukinią

Fot. dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pomarańczowy dżem z cukinii

Fot. amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ketchup z cukinii

Fot. sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Mizeria z młodej cukinii (do słoików)

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Sałatki Sałatka ryżowa z mortadelą

Polecam prostą sałatkę warzywną z dodatkiem mortadeli, o której większość z n...

Odsłon: 119

60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery SERNIK GALARETKOWIEC

Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...

Odsłon: 538

>60 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Makrela z grilla z rabarbarem

Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...

Odsłon: 49

30 min
4
Dania główne Zapiekanka Rozmaitości

Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...

Odsłon: 101

>60 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje 454. odcinek programu Ewa Gotuje

W ostatnim odcinku sezonu programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na zielony barszcz ukraiński, kremowe risotto z kurc...

4
Ewa gotuje Sezonowa kuchnia u Ewy Wachowicz

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak...

3
Wideo Szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami

Białe szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami to wspaniała przekąska, którą zajadać możesz tak naprawdę tylko wiosną. Wtedy kupisz niemrożone, a...

0
Wideo Koktajl z natką pietruszki. Prawdziwa skarbnica witamin

Natka pietruszki to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Pasuje jako dodatek praktycznie do wszystkiego, a jej właściwości są naprawdę cenne. To j...

0